Informatör Erik Nyström

Erik Nyström studerade journalistik vid Soc&kom 2005-2011. Han läste också Foreign Reporting som litet biämne. Vad hände sen? I dag bor han i Uganda och ansvarar han för Kyrkans utlandshjälps internationella kommunikation.

Vad gjorde du när du blev färdig med studierna?

När kandidatavhandlingen blev godkänd blev jag antagen till ett internationellt magisterprogram, Erasmus Mundus – Journalism, Media and Globalisation, och jag skrev på mitt första kontrakt med Helsingin Sanomat för att börja där en månad senare. Jag slutade mitt jobb på Yle, tog ett par veckor ledigt och hann fira Finlands VM-guld i hockey också.

Exempel på jobb du har haft

Min första sommarpraktik var på Hbl. Sedan jobbade jag som allmän- och utrikesreporter på Aktuellt och Tv-nytt, reporter på Ruotuväki, webbreporter, utrikesreporter och producent på Helsingin Sanomat, och frilansjournalist för diverse tidskrifter.

Berätta om ditt nuvarande jobb

Mitt jobb är inte mycket annorlunda än en journalists jobb. Mitt huvudsakliga bevakningsområde är Uganda, Kenya, Sydsudan och Somalia, och jag reser, skriver och producerar videor om människor och projekt som vi jobbar med i de länderna. Med materialet berättar vi om vår verksamhet i många olika sammanhang, och ibland skriver jag för utomstående medier. Via mig kan journalister nå våra experter, ibland ger jag intervjuer själv, och dessutom utbildar jag vår personal i kommunikation. Arbetet är huvudsakligen på engelska och finska.

Hur har dina studier vid Soc&kom stött din karriär?

De praktiska kurserna där vi fick göra tidning, radio och tv var guld värda. Man fick vara kreativ och vi hade helt enkelt jätteroligt för det mesta. Då lärde jag mig tycka om det jag gör ännu i dag. När jag berättat för journalister utomlands om de här kurserna och praktiken som kommer in tidigt i studierna har jag hört mycket beundran för Soc&kom.

Vad är det viktigaste du tagit med dig från din tid på Soc&kom?

Studiekompisar som blivit vänner för livet och lärdomen att alltid göra tid för fest vid sidan om alla studie- och karriärambitioner.

Bästa studieminnet från Soc&kom?

När vi ordnade j-fest (journalistikstuderandes fest, red.anm.) år 2005 var temat kryssning och vi täckte hela Kupolens golv med heltäckningsmatta och hade en bakgrundsljudmatta med klirret av flaskor från Sverigebåtens tax free-affär. En annan favorit är alla spelningar med vårt band The Magic Bullet 2007–2011. Under studietiden var det överraskande lätt att få en stor och engagerad publik att heja på en vare sig de gillade hårdrock eller inte.

Vad hän­de sen? Alum­ner be­rät­tar

Soc&kom ger dig färdigheter för livet.

Du som studerat samhällsvetenskaper vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet har kunskaper och färdigheter som uppskattas i arbetslivet.

Vad hände sen? är serien där alumner från Soc&kom berättar om sina jobb och arbetsuppgifter och hur studierna vid Soc&kom stött deras karriär.

Politices kandidater från Soc&kom placerar sig väl på arbetsmarknaden, i många uppgifter inom olika branscher: inom medier, social- och hälsovård, stat, kommun, organisationer samt inom den privata sektorn.

Om du till exempel vill arbeta vid ett ministerium eller inom en biståndsorganisation, jobba med kommunikation eller journalistik, arbeta för olika minoriteters rättigheter, rekrytera arbetstagare, förbättra välmåendet inom organisationer eller jobba med integration av invandrare är Soc&kom ett bra val för dig.

Läs om Soc&koms kandidatprogram i samhällsvetenskaper

Läs fler alumnberättelser i serien Vad hände sen?