För en hälsosammare värld

Vid Helsingfors universitet forskar vi i individuell medicin, befolkningens hälsa, hjärnhälsa och mental hälsa samt djurens och människornas gemensamma hälsa. Vi säkerställer att forskning och undervisning hjälper oss att må bättre och vi har kunniga toppexperter inom hälsa som kommer att ta itu med hälsoutmaningar även i framtiden.

Läs mer om vår forskning, vår undervisning och vårt samarbete på denna sida.

Spetsforskning inom hälsa och välfärd vid helsingfors universitet

Forskningen inom hälsa och välfärd är mångsidig vid Helsingfors universitet: vi bedriver framstående genforskning med hjälp av genomdata och biobanker, utnyttjar digitala möjligheter såsom artificiell intelligens vid individuella undersökningar samt vård, och utvecklar nya innovationer för att bättre förstå vår hjärna.

Läs mer om vår forskning inom hälsa och välfärd till exempel inom våra spetsforskningsprogram (på engelska). Läs också mer om vår spetsforskning inom neurovetenskap och precisionsmedicin.

Utbilda dig till expert inom hälsa och välfärd

Vi utbildar experter inom hälsa och välfärd på Campus Mejlans och Campus Vik, vid Medicinska fakulteten samt vid Veterinärmedicinska fakulteten. Vår hälsa är också knuten till biologin och miljön vi lever i. Du kan studera livets mångfald vid Bio- och miljövetenskapliga fakulteten.

Vi erbjuder också olika möjligheter att uppdatera dina kunskaper. Se vårt kursutbud till exempel vid Öppna universitetet

Läs om nya forskningsrön om hälsa och välfärd
Bygg en hälsosammare värld tillsammans med oss

Vi samarbetar med alumner, företag och andra partner. Intresserad? Kontakta oss!

Coronaforskning kan förhindra nya pandemier

Våra forskare har undersökt coronavirusets arvsmassa med hjälp av sekvensering sedan det första fallet av covid-19 och har följt upp hur viruset muterar från en våg till en annan.

Under coronapandemin har den starka virologiska forskningen vid Helsingfors universitet fokuserat på diagnostik, vård, molekylär epidemiologi och grundforskning. Våra forskare har bland annat screenat läkemedel och deltagit i utvecklingen av det första finländska coronavaccinet. De har också undersökt hur virus smittar och hur coronaviruset sprider sig.

Endast forskning kan hjälpa oss att förbereda oss inför kommande pandemier. Läs mer om våra forskningsgrupper (på engelska).