Sairaalatoiminta

Tuotantoeläinsairaalassa on potilasosasto, jonne voidaan ottaa tuotantoeläimiä tutkimuksiin sairauden syyn selvittämiseksi tai esimerkiksi leikkaushoitoon.

Tavallisimpia potilaita ovat lypsylehmät, vasikat ja lampaat, mutta sairaalassa hoidetaan myös esimerkiksi emolehmiä, vuohia, minisikoja ja alpakoita. Monet sairaalan potilaat tulevat omalta toiminta-alueelta, mutta potilaita tulee myös lähetteellä esimerkiksi erilaisiin leikkauksiin jopa satojen kilometrien takaa.

Tavallisimpia sairaalassa tehtäviä leikkauksia ovat lehmien juoksutusmahaleikkaukset ja vasikoiden napaleikkaukset. Jonkin verran sairaalassa tehdään myös keisarileikkauksia ja vierasesineleikkauksia. Vasikoiden ja hiehojen raajamurtumien hoito on myös tavallinen sairaalahoidon aihe. Sairaalaan otetaan myös potilaita, joiden hoitoa on vaikea tai mahdotonta toteuttaa kotitilalla. Tällaisia ovat esimerkiksi vaikeita tulehdussairauksia tai neurologisia sairauksia sairastavat potilaat.

Sairaalalla on oma eläinkuljetusvaunu, mutta etenkin kaukaa tulevat potilaat ja päivystysaikaiset akuuttia hoitoa vaativat potilaat tulevat sairaalaan tavallisesti omalla kyydillä.