HELSEED 2024 kannustaa opiskelijoita kohti yrittäjyyttä

HELSEED on opiskelijoiden oma yrittäjyysohjelma, johon ovat tervetulleita niin tuoreen yritysidean keksineet opiskelijat kuin jo pidemmällä olevat startup-tiimit. Ohjelmaan kuuluu työpajoja, joissa käsitellään yrittäjyyden eri osa-alueita. Helsingin yliopiston rahastot tekee 10 000–50 000 euron alkuvaiheen sijoituksia kiinnostavimpiin startup-yrityksiin. Ohjelmasta voi saada opintopisteitä.
Ideasta yritykseksi – yrittäjyyden kautta idean vaikuttavuus voi moninkertaistua

HELSEED on opiskelijoille suunnattu yrittäjyysohjelma, jonka tavoitteena on innostaa opiskelijoita kehittämään ideoitaan kohti startup-yritystä. Tavoitteena on myös tukea jo olemassa olevia startup-yrityksiä toiminnan kehittämisessä.

Ohjelma kiteytyy liiketoimintasuunnitelman laatimiseen idean tai jo olemassa olevan startupin pohjalta. Ohjelman aikana Helsinki Think Company järjestää erilaisia liiketoimintaideaan ja yrittäjyyteen liittyviä työpajoja, jotka myös auttavat liiketoimintasuunnitelman tekemisessä. Nämä työpajat ovat avoinna kaikille. Helsingin yliopiston rahastot tekee alkuvaiheen sijoituksia mielenkiintoisimpiin startup-yrityksiin. Sijoitus voidaan tehdä yrityksiin, joissa on perustajana ainakin yksi Helsingin yliopistossa läsnäoleva perustutkinto- tai jatko-opiskelija (vaihto-opiskelijat mukaan luettuina).

Ohjelma sopii loistavasti tiimeille, joilla on kiinnostava idea, mutta ei vielä yritystä, sekä jo yrityksen perustaneille ja jopa pidemmälläkin oleville startup-yrityksille.

HELSEED järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2020 ja toistaiseksi Helsingin yliopiston rahastot on sijoittanut ohjelman kautta seuraaviin yhtiöihin:

Evergreen Viherseinät Oy, vuonna 2021, 30 000 e
Evexia Oy, vuonna 2021, 30 000 e
Mäsli Oy, vuonna 2023, 50 000 e
Three Mushketeers Oy, vuonna 2023, 50 000 e
Sustashift Oy, vuonna 2024, 50 000 e

Yrittäjyysopit ja yrittäjämäinen ajattelu tukevat varmasti opiskelijan tulevaisuutta, vaikka ura ei suuntautuisikaan yrittäjyyteen.

HELSEED-ohjelman tarjoama rahoitusmahdollisuus opiskelija-startupeille on ainutlaatuinen Suomessa. Vuonna 2021 Tradeka-säätiö lahjoitti 50 000 euroa HELSEED-lahjoitusrahastoon sijoitettavaksi opiskelijayrityksiin, mikä on osoitus laajemmasta kiinnostuksesta yhteiskunnassa opiskelijoiden yrittäjyyden tukemiseen.

Kiinnostuitko?

Startup-yrittäjyys luo mahdollisuuksia vaikuttaa juuri niihin asioihin, jotka ovat sinulle tärkeitä. Liiketoiminnan aloittaminen voi kuitenkin tuntua etäiseltä, ja startupin tai liiketoimintasuunnitelman kehittäminen ensiaskelista eteenpäin monimutkaiselta.

Osana HELSEED-ohjelmaa Helsinki Think Company järjestää keväällä ja syksyllä työpajoja, joissa tarjotaan tietoa ja työkaluja liiketoiminnan eri vaiheisiin aina idean kirkastamisesta liiketoimintamallin valintaan ja liiketoimintasuunnitelman kehittämisestä sijoittajien kanssa keskustelemiseen. Työpajat ovat vapaaehtoisia ja avoimia kaikille yrittäjyystaidoista kiinnostuneille. Voit siis osallistua kaikkiin työpajoihin tai valita niistä juuri sinua kiinnostavat. Tiimit ovat myös lämpimästi tervetulleita työstämään ideoita ja liiketoimintasuunnitelmia Helsinki Think Companyn tiloihin, jotka löytyvät kaikilta Helsingin yliopiston kampuksilta. Koronavirusepidemian seurauksena tiloja on jouduttu osin pitämään suljettuna, tarkistathan aukiolot Helsinki Think Companyn verkkosivuilta.

Alkuvaiheen rahoituksesta kiinnostuneiden tiimien tulee lähettää liiketoimintasuunnitelmat 31.10.2024 mennessä osoitteeseen helseed@helsinki.fi. HELSEED tuomariston edustajat käyvät läpi liiketoimintasuunnitelmat ja antavat kaikille palautetta. Vakuuttavimpien liiketoimintasuunnitelmien jättäneitä tiimejä pyydetään koostamaan lyhyt pitch-esitys ja esittämään se tuomaristolle marraskuun lopulla. Helsingin yliopiston rahastot sijoittaa lupaavimpiin startup-yrityksiin 10 000–50 000 euroa alkuvaiheen rahoituksena. Mahdollisen rahoituksen ehdoista sovitaan erikseen.

Aikataulu

HELSEED-työpajoissa jokainen omaa projektia tai yritysideaa pyörittävä pääsee takomaan konseptinsa mahdollisimman pitkälle konkreettiseen muotoon, kannustavan ilmapiirin sekä tuen voimin. Työpajat ovat avoimia ja ilmaisia kaikille. Lisätietoja työpajoista päivitetään Helsinki Think Companyn verkkosivuille.

Lue lisää Helsinki Think Companyn työpajoista.

Kevään 2024 työpajat

Tiistai 2. huhtikuuta: Crystallize your idea, Meilahti Think Company

Tiistai 9. huhtikuuta: Create a business plan, Keskusta Think Company

Tiistai 16. huhtikuuta: Find your customers, Kumpula Think Company

Tiistai 23. huhtikuuta: Build – measure – learn, Viikki Think Company
 

Syksyn työpajojen aiheet ja aikataulut ilmoitetaan myöhemmin.
 

Liiketoimintasuunnitelmat jätettävä viimeistään 31.10.2024 klo 23:59.

Liiketoimintasuunnitelmien arviointi sekä palaute marraskuun aikana.

HELSEED pitch deckin esittäminen marraskuun lopulla.

 

Opintopisteitä HELSEED-ohjelmasta

Opiskelija voi saada HELSEED-ohjelmasta 1-3 opintopistettä. Yksi opintopiste on saatavissa hyväksyttävästä liiketoimintasuunnitelmasta (yhden liiketoimintasuunnitelman osalta korkeintaan viisi henkilöä voi saada opintopisteitä). Suulliseen liiketoimintasuunnitelman esittämiseen valituilla tiimeillä on mahdollista saada yksi opintopiste hyväksytystä esityksestä. Sijoitusneuvotteluihin valituilla tiimeillä on mahdollisuus saada yksi opintopiste hyväksytysti suoritetuista sijoitusneuvotteluista ja due diligence –prosessista (opintopisteen saaminen ei edellytä eikö toisaalta takaa sijoitusta Helsingin yliopiston rahastoilta). Kurssin opettaja määrittää kaikki suoritukset asteikolla hyväksytty / hylätty.

Säännöt ja ohjeet
  • Ohjelma on avoin tiimeille, joissa on mukana ainakin yksi Helsingin yliopistossa läsnäoleva perustutkinto- tai jatko-opiskelija.
  • Ohjelmaan osallistuvat liiketoimintasuunnitelmat tulee lähettää pdf-tiedostona viimeistään 31.10.2024 klo 23:59 sähköpostiin helseed@helsinki.fi. Viestissä ja materiaalissa tulee olla tiedot (nimi, sähköposti, puhelinnumero ja mahdollinen Helsingin yliopiston opiskelijanumero) kaikista tiimin jäsenistä. Yhteyshenkilön, joka lähettää liiketoimintasuunnitelman, tulee olla Helsingin yliopiston opiskelija.
  • Liiketoimintasuunnitelma saa olla korkeintaan 10 sivua pitkä ja sen voi tehdä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Liiketoimintasuunnitelma on pakollinen, mutta valinnaisesti sen lisäksi voi lähettää myös esim. pitch deckin, linkin pitch-videoon ja/tai muuta tukevaa materiaalia.
  • HELSEED-tiimi antaa kaikista lähetetyistä liiketoimintasuunnitelmista palautteen. Tyypillisesti liiketoimintasuunnitelmat pitävät sisällään mm. seuraavia asioita ja näitä asioita liiketoimintasuunnitelmissa myös arvioidaan: kuvaus ongelmasta, jonka yhtiö / yhtiön tuote ratkaisee, yhtiön tuote/ratkaisu ja sen kilpailuedut, markkina, kilpailijat, bisnesmalli, strategia viedä tuote/palvelu markkinoille, tiimi, ennusteet, toteutuneet / tulevat virstanpylväät, mihin sijoitettavat varat käytettäisiin jne.
  • Liiketoimintasuunnitelmien perusteella parhaat tiimit kutsutaan esittämään ideansa/liiketoimintansa HELSEED-jurylle. Tätä tilaisuutta varten tiimien tulee tehdä korkeintaan 10 ppt-sivua pitkä pitch-materiaali.
  • Alkuvaiheen sijoituksen 10 000 – 50 000 euroa voi saada ainoastaan jo perustettu startup-yritys (osakeyhtiö). Kuitenkin ideavaiheen hanke sopii ohjelmaan loistavasti. Sparraamme asian edistämisessä ja voimme keskustella missä vaiheessa sijoituksen voisi saada, kun hanke etenee ja startup-yhtiö on perustettu.
Lisätietoja

Marko Berg, Deputy Chief Investment Officer, University of Helsinki
marko.berg@helsinki.fi
puh. +358 41 534 9893

Iina Lummepuro, HELSEED programme manager, Helsinki Think Company
iina@thinkcompany.fi
puh. +358 50 406 5473

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Onko tiimissä olevasta Helsingin yliopiston läsnäolevasta opiskelijasta jotain muita vaatimuksia? Voisiko olemassa oleva yhtiö palkata yhden Helsingin yliopiston opiskelijan tiimiinsä ja hakea sen jälkeen rahoitusta HELSEED-ohjelman kautta?

HELSEED-ohjelma on suunniteltu opiskelijalähtöisille startupeille ja yritysideoille. Helsingin yliopiston läsnäolevan opiskelijan täytyy olla startupissa tiimin avainhenkilö eli pelkästään opiskelijan palkkaaminen yhtiöön ei mahdollista HELSEED-ohjelman sijoituksen hakemista.

Millä tavalla Think Companyn workshopit ovat linkitetty mahdollisiin opintopisteisiin / kurssimerkintään HELSEEDin osalta?

Think Companyn järjestämät workshopit ovat vapaaehtoisia ja tukevat liiketoimintasuunnitelman muotoutumista ja kirjoittamista sekä antavat eväitä yritystoiminnan kehittämiseen. Tällä tavoin ne voivat kyllä auttaa kurssimerkinnän saamisessa, mutta eivät ole sille edellytys.

Voinko osallistua yksin?

Voit osallistua yksin, mutta suosittelemme, että etsit tiimiisi toisenkin innokkaan osallistujan. Startup-yhtiön perustaminen yksin on raskasta.

Minkälaisia ideoita on esitelty liiketoimintasuunnitelmissa ja minkälaisia tiimit ovat olleet?

Ohjelmaan on osallistunut tiimejä ja startup-yrityksiä monilta tieteenaloilta ja kaikilta eri kampuksilta. Liiketoimintasuunnitelmissa on esitelty muun muassa IT-lähtöisiä ideoita, lääkinnällisiä laitteita, ruokainnovaatioita, sekä applikaatioita toimitilojen kehittämiseen ja keskittymisen parantamiseen liittyen. Mukana ohjelmassa on ollut tiimejä, joiden kaikki jäsenet ovat Helsingin yliopiston opiskelijoita, sekä runsaasti tiimejä, joissa on opiskelijoita muistakin korkeakouluista ja työelämästä.

Minkälainen prosessi on pitchauksen jälkeen, jos ideani on teidän mielestänne kiinnostava?

Pyrimme juoksuttamaan prosessin tästä eteenpäin kuten kuka vain ulkopuolinen sijoittaja. Prosessi eroaa hieman sen osalta, onko kyse ideatasolla olevasta hankkeesta vai jo olemassa olevasta startup-yrityksestä. Joka tapauksessa keskustelemme liiketoiminnan mahdollisista heikkouksista ja vahvuuksista sekä haasteista ja mahdollisuuksista. Jos kyse on jo olemassa olevasta yrityksestä, varmistetaan että yhtiön juridiset asiat ovat kunnossa, ja tehdään mahdollinen lista niistä asioista, joita tulee muokata. Keskustelemme osakassopimuksesta ja neuvottelemme minkälaisen osuuden Yliopiston sijoituksella saisi. Sijoitus voidaan tehdä vasta, kun yhtiö on perustettu.

Valmistun ennen lokakuuta. Voinko silti osallistua?

Jos olet liiketoimintasuunnitelman palautushetkellä Helsingin yliopiston läsnäoleva opiskelija, voit osallistua ohjelmaan.

Maksaako osallistuminen?

Ohjelma on osallistujille ilmainen.

Olen vaihto-opiskelija Helsingin yliopistolla. Voinko osallistua?

Jos olet liiketoimintasuunnitelman palautushetkellä Helsingin yliopiston läsnäoleva opiskelija, voit osallistua ohjelmaan. Huomaa, että yliopiston vastuullisen sijoittamisen periaatteiden mukaisesti yliopisto sijoittaa lähtökohtaisesti vain Suomeen rekisteröityihin startup-yhtiöihin.

Onko ohjelmassa ikärajaa?

Ohjelma ei katso osallistujan ikää.

Voinko osallistua ohjelmaan, vaikka en pääse työpajoihin?

Työpajoihin osallistuminen on vapaaehtoista, joskin suositeltavaa.

Miten Helsinki Think Company voi auttaa minua?

Helsinki Think Company järjestää HELSEED-ohjelman aikatauluun merkityt HELSEED-työpajat, joissa tarjotaan tukea niin idean kuin liiketoimintasuunnitelman työstämiseen. Think Companyn kautta on mahdollista löytää myös hyviä sparrailumahdollisuuksia sekä muilta tiimeiltä että Think Companyn henkilökunnalta. Voit ottaa heihin yhteyttä esimerkiksi sähköpostitse helsinki@thinkcompany.fi. Koronatilanteen aiheuttaman poikkeustilanteen väistyessä Think Company tarjoaa tiimeille myös työskentelytiloja toimipisteillään. Tarkistathan ajankohtaiset aukioloajat Think Companyn verkkosivuilta.

Minkälaisilla ideoilla / startupeilla voi osallistua ohjelmaan?

Mikä tahansa idea, josta voi kehittää startup-liiketoimintaa, soveltuu ohjelmaan. Vaikka startup-yhtiöt ovat usein teknologiaan suuntautuneita, olemme varmoja, että myös muunlaisista ideoista voi rakentaa menestyvän startup-yrityksen. Helsingin yliopiston rahastojen tarjoama alkuvaiheen rahoitus on sijoitus, joten voimme sijoittaa ainoastaan voittoa tavoitteleviin yhtiöihin. Think Companyn järjestämiin HELSEED-työpajoihin ovat tervetulleita kuitenkin kaikki yrittäjyydestä ja yritystaidoista kiinnostuneet.

Onko rahoituksessa kyse siis sijoituksesta vai tuesta?

Kyseessä on vastikkeellinen oman pääoman ehtoinen sijoitus. Sijoituksen vastikkeeksi Helsingin Yliopiston Rahastot saa erikseen sovittavan osuuden yhtiön osakkeista.

Minkälaisia ehtoja sijoitukseen liittyy?

Sijoitukseen liittyvät ehdot neuvotellaan erikseen, kuten sijoituksissa tyypillisesti. Sijoituksen yhteydessä Helsingin Yliopiston Rahastot ja startup-yhtiön tiimi (ja mahdolliset muut sijoittajat/omistajat) tekevät keskinäisen osakassopimuksen. Tämä on loistava mahdollisuus startup-yhtiölle saada osakassopimus, joka toimii yhtiössä pitkällä aikavälillä ja sopii myös mahdollisille muille ulkopuolisille sijoittajille.

Voinko lähettää teille idean / pitchin esittelyvideona, jossa pystyn paremmin kuvaamaan teille asian?

Pitch-videon tekeminen on valinnaista, mutta ei edellytys. Videolla ei kuitenkaan voi korvata kirjallista liiketoimintasuunnitelmaa, joka tulee lähettää määräaikaan mennessä.

Järjestetäänkö pitchien / liiketoimintasuunnitelmien esittelytilaisuus zoomissa/teamsissa?

Tämä riippuu koronatilanteesta ja tämä päätetään lähempänä. Aiemmat on järjestetty zoomissa/teamsissa.

Mistä saisin lisätietoja yhtiön perustamiseen liittyvissä asioissa?

Helsinki Think Company auttaa mielellään näissä asioissa. Voit olla heihin yhteydessä suoraan eri kampuksilla olevien toimipisteiden kautta tai sähköpostitse helsinki@thinkcompany.fi.

Lisää aiheesta