Kaikilla yhdellätoista tiimillä seitsemästä maasta on sama tavoite: muuttaa lineaarinen ruokajärjestelmämme kiertotalouden avulla entistä kestävämmäksi. Mukaan valitut yritykset muuttavat ruokaketjumme ja käyvät aikamme kriittisten haasteiden kimppuun mm. vähentämällä jätettä, optimoimalla luonnonvarojen käyttöä ja luomalla kestäviä, suljetun kierron ruokajärjestelmiä:
- Aquanzo muokkaa merellisten raaka-aineiden tuotantotapoja viljelemällä eläinplanktonia, luonnon superraaka-ainetta, teollisesti maalla käyttäen elintarviketeollisuuden nestemäisiä sivuvirtoja.
- CHoNova hyödyntää kaakaohedelmän kuoren sisintä kerrosta (endokarppia) raaka-aineiden kestävyyttä uudelleen määrittelevällä patentoidulla innovaatiollaan.
- Decameal luo kestäviä raaka-aineita vieraslajisista ravuista ihmisten ja eläinten ruuaksi, edistän meriympäristön hyvinvointia.
- endless food co. varmistavaa suosituimpien suklaaherkkujemme tulevaisuuden kehittämällä THIC™ uusiokäyttöteknologiaa, suklaan kaltaista ainesosaa, joka hyödyntää elintarviketuotannon sivuvirtoja.
- Kyomei muuntaa vihannessadosta hukkaan menevät lehdet luonnon bio-tuotantolaitoksiksi, kehittäen ja eristäen niistä funtionaalisia ainesosia elintarvikkeisiin.
- NPHarvest mahdollistaa tehokkaan ja kannattavan ravinteiden kierrätyksen jätevedestä lannoitemarkkinoille.
- Proteine Resources uudelleen määrittelee lemmikkiruuan maailman ensimmäisellä kestävällä ja hypoallergeenisella vaihtoehdolla naudanlihaproteiinille.
- Rebread tekee ylijäämäleivästä terveysvaikutteisia ruoka- ja juomatuotteita, uusiokäyttäen leipäjätettä ja muuntaen sen kannattavaksi ja kestäväksi ansaintamahdollisuudeksi.
- Seaqure labs hyödyntää maatalous- ja elintarviketeollisuuden kiinteitä sivuvirtoja ja kiintoainekäymiseen perustuvaa teknologiaa tuottaakseen arvokkaita sienirihmastopohjaisia ainesosia eläinten rehuihin.
- SilviBio mahdollistaa kestävän viljelyn turpeettomilla ja kookoskuiduttomilla kasvualustoilla, jotka on valmistettu paikallisesti kierrätetyistä materiaaleista ja auttavat kasveja menestymään haastavissa olosuhteissa.
- Tetis Biotech keskittyy kalastuksen sivutuotteiden hyödyntämiseen ja tuottaa arvokkaita funktionaalisia elintarvikkeita ja innovatiivisia ainesosia.
Nämä yritykset ovat aloittaneet matkansa EIT FAN:in Helsinki Hubissa ‘Circular Solutions for Food Systems’ -teemalla. Ohjelman aikana ne keskittyvät teknologiansa validointiin, asiantuntijamentorointiin ja ekosysteemiyhteistyöhön, tarkoituksenaan luoda kestävää tulevaisuutta kiertotalouden avulla.
Helsinki Hub -ohjelman toteuttaa Viikki Food Design Factory Helsingin yliopistosta. Hubin teema – kiertotalous – on keskeinen toimintamalli, jonka avulla voimme edistää joustavampaan ja resurssitehokkaampaan ruokajärjestelmään siirtymistä. Biotalouden kiertotalousteknologiat ja -liiketoimintamallit kehittyvät nopeasti, mutta kohtaavat usein esteitä markkinoille pääsyssä, joten on tärkeää tukea näitä ratkaisuja kehittäviä edelläkävijöitä.
EIT FAN Helsinki Hubin toiminnan mahdollistavat yrityskumppaniemme Anadolu EFES, Delta Cafés, Kerry, Lantmännen ja Valio tuki sekä yhteistyö EIT FANin keskustoimiston, viiden muun hubin ja Viikki Food Design Factoryn laajan yhteistyöverkoston kanssa.