11 startupia valittu ruokajärjestelmän EIT FAN Helsinki Hubin kiertotalousratkaisuiden kiihdyttämö-ohjelmaan

Viikki Food Design Factory ylpeänä esittelee kaudelle 2025 EIT Food Acclerator Network - Helsinki Hubin kiihdyttämö-ohjelmaan valitut visionääriset startupit. Helsinki Hub keskittyy ruokajärjestelmän kiertotalousratkaisuihin, joissa tiede kohtaa kiertotalouden mallit ja huipputeknologian.

Kaikilla yhdellätoista tiimillä seitsemästä maasta on sama tavoite: muuttaa lineaarinen ruokajärjestelmämme kiertotalouden avulla entistä kestävämmäksi. Mukaan valitut yritykset muuttavat ruokaketjumme ja käyvät aikamme kriittisten haasteiden kimppuun mm. vähentämällä jätettä, optimoimalla luonnonvarojen käyttöä ja luomalla kestäviä, suljetun kierron ruokajärjestelmiä:

  • muokkaa merellisten raaka-aineiden tuotantotapoja viljelemällä eläinplanktonia, luonnon superraaka-ainetta, teollisesti maalla käyttäen elintarviketeollisuuden nestemäisiä sivuvirtoja.
  • hyödyntää kaakaohedelmän kuoren sisintä kerrosta (endokarppia) raaka-aineiden kestävyyttä uudelleen määrittelevällä patentoidulla innovaatiollaan.
  • luo kestäviä raaka-aineita vieraslajisista ravuista ihmisten ja eläinten ruuaksi, edistän meriympäristön hyvinvointia.
  •  varmistavaa suosituimpien suklaaherkkujemme tulevaisuuden kehittämällä THIC™ uusiokäyttöteknologiaa, suklaan kaltaista ainesosaa, joka hyödyntää elintarviketuotannon sivuvirtoja.
  • muuntaa vihannessadosta hukkaan menevät lehdet luonnon bio-tuotantolaitoksiksi, kehittäen ja eristäen niistä funtionaalisia ainesosia elintarvikkeisiin.
  • mahdollistaa tehokkaan ja kannattavan ravinteiden kierrätyksen jätevedestä lannoitemarkkinoille.
  • uudelleen määrittelee lemmikkiruuan maailman ensimmäisellä kestävällä ja hypoallergeenisella vaihtoehdolla naudanlihaproteiinille.
  • tekee ylijäämäleivästä terveysvaikutteisia ruoka- ja juomatuotteita, uusiokäyttäen leipäjätettä ja muuntaen sen kannattavaksi ja kestäväksi ansaintamahdollisuudeksi.
  • hyödyntää maatalous- ja elintarviketeollisuuden kiinteitä sivuvirtoja ja kiintoainekäymiseen perustuvaa teknologiaa tuottaakseen arvokkaita sienirihmastopohjaisia ainesosia eläinten rehuihin.
  • mahdollistaa kestävän viljelyn turpeettomilla ja kookoskuiduttomilla kasvualustoilla, jotka on valmistettu paikallisesti kierrätetyistä materiaaleista ja auttavat kasveja menestymään haastavissa olosuhteissa.
  • keskittyy kalastuksen sivutuotteiden hyödyntämiseen ja tuottaa arvokkaita funktionaalisia elintarvikkeita ja innovatiivisia ainesosia.

Nämä yritykset ovat aloittaneet matkansa  EIT FAN:in Helsinki Hubissa ‘Circular Solutions for Food Systems’ -teemalla.  Ohjelman aikana ne keskittyvät teknologiansa validointiin, asiantuntijamentorointiin ja ekosysteemiyhteistyöhön, tarkoituksenaan luoda kestävää tulevaisuutta kiertotalouden avulla.

Helsinki Hub -ohjelman toteuttaa Helsingin yliopistosta. Hubin teema – kiertotalous – on keskeinen toimintamalli, jonka avulla voimme edistää joustavampaan ja resurssitehokkaampaan ruokajärjestelmään siirtymistä. Biotalouden kiertotalousteknologiat ja -liiketoimintamallit kehittyvät nopeasti, mutta kohtaavat usein esteitä markkinoille pääsyssä, joten on tärkeää tukea näitä ratkaisuja kehittäviä edelläkävijöitä.  

EIT FAN Helsinki Hubin toiminnan mahdollistavat yrityskumppaniemme , , , ja tuki sekä yhteistyö EIT FANin keskustoimiston, viiden muun hubin ja Viikki Food Design Factoryn laajan yhteistyöverkoston kanssa.