Soveltuvuuskoe

Voit saada soveltuvuuskoekutsun yhteen tai useampaan hakukohteeseesi ensimmäisen vaiheen menestyksesi mukaan. Suoritat kokeen vain kerran, ja sen pisteet huomioidaan kaikissa niissä hakukohteissa, joiden soveltuvuuskokeeseen sinut on kutsuttu.

Tieto siitä, oletko tullut valituksi soveltuvuuskokeeseen on lähetetty 29.5.2020 osoitteesta hakijapalvelut(at)helsinki.fi.

HUOM! Soveltuvuuskokeen aika on muuttunut aiemmin ilmoitetusta.

Soveltuvuuskokeet sekä soveltuvuuskokeen yhteydessä järjestettävä VAKAVA-videokontrollikoe järjestetään kolmen päivän aikana ti 9.6.2020 – to 11.6.2020 sähköisenä etäkokeena. Kokeisiin kutsuttavien henkilökohtainen kokeen alkamisaika vaihtelee klo 9–14 välillä. Henkilökohtainen koeaika ilmoitetaan soveltuvuuskokeeseen kutsutuille hakijoille erikseen sähköpostilla.

[Päivitetty 8.6.2020]

Kokeen tekemiseen tarvitset web-kameralla varustetun tietokoneen sekä toimivan internet-yhteyden ja rauhallisen tilan, jossa voit tehdä kokeen yksin.

Tarvitset kokeeseen myös virallisen henkilöllisyystodistuksen. Henkilöllisyystodistus pitää näyttää kameralle heti kokeen alussa.

Virallinen henkilöllisyystodistus:

 • suomalainen ajokortti
 • suomalainen poliisin myöntämä valokuvallinen henkilökortti
 • Suomen ulkoministeriön hyväksymä matkustusasiakirja (lisätiedot ulkoministeriön sivuilla)
 • EU-/ETA-alueella myönnetty kuvallinen henkilökortti
 • minkä tahansa valtion passi. Myös vanhentunut passi käy, mikäli hakija on siitä selkeästi tunnistettavissa.

Ole valmiina aloittamaan koe tarkalleen ajallaan. Jos myöhästyt koeajasta, et saa uutta koeaikaa ja kokeesi valitettavasti hylätään. Voit tehdä kokeen vain kerran, ja koe on tehtävä kerralla valmiiksi aloitettuasi sen. Koetta ei ole mahdollisuutta uusia. Koe kestää 15 minuuttia.

Soveltuvuuskokeen menetelmänä on haastattelu. Kokeessa arvioidaan hakijan koulutettavuutta ja edellytyksiä omaksua kasvatusalalla tarvittavia tietoja ja taitoja sekä soveltuvuutta kasvatusalan työtehtäviin. Arviointi perustuu moniulotteiseen opettajan osaamisen prosessimalliin (MAP). Lisäksi arvioidaan hakijan sitoutuneisuutta suorittaa tutkinto. Kokeessa on viisi arvioitavaa osa-aluetta.

Jos olet saanut kutsun käsityönopettajan soveltuvuuskokeeseen, sinun tulee lisäksi palauttaa ennakkotehtävä. Näet ohjeet ennakkotehtävään ja sen palauttamiseen VAKAVAn sivuilta.

Ennen koetta

Koe toimii parhaiten Zoom-sovelluksessa. Lataa uusin versio Zoom-sovelluksesta hyvissä ajoin ennen valintakoetta täältä: https://zoom.us/download

Kokeen tekeminen on mahdollista myös internet-selaimen kautta ilman sovellusta, jos sinulla on Google Chrome -selain käytössä. On kuitenkin suositeltua ladata Zoom-sovellus. Jos muuta vaihtoehtoa ei ole, kokeen voi tehdä myös mobiililaitteella lataamalla ZOOM Cloud meetings -mobiilisovelluksen. Vastaat itse siitä, että sinulla on riittävä tietotekninen valmius kokeen tekemiseen.

Jos olet käyttänyt Zoomia jo aiemmin, tarkistathan, että sinulla on käytössäsi tarpeeksi uusi Zoom-sovellus (vähintään versio 5.0.0), koska 1.6. alkaen vanhemmat versiot eivät enää toimi. Voit tarkistaa asian etukäteen Zoom-sovelluksestasi: oikean yläkulman profiilikuva > Help > About Zoom.

Kokeeseen tarvitset web-kameralla ja mikrofonilla varustetun tietokoneen ja internetyhteyden. Suosittelemme kuulokkeiden käyttöä äänen laadun parantamiseksi. Varaa itsellesi kokeeseen rauhallinen tila, jossa voit tehdä kokeen yksin. Kuvan laatua parantaa, jos asemoit valonlähteen kameran taakse.

Testaa järjestelmän toimivuutta Zoomin testihuoneessa https://zoom.us/test. Testaa samoilla välineillä, joita tulet käyttämään kokeessa.

Vinkkejä testaukseen

 • Testihuoneessa pääset testaamaan ohjatusti äänen kuuluvuuden ja mikrofonin toiminnan Test Speak & Microphone -toiminnon avulla. Voit tehdä saman testin myös uudelleen odottaessasi valintakokeen alkamista Zoomin odotushuoneessa.
 • Kokouksessa mikin ja kameran säädöt löytyvät alalaidasta vasemmalta. Testaa kameran toimivuus. Pienistä nuolista kuvakkeiden vieressä pääset valitsemaan oikean äänilähteen ja kameran.
Kuvakaappaus Zoom-sovelluksen valikosta.

Jos testauksessa ilmenee ongelmia äänilaitteiden tai kameran kanssa, löydät lisätietoja mm. näistä Zoomin ohjeista:
https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/201362283-Testing-computer-or-device-audio
https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/202952568-My-Video-Camera-Isn-t-Working
https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/208362326-Video-Not-Working-on-Lenovo-Devices

Kokeen aloittaminen

Avaa sähköpostisi, josta löydät linkin soveltuvuuskokeeseen.

Liity kokeeseen hyvissä ajoin ennen koeaikaasi klikkaamalla linkkiä. Paina avautuvasta selainikkunasta Open Zoom. Jos et ole ladannut sovellusta etukäteen, tarjoaa selain sovelluksen lataamista. Hyväksy käyttöehdot ja kirjoita koko nimesi osallistujanimeksi kokoukseen ja klikkaa Join.

Jos osallistut selaimella (eli et jostain syystä halua/voi ladata Zoomin sovellusta koneellesi), kopioi linkki Google Chrome -selaimeen ja paina enteriä. Tulet sivulle, jossa ehdotetaan Zoomin sovelluksen latausta, mutta pääset osallistumaan selaimella klikkaamalla ikkunan alalaidassa olevaa Start from your browser -linkkiä. Sen jälkeen hyväksy käyttöehdot ja kirjoita koko nimesi osallistujanimeksi kokoukseen ja klikkaa Join.

Pääset ensin kokeen odotushuoneeseen. Odotushuoneessa on teksti: Please wait, the meeting host will let you in soon. Odota koeaikasi alkamista ja sitä, että kokeen arvioija päästää sinut kokeeseen sisään.

Kun sinut kutsutaan kokoukseen sisään, klikkaa vasemmasta alakulmasta Join audio ja avautuvasta ikkunasta Join with computer audio. Kamerasi ja mikkisi pitäisi olla automaattisesti päällä, mutta saat ne tarvittaessa päälle vasemman alalaidan Unmute- ja Start video -painikkeista. Kamerasi ja mikrofonisi tulee olla päällä koko valintakokeen ajan.

Kun haastattelusi on ohi, haastattelija poistaa sinut kokouksesta.

Teknisiä ongelmia valintakokeen aikana?

Jos testaat Zoomin käyttöä etukäteen, ongelmia ei varsinaisessa valintakokeessa pitäisi tulla. Tässä kuitenkin muutama vinkki joihinkin ongelmatilanteisiin.

Jos et kuule vastapuolen ääntä tai vastapuoli ei kuule sinun ääntäsi:

 • Varmista, että tietokoneesi äänet eivät ole mykistettynä.
 • Jos Zoom-ikkunan vasemmassa alakulmassa näkyy mikrofonin kuvan sijaan Join audio -teksti, klikkaa sitä ja avautuvasta ikkunasta Join computer audio.
 • Tarkista, että kuulokkeesi ovat kunnolla kytketty ja että oikea äänilähde on Zoomissa valittu (mikrofoni-painikkeen viereisestä nuolesta). Voit kokeilla kuulokkeiden kytkemistä uudelleen.
 • Testaa Zoomissa Test Speaker & Microphone -toiminnolla äänien toimivuutta.

Jos vastapuoli ei näe sinun kuvaasi:

 • Varmista, että videosi on päällä (Start/Stop-video-painike alalaidassa vasemmalla). Painikkeen vierestä löytyvän pienen nuolen takaa voit myös tarkistaa kameran asetuksia kohdasta Video settings.
 • Varmista, ettei esimerkiksi kannettavan tietokoneen kameran edessä ole mitään estettä.

Jos et saa tilannetta ratkottua, ota yhteyttä siihen yliopistoon, johon olet tullut ensisijaisesti kutsutuksi:

Helsingin yliopisto: 02941 20211
Jyväskylän yliopisto: 014 2601030
Itä-Suomen yliopisto: 02944 58901
Lapin yliopisto: 040 4856583
Oulun yliopisto: 02944 84045
Tampereen yliopisto: 02945 20220
Turun yliopisto (Turku ja Rauma): 02945 06000
Åbo Akademi: 02 215 4169