Lukuvuoden avajaiset

Lukuvuoden avajaiset järjestetään ensimmäisen opetusperiodin ensimmäisenä maanantaina yliopiston juhlasalissa. Samaan aikaan ovat yleensä myös avajaiskarnevaalit ja kysymään rohkaiseva Ask Me! -kampanja.
Avajaisten ohjelma

Lukuvuoden avajaiset alkavat akateemisen kulkueen sisääntulolla. Kulkueen saavuttua rehtori pitää avajaispuheensa, jota seuraavat henkilökunnan ja ylioppilaskunnan edustajien puheenvuorot. Ohjelmassa on myös musiikkia. Juhlasalissa tapahtuvan ohjelman päätyttyä akateeminen kulkue poistuu salista kävellen tuomiokirkkoon, jossa toimitetaan ekumeeninen avajaisjumalanpalvelus. Kirkonmenoille rinnakkainen tunnustukseton tilaisuus järjestetään Kansalliskirjaston tiloissa.

Lukuvuoden avajaiset juontavat juurensa Turun akatemian aikaisiin rehtorinvaihdostilaisuuksiin, joiden yhteydessä opiskelijat kirjoittautuivat läsnäoleviksi yliopiston matrikkeliin. Nykyisin ilmoittautuminen yliopiston kirjoille näkyy perinteenä, jossa rehtori tapaa uudet opiskelijat. Tässä yhteydessä uudet opiskelijat kirjoittavat nimensä rehtorin vieraskirjaan, joilla ei enää ole matrikkeliluonnetta.

Lukuvuoden avajaiset, jumalanpalvelus ja tunnustukseton tilaisuus ovat kaikille kiinnostuneille avoimia tilaisuuksia. Akateemiseen kulkueeseen osallistuvat pukeutuvat tummaan pukuun ottaen mukaan tohtorinhattunsa ja noudattaen kulkueista annettuja ohjeita. Muut erikseen kutsutut vieraat pukeutuvat arkipukuun. Myös satunnaisten vieraiden toivotaan ottavan huomioon tilaisuuden luonteen.

Lisätietoja: helsinkiunievents@helsinki.fi

Lukuvuoden avajaisten päivämäärät vuosina 2021-2025:
6.9.2021, 5.9.2022, 4.9.2023, 2.9.2024, 1.9.2025

Ask Me! -kampanja

Ask Me! kehottaa aina lukuvuoden alussa uusia yliopistoyhteisön jäseniä kysymään rohkeasti yliopistoelämästä ja yliopiston arjesta. Pinkit pinssit ja logot ohjaavat vastaajien luo ja vastaajaksi saa ilmoittautua kuka tahansa yliopistolainen.

Ask Me! -logon voi bongata muun muassa yliopiston työntekijöiden ja opiskelijoiden rinnasta tai repusta, heidän sosiaalisen median profiileistaan sekä yliopiston tileiltä eri kanavissa.

Avajaiskarnevaalit

Avajaiskarnevaaleja juhlitaan virallisten avajaisten jälkeen. Karnevaalit järjestävät Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY), opiskelijajärjestöt, Helsingin yliopisto ja Tiedekulma.

Tule tutustumaan järjestöjen toimintaan, ylioppilaskuntaasi ja yliopiston toimijoihin, kartuta haalarimerkkikokoelmaasi ja fiilistele musiikkia, hyvää meininkiä ja monipuolista oheisohjelmaa päärakennuksessa, Porthaniassa, Tiedekulmassa sekä rakennusten edustalla Fabianin- ja Yliopistonkaduilla.