Tutkimusalukset ja veneet
Tältä sivulta löydän aseman alusten esittelyt ja yhteystiedot varauksia varten.

Suuret alukset ja ilmatyynyalus varataan teknisen henkilökunnan kautta.

Pienempien moottoriveneiden varauksia varten tarvitset aseman veneluvan. Veneluvan myöntäminen edellyttää aseman teknisen henkilökunnan kanssa hyväksytysti suoritettua veneperehdytystä. Jos tarvitset veneluvan ota yhteyttä tekniseen henkilökuntaan hyvissä ajoin ja varaa aika veneperehdytykseen. Veneluvanhaltija voi varata moottoriveneitä itsenäisesti aseman varauskalenterista reksiteröitymisen jälkeen.

Soutuveneet ovat asemalla työtä tekevien ja aseman kurssilaisten käytössä veloituksetta. Soutuveneet tulee varata etukäteen. Veneluvanhaltijat voivat varata soutuveneitä itsenäisesti, muussa tapauksessa ole yhteydessä aseman toimistoon.

Kaikkien veneiden (pl. soutuveneet) käyttö on maksullista. Hintotietoja alla olevasta linkistä ja aseman toimiston kautta.

Suuret alukset

R/V Augusta on vuonna 2019 Kewatec AluBoat (Kokkola) valmistama 18,5 metrinen katamaraani, jonka kulkunopeus on 18 solmua. Aluksen varusteluun kuuluu märkälaboratorio, vetokaappi, olosuhdekaappi inkubaatiokokeille, jääkaappi ja kylmiö näytteiden säilytystä varten. Aluksessa on myös kuivatilaa työskentelyyn. Kuivatilasta löytyy suuri näyttö, Wi-Fi yhteys sekä laitteisto ympäristödatan monitorointiin. Aluksessa on lisäksi perus näytteenottovälineistö, kuten vesinäytteenottimet, plankton haavit, erilaiset sedimenttinoutimet, nuotat ja käsin käytettävät mittalaitteet (CTD, happi). Augustan kapasiteetti riittää erilaisiin ankkurointeihin ja tutkimuslaitteistojen asennukseen sekä käyttöönottoon aina 1000 kg saakka. Peräkannella sijaitsevan Fassi-nosturin kapasiteetti on 1000 kg (60 metrin kaapelilla) ja 500 kg (200 metrin kaapelilla). Keulassa sijaitsevan Fassi-nosturin kapasiteetti on 300 kg (150 metrin kaapelilla). Kannelta löytyy lisäksi pieni puomi käsikäyttöisten noutimien käyttöä varten, vetolukko sekä köysilukko, joiden avulla poijujen asennukset sekä ankkurin käsittely sujuvat helposti. Kannelle on myös asennettavissa mittatilaustyönä tehty pöytä matkan aikana tehtävään näytteiden käsittelyyn ja siivilöintiin. Augustan miehistö koostuu kapteenista ja konepäälliköstä.

J.A Palmén (JAP) on 10.3 metriä pitkä Kulkuri 34 -tyyppinen alus, jonka kulkunopeus on 17,5 solmua. Suuri kansitila tekee työskentelyn mukavaksi. Lisäksi JAP:ssa on lämmin hytti ja WC. JAP kuljettaa maksimissaan 12 henkilöä.

Crangon on Faster 750 -tyyppinen alus, jonka pituus on 8,2 metriä. Aluksessa on kaksi 150 hevosvoiman Yamaha konetta ja suuri kansitila, sekä nosturi työskentelyä varten. Nosturi mahdollistaa pienempien laitteiden asennukset ja ankkuroinnit. Aluksen keulassa oleva luukku avautuu merenpinnan tasolle saakka, mikä tekee Crangonista erityisesti sopivan sukeltajille. Crangon kuljettaa kerrallaan 8 henkilöä tai 1370 kg.

Esox on 6,85 metriä pitkä jäykkärunkoinen RBB-vene (rigid buoyancy boat). Vene on suunniteltu erityisesti arktisiin olosuhteisiin ja se soveltuu loistavasti sukeltajien käyttöön. Aluksessa on kaksi Yamahan 115 hevosvoiman konetta ja se kuljettaa 10 henkilöä tai 1250 kg. RBB-veneet ovat käytännössä uppoamattomia rakenteensa ansiosta.

R/V Saga on ilmatyynyalus, joka liikkuu jäällä ja avovedessä. Saga on käytössä talvikaudella. Aluksen lämmin hytti, suuret molemmin puolin hyttiä avautuvat ovet ja kansi, joka mahdollistaa aluksen kiertämisen ulkokautta, tekevät siitä toimivan aluksen myös avovedessä ja kelirikon aikaan. Sagan varusteluun kuuluu keulassa sijaitseva vinssi, puomi näytteenottoa varten, sekä tikkaat sukeltajille. Saga kujettaa 7 matkustajaa tai 700 kg alueella 3. Marssitahti alukselle on pitkälti riippuvainen tuuli- ja jääolosuhteista. Ota yhteyttä Tvärminnen tekniseen henkilökuntaan keskustellaksesi lisää aluksen kapasiteetista, jos suunnittelet matkaa Sagalla.

Pienemmät moottoriveneet

Palju on kovamuovinen ja tasapohjainen vene, jossa on hyvin tilaa työskentelyyn. Keulasta vedenpinnan tasolle avautuva luukku tekee veneestä erityisesti sopivan sukeltajille. Paljuun mahtuu 7 henkilöä alueella 1 ja 5 henkilöä alueella 2 liikuttaessa.

Lota on hidas keskimoottorivene vene, johon mahtuu jopa 10 matkustajaa (tai 6 sukeltajaa). Verkkaisen marssitahtinsa puolesta Lota soveltuu parhaiten kursseille ja aseman lähialueilla tehtävään tutkimukseen sekä sukeltamiseen. Lotassa on hyvin tilaa työvälineille ja matkustajille, sekä tikkaat sukeltajille.

Saavi on kovamuovinen ja tasapohjainen vene, jossa on hyvin tilaa työskentelyyn. Keulasta vedenpinnan tasolle avautuva luukku tekee veneestä erityisesti sopivan sukeltajille. Saaviin mahtuu 7 henkilöä alueella 1 ja 5 henkilöä alueella 2 liikuttaessa.

Linder 445 Max on aseman suurin Linder-tyyppinen vene. Linder 5 veneeseen mahtuu 4 henkilöä alueella 1 ja 2 tai kaksi sukeltajaa ja yksi matkustaja. Tämä Linder oveltuu erityisesti pienille ryhmille, jotka tekevät tutkimusta saarissa.

Nämä pienemmät Linder -veneet (veneet 2, 3 ja 4) sopivat erityisesti kurssikäyttöön ja tutkimusryhmille, jotka työskentelevät ja aseman lähellä.

Linder 2 veneessä on 15 hevosvoiman kone ja Lindereissä 3 ja 4 on 9,9 hevosvoiman koneet. Lindereihin 2–4 mahtuu 4 matkustajaa tai kaksi sukeltajaa. Sukellus suoraan veneestä ei ole mahdollista, vaan sukellukset Lindereistä tehdään aina rantasukelluksina.

Soutuveneet ja kajakki

Asemalla on kaksi Terhi -tyyppistä soutuvenettä ja kaksi MiniBusteria soutuveneinä.

Soutuveneet ovat veloituksetta käytössä asemalla työskenteleville, asemalla asuville ja kurssilaisille.

Soutuveneisiin tulee tehdä etukäteen varaus. Aseman veneluvan haltijat voivat tehdä varaukset itse online - varauskalenterissa. Muut varaavat soutuveneiden käytön aseman toimiston kautta.

Kajakki (Prodigy 2) on vuokrattavissa asemalla. Hintatiedustelut ja varaukset aseman toimiston kautta.

Following rules must be followed when driving boats at the station.

  1. A personal permit is needed for driving motorboats.

  2. The captain of the boat is responsible for the boat and the safety of everyone on the boat. All people onboard have to follow the instructions of the captain.

  3. For safety reasons, the number of people on a boat shall not exceed the limit. The maximum number of persons allowed on each boat can be found in the boat booking system. Lota can carry 8 persons. Maximum number of people on J.A. Palmén is 12. NB! Other cargo (including dive gear) will reduce the maximum number of persons in the ratio of 70 kg = one person.

  4. All people on a boat with an outboard engine have to wear a life jacket at all times.

  5. It is absolutely prohibited to drive a boat under the influence of alcohol or to consume alcohol onboard.

  6. Before each trip, the destination and estimated time of return has to be stated in the online booking system.

  7. The captain of the boat has to clean the boat and remove all sampling gear after every trip.

  8. No equipment that belongs to the boat (e.g. anchor, bailer or tools) should be borrowed or removed from the boat.

  9. Malfunctions of motor and groundings etc. have to be reported immediately to Göran Lundberg. Do-it-yourself repairs are absolutely forbidden. The permit will be cancelled immediately if one has not reported a boating accident.

  10. Maximum allowed speed in the vicinity of the station is 9 km/h (5 knots).