– Asemalla sukeltaa aseman omia tutkijoita ja väitöskirjatyöntekijöitä, kursseja sekä ulkopuolisia tahoja, sekä Suomesta että ulkomailta. Toiminta on Suomen mittakaavassa melkoisen laaja, suurin osa Suomen vuosittaisista tutkimussukelluksista tapahtuu täällä, toteaa aseman sukellusvastaava Anna Vesanen toiminnan laajuudesta.
Annan oma urapolku on vienyt opiskeluvaiheen harjoittelijatehtävistä ja tutkimusassistentin työstä tutkimusteknikoksi, ja viimeisimpänä aseman sukellusvastaavaksi. Työ on vastuullista mutta samalla kehittävää.
– Sukellusvastaavan työhön kuuluu muun muassa asemalla sukeltavien ja sukellussuunnitelmien luvitusta sekä sukellusvälineiden ja sukellusosaamisen ylläpitoa. Tärkeä osa on huolehtia, että sukellukseen liittyvät asiat toimivat oikein ja turvallisesti.
–Lisäksi teen itse näytteenottoa ja -prosessointia tutkijoille sekä muihin aseman projekteihin, ja pääsen myös kehittämään tutkimussukellusvälineistöä ja -menetelmiä työn ohessa, Anna Vesanen kertoo työn monipuolisuudesta.
Mitä ominaisuuksia tarvitaan sukellusvastaavan työn hoitamiseen?
– Motivaatiota auttaa muita, ihmislähtöisyys ja muiden kanssa toimeen tuleminen helpottaa.
– Pitää myös olla vikkelä liikkeinen ja joustava, koska työtehtävät ovat tosi monipuolisia ja joka päivä on erilainen, Anna hymyilee.
Merkityksellinen työ on motivoivaa
Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla on tehty merentutkimusta jo yli 120 vuoden ajan. Sukellus on ollut osa vedenalaisen elämän tutkimusta 1970-luvulta, ja nykyisin se itsestään selvä tapa tieteen tekemiseen pinnan alla. Asemalla toimivan monitieteellisen rannikkoekosysteemi- ja ilmastotutkimuskeskuksen CoastClimin toiminnassa sukellusosaaminen on keskeisessä asemassa.
– Voin näin omalta osaltani olla auttamassa kriittisen ympäristön tutkimuksen tekemisessä, koska koen että hyvään tieteelliseen tutkimukseen perustuvan tiedon tuottaminen on tässä maailman tilanteessa hyvinkin tärkeää, Anna Vesanen toteaa.
Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla toimiva tutkimussukellusakatemia FSDA tarjoaa Edd Stockdalen johdolla on maailmanluokan koulutusta ja tietoa uusista vedenalaisista tutkimusmenetelmistä.
–Työn monipuolisuus ja työympäristö motivoi aamuisin lähtemään töihin. Onko mitään sen parempaa, että saa sukeltaa, tutkia Itämeren eliöitä ja kehitellä uusia juttuja mukavien ihmisten kanssa joka päivä työkseen, Anna nauraa.
Miten sinä haluaisit kehittää osaamistasi?
– Mitä enemmän oppii, sitä vähemmän tietää, eli koko ajan voi oppia lisää, kunhan on utelias ja kiinnostunut. Myös sukeltajana voi aina kehittyä; seuraavaksi tavoitteena päästä syvemmälle ja pidemmäksi aikaa, jotta syvempien rannikkoalueiden tutkimusta sukeltaen voisi kehittää lisää, Anna sanoo.
Sukellusvastaavan terveiset vieraileville sukeltajille
Merentutkijoiden kenttäkausi on vilkkaimmillaan huhtikuusta lokakuulle, ja silloin myös vierailevia sukeltajia ja kurssilaisia on eniten. Hetkittäin sukellusvajalla voi olla hyvinkin vilkasta ja toimivuuden kannalta on tärkeää, että jokainen käyttäjä toimii vastuullisesti ja seuraa ohjeistuksia.
Kannattaa myös huomioida, että sukellukseen liittyvät käytännöt ovat saattaneet muuttua viimekertaisesta vierailusta. Aseman sukellusluvat ovat voimassa 2 vuotta kerrallaan, ja kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin luvan uusimisen ja ilmoitusten suhteen.
– Vaikka jokin asia on joskus aikoinaan tehty tietyllä tavalla, se on nyt saattanut muuttua. Aseman toiminta kasvaa ja kehitys kehittyy, ja me kehitämme toimintatapoja sen mukaisesti, Anna alleviivaa.
Tuleva kausi on Anna Vesasen ensimmäinen Tvärminnen eläintieteellisen aseman virallisena sukellusvastaavana, ja hän haluaa nostaa esille seuraavat pointit:
- Jokaisen asemalla vierailevan on etukäteen tehtävä yleinen aseman ilmoittautuminen (e-lomake) sekä haettava sukelluslupaa sukellusvastaavalta
- Pidä huoli lupien/kurssien voimassaolosta, esim. vakuutukset, lääkärikäynnit, EA kurssit yms.
- Tarkasta ja huolla varusteet talvikauden jäljiltä, jottei tule ikäviä yllätyksiä sukellusten koittaessa
Ja lopuksi hän toivottaa kaikki tervetulleiksi Tvärminneen tutkimussukelluksen ihanaan maailmaan.
- Pitäkää huoli omista tavaroista ja siisteydestä. Tärkeää on myös huomioida muut aseman käyttäjät, näin meillä kaikilla on mukavampaa, Anna toteaa.