Helsingin yliopiston tutkijat saavat vuosittain tukea merkittäviltä kansainvälisiltä toimijoilta. Yksi arvostetuimmista rahoittajista on Euroopan Unionin hallinnoima rahoitusorganisaatio Euroopan tutkimusneuvosto (engl. European Research Council, ERC). Se edistää monialaisesti huippututkimusta pitkäaikaisilla, olympiamitaleihinkin verratuilla tutkimusmäärärahoilla. Niitä jaetaan kolmelle ryhmälle: lupaaville tutkijoille, 7–12 vuotta tutkimusta tehneille sekä edistyneille, alansa huipputekijöille. Helsingin yliopistolla kilpailtuja tukia on saanut 44 tutkijaa.

ERC aloitti toimintansa 2007, ja vuonna 2017 se juhlii kymmenenvuotista työtään. 2017 rahaa jaetaan noin 1,8 miljardia euroa. ERC toimii nykyisin osana Euroopan Unionin tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma Horisontti 2020:tä.

Helsingin yliopistolle myönnetyt rahoitukset:

ERC Advanced Grant
ERC Consolidator Grant