Yliopiston rahoittamat tohtorikoulutettavan tehtävät
Helsingin yliopisto osoittaa vuosittain tohtoriohjelmille rahoitusta palkallisia tohtorikoulutettavan tehtäviä varten. Tohtorikoulutettavan tehtävät ovat kokopäiväiseen työskentelyyn tarkoitettuja työsuhteita. Tavoitteena on, että työsuhteessa oleva tohtorikoulutettava saa tutkinnon valmiiksi neljässä vuodessa.
Hakuajat ja ohjeet

Kaikkien yliopiston 32 tohtoriohjelman palkallisiin tohtorikoulutettavan tehtäviin on yksi haku vuodessa.

Haku tehtäviin on seuraavan kerran auki 23.8.–7.9.2021.

Tällä sivulla käydään läpi koko tohtorikoulutettavan työsuhteen hakuprosessi lyhyesti askel askeleelta.  

Tutustu ensin tältä sivulta löytyviin tietoihin ja siirry sen jälkeen yksityiskohtaisempiin ohjeisiin, joita löydät tohtoriohjelmien omilta verkkosivuilta. 

Tarkemmat ohjeet ja lisää tietoa

Jos et löydä vastausta kysymykseesi näistä ohjeista tai oman tohtoriohjelmasi verkkosivuilta, tutustu vielä alla olevaan usein kysyttyjen kysymysten osioon. Yleisissä hakuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä hakuneuvontaan: phd-positions@helsinki.fi.

Jos haluat tietää lisää eri tohtoriohjelmista, tutkimussuunnitelmasta tai ohjaajista, ole yhteydessä suoraan ohjelmiin. Yhteystiedot löydät tohtoriohjelmien omilta verkkosivuilta.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä eroa on palkallisella tehtävällä ja opinto-oikeudella? 

 • Palkallinen tehtävä tarkoittaa sitä, että teet tohtoriopintojasi työsuhteessa yliopistoon ja saat siitä palkkaa. 
 • Opinto-oikeus on tiedekunnan myöntämä oikeus suorittaa tutkinto. Se ei sisällä opintojen rahoitusta.

Voinko hakea palkallista tehtävää monesta eri tohtoriohjelmasta?

 • Voit hakea palkallista tehtävää eri tohtoriohjelmista. Muista kuitenkin kohdistaa hakemus erikseen jokaiseen tohtoriohjelmaan.
 • Tarkemmat ohjeet löytyvät jokaisen tohtoriohjelman sivuilta.

Minulla on tohtorin tutkinnon suoritusoikeus Helsingin yliopiston tohtoriohjelmassa X. Voinko hakea palkallista tehtävää tohtoriohjelmasta Y?

 • Voit hakea palkallista tehtävää myös jostakin toisesta tohtoriohjelmasta. Tarkista ohjeet kyseisen tohtoriohjelman sivuilta.

Minulla ei ole tohtorintutkinnon suoritusoikeutta Helsingin yliopistossa. Voinko hakea sitä tohtorikoulutettavan työsuhteen kanssa samaan aikaan?

Minulla ei ole tohtorintutkinnon suoritusoikeutta Helsingin yliopistossa. Tuleeko minun hakea sitä työsuhteen kanssa samaan aikaan, vai voinko hakea sitä myöhemmin?

 • Tohtorintutkinnon suoritusoikeutta haetaan erillisessä haussa. Voit hakea tutkinnon suoritusoikeutta syyskuun haussa, tai seuraavassa mahdollisessa tohtoriohjelman haussa. Huomaa, että eri tohtoriohjelmilla on käytössä eri hakuajat, tarkista nämä tohtoriohjelman sivuilta.
 • Huomaathan myös, että hakeminen myöhemmässä kuin syyskuun haussa voi vaikuttaa työsuhteen mahdolliseen aloituspäivään.
 • Helsingin yliopiston sääntöjen mukaan tohtorikoulutettavan työsuhteeseen palkatun henkilön tulee saada tohtorintutkinnon suoritusoikeus kuuden kuukauden koeajan puitteissa.

Haen myös muuta rahoitusta väitöskirjalleni. Voinko hakea Helsingin yliopiston palkallista tehtävää?

 • Kyllä voit.
 • Jos sinulle tarjotaan sekä palkallista tehtävää että rahoitusta muualta, sinun tulee valita kumman rahoituksen otat vastaan. 

Minulla on jo rahoitus osalle tohtoriopintojani. Voinko hakea Helsingin yliopiston palkallista tehtävää?

 • Kyllä voit.
 • Mikäli sinulle tarjotaan palkallista tehtävää, sinun tulee aloittaa palkkapaikalla kalenterivuoden 2022 aikana. Et voi saada palkkaa ja ottaa vastaan muuta rahoitusta yhtä aikaa.

Minulla ei ole vielä tohtorintutkinnon suoritusoikeutta Helsingin yliopistossa. Aion hakea palkallista tehtävää. Mitä kaikkia liitteitä minun pitää toimittaa?

 • Kun haet palkallista tehtävää, riittää että täytät sähköisen hakulomakkeen ja liität siihen skannatut kopiot koulutusasiakirjoista sekä mahdollisen suosituskirjeen ja muut tohtoriohjelman vaatimat liitteet. Tarkista nämä tohtoriohjelmasi verkkosivuilta. 

Voinko lähettää tarvittavia liitteitä hakuajan päättymisen jälkeen?

 • Kaikki liitteet tulee toimittaa hakuajan päättymiseen mennessä.

Helsingin yliopisto on myöntänyt tutkintoni, miksi minun on liitettävä todistukset hakemukseen?

 • Hakijan vastuulla on toimittaa kaikki hakemuksen arviointiin tarvittavat tiedot. 

Minulla on maisterintutkinto. Tarvitseeko minun liittää hakemukseeni / lähettää oikeaksi todistetut kopiot myös kandidaatin tutkinnostani?

 • Ei tarvitse, jos haet paikkaa maisterintutkinnon perusteella.
 • Jos kuitenkin haluat, että se arvioidaan osana hakemustasi, toimita virallisesti oikeaksi todistetut jäljennökset tutkintoasiakirjoistasi.

Hain palkallista tohtorikoulutettavan tehtävää myös viime vuonna. Tuleeko minun lähettää kaikki tarvittavat liitteet tänäkin vuonna?

 • Sähköiset liitteet tulee liittää hakemukseen aina hakiessa.

Tuleeko minun liittää tutkimussuunnitelma hakemuksen liitteeksi?

 • Jos tutkimussuunnitelmasi sisältää matemaattisia erikoismerkkejä tai kemiallisia kaavoja, tutkimussuunnitelman voi lisätä hakemukseen liitteenä.
 • Muussa tapauksessa ei tarvitse.

Mistä löydän tutkintovaatimukset hakemukseen vaadittavaa opintosuunnitelmaa varten?

Voinko hakea palkallista tohtorikoulutettavan tehtävää ilman ohjaajaa /ohjaajan puoltoa?

 • Tämä riippuu tohtoriohjelmasta. Tarkista ohjeet kyseisen tohtoriohjelman sivuilta. 

Tarvitsen apua sopivan ohjaajan löytämiseen, keneltä voin kysyä neuvoa?

Minulle tarjotaan palkallista tehtävää kahdesta eri tohtoriohjelmasta. Miten minun tulisi toimia?

 • Jos sinulle tarjotaan tohtorikoulutettavan työsuhdetta kahdesta (tai useammasta) tohtoriohjelmasta, voit ottaa vastaan niistä mieluisimman.
 • Asiasta on hyvä keskustella ohjaajan kanssa ennen päätöstäsi. 
Hakijan ohjeet

Tohtorikoulutettavan tehtävät on tarkoitettu täysipäiväiseen väitöskirjatutkimuksen tekemiseen ja jatko-opintojen suorittamiseen. Tavoitteena on tohtorintutkinnon suorittaminen neljässä vuodessa. Työsuhteen täsmällinen kesto, sekä alkamis- ja päättymispäivät määritellään työsopimuksessa. 

Tarkemmat selvitykset työsuhteeseen kuuluvista asioista, kuten palkkauksesta, löydät hakuilmoituksesta.

Voit hakea tohtoriohjelmasta palkallista tohtorikoulutettavan työsuhdetta, jos olet nykyinen Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava tai vasta tohtoriopintoja suunnitteleva hakija. 

Jos sinulla on jo tohtorin tutkinnon suoritusoikeus Helsingin yliopistossa, voit hakea palkkapaikkaa, jos et ole vielä ollut yhteensä neljä vuotta palkallisella tohtorikoulutettavan paikalla. 

Jos sinulla ei ole vielä tohtorin tutkinnon suoritusoikeutta Helsingin yliopistossa, voit hakea sitä syyskuun haussa tai seuraavassa mahdollisessa kyseisen tohtoriohjelman opinto-oikeuden haussa, kuitenkin viimeistään keväällä. Tutustu tällöin huolellisesti myös opinto-oikeuden hakemisen ohjeisiin.

Tohtorikoulutettavan palkallista työsuhdetta haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake sekä toimittamalla vaadittavat liitteet. 

Jos sinulla on jo tohtorin tutkinnon suoritusoikeus Helsingin yliopistolla ja haet palkallista tehtävää omasta tohtoriohjelmastasi: 

 • tutustu hakuohjeisiin, ja 
 • täytä sähköinen hakulomake. 

Jos sinulla ei ole vielä tohtorin tutkinnon suoritusoikeutta Helsingin yliopistossa, voit hakea sitä syyskuun haussa tai seuraavassa mahdollisessa kyseisen tohtoriohjelman opinto-oikeuden haussa, kuitenkin viimeistään keväällä. Huomaathan kuitenkin, että hakeminen myöhemmässä haussa voi vaikuttaa työsuhteen mahdolliseen aloituspäivään. Helsingin yliopiston sääntöjen mukaan tohtorikoulutettavan työsuhteeseen palkatun henkilön tulee saada tohtorintutkinnon suoritusoikeus kuuden kuukauden koeajan puitteissa.

Jos sinulla on jo tohtorin tutkinnon suoritusoikeus Helsingin ylipistosta voit hakea tutkimuksesi profiiliin sopivasta muusta kuin omasta tohtoriohjelmasta. Huomaathan kuitenkin, että mikäli tulet valituksi palkalliseen tehtävään, tohtoriohjelman vaihtoa on haettava. Jos kyseeseen tulee uuteen tiedekuntaan siirtyminen tai tavoitetutkinnon vaihtaminen, sinun on haettava kokonaan uutta opinto-oikeutta viimeistään keväällä. Huomaathan kuitenkin, että hakeminen myöhemmässä haussa voi vaikuttaa työsuhteen mahdolliseen aloituspäivään.

Huomaa myös, että jos haet palkallista tehtävää ja/tai opinto-oikeutta useasta tohtoriohjelmasta, sinun tulee täyttää hakulomake erikseen jokaista tohtoriohjelmaa varten. 

Hakulomakkeella kysytään tutkimus- ja opintosuunnitelmaasi, väitöskirjatyötäsi tukevaa osaamista, maisterin tutkielman otsikkoa ja tiivistelmää sekä tietoja ohjausjärjestelyistä (osa ohjelmista).

Sähköinen hakulomake on auki hakuaikana.

Tutkimussuunnitelma on hakemuksesi tärkein osa ja se syötetään hakulomakkeen ennalta määrättyihin vastauskenttiin. Hakulomakkeella tutkimussuunnitelma on jaettu alla listattuihin osiin. Valmistele tutkimussuunnitelma alusta asti noudattelemaan hakulomakkeen jaottelua ja kunkin osion enimmäislaajuutta.  Tarkemmat tiedot löytyvät alta, ja hakulomake on avoinna noin kaksi viikkoa ennen hakua.

Tutkimussuunnitelmaa koskevat kentät hakulomakkeella (suluissa kenttään mahtuva enimmäismerkkimäärä välilyönteineen):  

 • Väitöskirjan aihe (alustava otsikko)  
 • Tieteenala (valikko)  
 • Tieteenalan tarkenne tai lisätietoja (vapaa tekstikenttä)   
 • Tutkimussuunnitelman tiivistelmä lyhyesti (2000)  
 • Tutkimussuunnitelma sisältää matemaattisia erikoismerkkejä tai kemiallisia kaavoja  
 • Motivaatio väitöskirjatyön tekemiseen (2000)  
 • Tutkimushankkeen lähtökohdat (2000)  
 • Tieteelliset tavoitteet ja tutkimustulosten vaikuttavuus (2000)  
 • Tutkimusmenetelmät sekä käytettävä aineisto ja sen merkitys tutkimushankkeessa (3500)  
 • Alustava suunnitelma liittyen aineiston hankintaan, käyttöön ja säilyttämiseen (1500)  
 • Eettiset kysymykset (1000) 
 • Tehdäänkö tutkimuksessa eläinkokeita
 • Pyydän, että hakemukseni otetaan huomioon myös kestävän kehityksen tavoitteita edistävään tutkimukseen varattuja paikkoja arvioitaessa
 • Tutkimussuunnitelman pääasiallinen kirjallisuus (2500)   
 • Väitöskirjan muoto (artikkeliväitöskirja vai monografia)  
 • Artikkelien julkaisusuunnitelma ja –aikataulu tai monografiaväitöskirjan alustava jäsennys (1000)  
 • Tohtorintutkinnon suoritusoikeuden alkupäivä
 • Tutkimustyön alustava aikataulu (2000)  
 • Suunniteltu rahoitus, mukaan lukien tähän mennessä saatu ja haettu merkittävä rahoitus (1000)  
 • Tutkielmasta valmiina arviolta (0-100%)
 • Arvioitu väittelyvuosi  

Ohjausjärjestelyt: ohjaaja(t) ja seurantaryhmä (tarkista tohtoriohjelmakohtaiset ohjeet alta).

Väitöskirjatyötä tukeva osaaminen ja opintosuunnitelma (CV)(suluissa kenttään mahtuva enimmäismerkkimäärä välilyönteineen):  

 • Aiemmin hankittu tutkimusosaaminen (1500) 
 • Mahdolliset julkaisut ja konferenssiesitelmät (1500)  
 • Mahdollinen kansainvälinen kokemus ja muu väitöskirjatutkimuksen kannalta relevantti työkokemus (1500)   
 • Mahdolliset urakatkokset (1500) 

Opintosuunnitelma(suluissa kenttään mahtuva enimmäismerkkimäärä välilyönteineen):  

 • Alustava opintosuunnitelma: Tieteenalaopinnot 30 op (1500)  
 • Alustava opintosuunnitelma: Yleiset valmiustaidot 10 op (1500)  
 • Tähän mennessä mahdollisesti suoritetut tohtoriopinnot (opintopisteet) 
 • Pro gradun tai vastaavan ylempään korkeakoulututkintoon kuuluvan tutkielman otsikko ja tiivistelmä (750)  

Hakemukset arvioidaan tutkimussuunnitelman laadun sekä ohjausjärjestelyjen tai saatavilla olevan ohjauksen perusteella. Lisäksi arvioidaan edellisen tutkinnon suorittamisen yhteydessä ja muutoin osoitettua kykyä ja motivoitumista tohtorin tutkinnon suorittamiseen tutkimussuunnitelman ja sitä tukevan opintosuunnitelman mukaisesti. Tutkimussuunnitelman tulee aiheeltaan sopia tohtoriohjelman profiiliin.  

Tohtoriohjelman johtoryhmä tekee esityksen työsuhteisiin valittavista tohtorikoulutettavista. Päätöksen työsuhteeseen valittavista henkilöistä tekee yksikön johtaja.

Jos sinulle myönnetään tohtorikoulutettavan työsuhde, tulee sinun saada kyseisestä tohtoriohjelmasta tohtorin tutkinnon suoritusoikeus kuuden kuukauden koeajan puitteissa.

Kaikille hakijoille ilmoitetaan päätöksistä henkilökohtaisesti.  Tehtävään valittujen henkilöiden nimet julkaistaan tohtoriohjelmien verkkosivuilla.

Jos et löydä vastausta kysymykseesi näistä ohjeista, tutustu vielä usein kysyttyjen kysymysten osioon. Yleisissä hakuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä hakuneuvontaan: phd-positions@helsinki.fi

Huomaathan, että tohtorintutkinnon suoritusoikeutta koskevat käsitellään eri aikataulussa tohtoriohjelmien vastuutiedekunnissa. Vastuutiedekunta tekee tohtorintutkinnon suoritusoikeuksia koskevat päätökset ja ilmoittaa niistä hakijoille erikseen.