Tätä et tiennyt suolistosta

Tieto suoliston yhteydestä moniin sairauksiin ja suolistomikrobien merkityksestä kehittyy huimaa vauhtia. Samalla tulehduksellisista suolistosairauksista uhkaa tulla uusi kansantautimme. Tule Tiedekulmaan kuulemaan, mitä viimeisin tutkimustieto kertoo suoliston hyvinvoinnista.

Tapahtuman juontaa Satu Sirkiä.

Tapahtuma on osa Helsingin yliopiston Tiedekulman Terveys nyt -tapahtumasarjaa, jossa puhutaan siitä, mitä tiedämme juuri nyt suomalaisia laajasti koskettavista terveyshaasteista: mielenterveydestä, ylipainosta ja suoliston hyvinvoinnista. 

Tutustu tapahtuman asiantuntijoihin

Perttu Arkkila on gastroenterologian professori ja sisätautilääkäri Helsingin yliopistossa ja Helsingin yliopistollisessa sairaalassa. Hän tutkii ja hoitaa suolistosairauksia sairastavia ihmisiä.

"Olen erityisen kiinnostunut suoliston mikrobiston vaikutuksesta eri sairauksiin. Olen tutkinut ulosteensiirron tehoa ja turvallisuutta eri sairauksien hoidossa."

Katri Korpela on suolistomikrobistotutkija ja dosentti Helsingin yliopistossa. Hän tutkii ihmisen suolistomikrobistoa ja sen yhteyksiä ihmisen terveyteen.

"Aiheessa kiehtoo sen monimutkaisuus, monitieteisyys ja yhteys ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin."

Emma Kynkäänniemi viimeistelee monitieteistä väitöskirjaansa Helsingin yliopiston elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastolla. Hän tutkii koivun hemiselluloosaa sekä ligniiniä ja siitä peräisin olevia fenolisia yhdisteitä sisältävän uutteen, koivukumin, suolistovaikutuksia.  

"Olen erittäin kiinnostunut uusista ruokainnovaatioista, joiden avulla voidaan parantaa globaalin ruokajärjestelmän kestävyyttä. Olen työni ansiosta etulinjassa näkemässä, miten elintarvike- ja ravitsemustieteen tutkijat ratkaisevat nykyiseen ruokajärjestelmäämme liittyviä haasteita. Onnekkaasti pääsen myös omassa tutkimuksessani yhdistämään ravitsemustieteen ja innovatiivisen sekä kestävän tulevaisuuden elintarvikkeen."

Filip Scheperjans on neurologian erikoislääkäri ja dosentti HUS Neurokeskuksessa. Kliinisen työn lisäksi hän johtaa tutkimusryhmää, joka tutkii suoliston mikrobiston vaikutusta Parkinsonin taudissa.

"Minua kiehtoo mahdollisuus löytää uusia hoitokeinoja Parkinsonin tautiin aivan uuden lähestymistavan kautta, nimittäin muokkaamalla suoliston mikrobiston toimintaa."