Päiväni lääkärinä -työpajatapahtuma

Miltä aivojen sisällä näyttää? Mitä jäädytetty vaahtokarkki kertoo terveydestämme? Tässä koko perheen työpajatapahtumassa pääset tutustumaan tutkijan ja lääkärin työhön erilaisilla kokeilupisteillä. Tule Tiedekulmaan tekemään pehmolelullesi terveystarkastus ja kokeilemaan tutkijoiden ja tiedekasvattajien kanssa, miten tiedettä tehdään käytännössä! 

Tapahtuma on tarkoitettu kaikenikäisille, ja kokeilupisteet ovat avoinna Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, Helsinki) koko tapahtuman ajan 25.4. klo 16–19. 

Tiedekulma tuottaa tapahtuman yhteistyössä Helsingin yliopiston tiedekasvatusverkoston kanssa.

Tapahtuma on osa Helsingin yliopiston Tiedekulman Terveys nyt -tapahtumasarjaa, jossa puhutaan siitä, mitä tiedämme juuri nyt suomalaisia laajasti koskettavista terveyshaasteista: mielenterveydestä, ylipainosta ja suoliston hyvinvoinnista. 

Tutustu työpajoihin

Nallesairaala

Tuo pehmolelusi terveystarkastukseen! Uuden lastensairaalan lääkärien ja hoitajien vetämässä työpajassa pääset ohjatusti tekemään nallellesi, nukellesi tai pehmolelullesi terveystarkastuksen. Miten nallelta mitataan pituus, paino ja päänympärys? Entä miten lasta laitetaan paikalleen tai sydäntä kuunnellaan stetoskoopilla? Perusterveystarkastuksen lisäksi tutustut diabeteshoitoa vaativien nallejen hoitoon kynien ja pumppujen avulla. Ota siis oma nalle tai pehmo mukaan ja tule oppimaan lääkärin arjesta!

Pisteen järjestävät Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta ja HUS Lasten ja nuorten sairaudet.

Aivojenkorjauslaboratorio

Aivot ohjaavat kaikkea toimintaamme ja vaikuttavat terveyteemme ratkaisevasti. Miltä näyttää aivojen sisällä? Entä mitä ovat mikroglia, astrosyytti ja hermosolu? Työpajassa pääset tutustumaan aivojen toimintaan monipuolisten aktiviteettien kautta. Tutki näytillä olevia hiiren aivoja, katsele mikroskoopilla aivoleikkeitä ja askartele itsellesi aivoavaimenperä! 

Pisteen järjestää Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan ja neurotieteen tutkimuskeskuksen Brain Repair -laboratorio.

Vaahtokarkin kiehuva jääkylpy

Lääkäreille sukeltajantauti on tuttu, ja sen aiheuttaa liika typpi elimistössä. Typestä on meille ihmisille kuitenkin paljon hyötyä. Työpajassa pääset tutustumaan näyttäviin nestemäisellä typellä tehtäviin demonstraatioihin. Kuulet myös, mihin kaikkeen typpeä voidaan kemiassa ja lääketieteessä käyttää sekä pääset selvittämään, miten nopeasti vaahtokarkki saadaan jäätymään!

Pisteen järjestää Kemianluokka Gadolin.

Eläinten, ihmisten ja ympäristön yhteinen terveys

Miten eläinten ja ympäristön terveys vaikuttavat ihmisiin? Tässä työpajassa tutkitaan eläinten, ihmisten ja ympäristön yhteisen terveyden merkitystä havainnollistavien aktiviteettien kautta. Pääset harjoittelemaan vesinäytteen bakteeriviljelyä ja tarkastelemaan viljelytuloksia kuvina sekä tutustumaan hyttysiin ja punkkeihin mikroskoopin avulla.

Pisteen järjestävät HOH Helsinki One Health -verkostoVesivälitteiset taudinaiheuttajat-tutkimusryhmä ja Viral Zoonoses Research Unit.