Mielenhuoltoilta

Maailman kriisit vetävät mielen matalaksi, eivätkä aivomme pysy tietoyhteiskunnan kiihtyvän tahdin perässä. Erityisesti nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet hälyttävää vauhtia. Tule Tiedekulmaan pohtimaan asiantuntijoiden johdolla, miten voisimme yksilöinä, yhteisöjen jäseninä ja yhteiskuntana huolehtia paremmin mielenterveydestä.  

Tapahtumassa mielenterveyden professori Anna Keski-Rahkonen, psykiatrian professori Tiina Paunio sekä yliopistonlehtori Eino Partanen kertovat, miten mielestä pidetään huolta. Keskustelua vetää Alma Onali.

Keskustelu on osa Helsingin yliopiston Tiedekulman Terveys nyt -tapahtumasarjaa 13.–25.4.2023, jossa puhutaan siitä, mitä tiedämme juuri nyt suomalaisia laajasti koskettavista terveyshaasteista: mielenterveydestä, ylipainosta ja suoliston hyvinvoinnista. 

Anna Keski-Rahkonen (@AnnaKeski) on mielenterveyden professori Helsingin yliopistossa, psykiatrian ja terveydenhuollon erikoislääkäri sekä seksuaaliterapeutti. Hän hoitaa ihmisiä, joilla on erilaisia mielenterveyden haasteita. Lisäksi hän kouluttaa terveyden ammattilaisia ja tutkii mielenterveyttä koko väestön tasolla. 

"Mielenterveyden haasteisiin on tarjolla ennennäkemättömän paljon tutkittua tietoa ja hoitomalleja. Ihmiset haluaisivat päästä hyvien mielenterveyspalveluiden piiriin. Samanaikaisesti kuitenkin moni jää vaille tarvitsemaansa apua, sillä julkinen sektori on suurissa vaikeuksissa palveluiden tarjoamisen kanssa. Tämä ristiriita sekä innostaa että haastaa."

Eino Partanen (@HyPsykoLogo) on psykologian tutkija ja psykologian koulutusohjelman johtaja Helsingin yliopistossa. Hän tutkii muun muassa vauvojen kielen kehitystä ja transnuorten hyvinvointia.

"Ystäviemme kanssa halusimme pelastaa maailman. Se kuitenkin tuntui liian suurelta tavoitteelta, joten jaoimme sitä osatavoitteisiin. Ensimmäinen oma tavoitteeni oli pelastaa kaikki vauvat, ennen kaikkea selvittää, miten ja miksi varhaiskehityksen ongelmia, kuten lukivaikeutta tai keskosuuden seurauksia, voidaan lieventää. Transnuoret puolestaan ovat erityisen haavoittuva ryhmä, joiden hyvinvointia heikentävät sekä dysforia että ympäristön ennakkoluulot ja tuomitsevat asenteet."

Tiina Paunio (@TPaunio) on psykiatrian professori Helsingin yliopistossa. Lisäksi hän toimii HUSissa ylilääkärinä ja johtaa unta tutkivaa SleepWell -tutkimusryhmää.

"Ihmisen mieli on suunnattoman mielenkiintoinen ja monitahoinen tutkimuskohde, jossa on loputtomasti kerroksia ja tutkittavaa riittää. Uni on yksi tärkeä ikkuna aivojen ja mielen toiminnan ymmärtämiseen."