Itsevaltiaiden armoilla?

Demokratian ja oikeusvaltion tila on heikentynyt viime vuosina maailmanlaajuisesti ja autoritaarisuus on nostanut päätään myös Euroopan unionin sisällä.  

Millaisia kilpailijoita demokratia kohtaa eri puolilla maailmaa ja miksi sitä haastetaan? Miten autoritaariset hallinnot ja itsevaltaiset johtajat näkevät oman oikeutuksensa, mille perustalle valtaa on rakennettu? Millaisia ovat nykypäivän johtajat, joiden toimintaa on vaikea arvioida perinteisillä politiikan mittareilla? Missä ovat demokratian vahvimmat linnakkeet ja valopilkut, missä suunta on alaspäin?

Demokratian tilasta ja muutoksesta keskustelevat Juhana Aunesluoma, Tuija Brax, Jaakko Husa ja Teivo Teivainen. Keskustelun juontaa Ville Blåfield.

Tiedekulman Minne menet, maailma? -ohjelmasarja 24.1.–3.2.2023

Tutustu tapahtuman asiantuntijoihin

Juhana Aunesluoma (@aunesluoma) on poliittisen historian professori Helsingin yliopistossa. Hän opettaa laaja-alaisesti poliittista historiaa suomalaisesta, eurooppalaisesta ja globaalista perspektiivistä.

"Selvitän parhaillaan tapoja jäsentää viimeisen kolmen vuosikymmenen kehitystä omana historiallisena aikakautenaan, joka alkoi kylmän sodan päättymisestä 1990-luvun vaihteessa ja joka päättyi Venäjän laajamittaiseen hyökkäykseen Ukrainassa talvella 2022. Aihepiiri on poliittisesti hyvin latautunut, ja siihen sisältyy hyvin merkittäviä kiistoja historiasta, sen esittämisestä ja tulkinnasta. Tutkimustehtävä on haastava, eli kiinnostava."

Tuija Brax (@TuijaBrax) on Oikeusvaltiokeskuksen johtaja ja juristi. Työssään hän etsii vastauksia siihen, miten oikeusvaltiota voidaan edistää ja mistä aukeaa mahdollisuuksien ikkunoita kehittyvissä maissa. 

"Minua kiehtoo juridiikan, kansainvälisen yhteisön ja maailmanparantamisen risteyskohta. Olen aktiivisesti hakeutunut näiden teemojen pariin yli 30 vuoden ajan jo syventävistä opinnoista alkaen. Myös esimerkiksi eduskunta-aikanani olin neuvottelemassa EU:n perusoikeuskirjasta."

Jaakko Husa (@HusaJaakko) on oikeuden ja globalisaation professori Helsingin yliopistossa. Hän tutkii oikeuskulttuureja vertailevasti ja pyrkii selittämään, mistä niiden väliset erot ja yhtäläisyydet johtuvat.  

"Oikeus on monikerroksinen ja monitahoinen asia, mutta silti erilaiset oikeusjärjestelmät painivat samankaltaisten kysymysten parissa päätyen usein erilaisiin ratkaisuihin."

Teivo Teivainen (@teivoteivainen) on maailmanpolitiikan professori Helsingin yliopistossa. Hän tutkii esimerkiksi maailmantalouden vaikutuksia demokratian ja oikeusvaltion tilaan.  

"Maailman tapahtumat muokkaavat tutkimuskenttääni jatkuvasti."