Media, oikeus, politiikka

Kansanedustajista koostuva eduskunnan perustuslakivaliokunta käyttää merkittävää valtaa, kun se tulkitsee lakien perustuslainmukaisuutta. Sen antamat tulkinnat koskevat viime kädessä koko yhteiskuntaa.

Viime vuosina julkisuudessa on käyty vilkasta keskustelua perustuslakivaliokunnan politisoitumisesta sekä sen käyttämistä asiantuntijoista. Samaan aikaan suomalaisen oikeusjärjestyksen muutokset ovat vahvistaneet perustuslakivaliokunnan asemaa.  

Minkälaista kamppailua perustuslain tulkinnasta käydään ja mitkä tahot vaikuttavat perustuslain tulkintaan? Kuinka suuri vaikutus medialla tai julkisella keskustelulla on perustuslakivaliokunnan työhön? Ja miten julkisuuden painetta pyritään hallitsemaan? Millainen rooli yksittäisellä asiantuntijalla on?  

Perustuslaista, julkisuudesta ja politiikasta keskustelevat viestinnän tutkija Timo Harjuniemi, toimittaja Marko Junkkari, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä ja valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen. Tilaisuuden alussa kuullaan esitys julkisoikeuden apulaisprofessori Maija Dahlbergiltä. Tapahtuman juontaa Anu Partanen.

Tiedekulman Minne menet, maailma? -ohjelmasarja 24.1.–3.2.2023