Jätteiden lajitteluun ja käsittelyyn liittyy monia sosiaalisia, taloudellisia ja ekologisia ulottuvuuksia, jotka tekevät aiheen tutkimisesta haastavaa. Koneen säätiön rahoittamassa kolmevuotisessa hankkeessa yhdistetään luonnontieteitä, sosiaalitieteitä ja transformatiivista oppimista, jotta voidaan tunnistaa jätehuollon tehottomuuksien taustatekijät ja niiden vaikutukset rottapopulaatioihin. Tutkimuksessa perehdytään erityisesti siihen, miten jätteiden lajittelutottumukset, tieto ja käsitykset ympäristövastuusta ja jätehuollon rakenteelliset tekijät vaikuttavat toisiinsa – erityisesti sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevilla alueilla, joilla rottapopulaatiot ovat aiempien tutkimusten mukaan kasvaneet.
Jätehuoltokäytäntöjä muovaavat monet tekijät, kuten kulttuuriset normit, infrastruktuurin rajoitteet, yhteiskunnalliset odotukset sekä yksilölliset valmiudet. Vaikka voisi ajatella, että tehokkaampi jätteiden lajittelu toteutuisi tehostetulla tiedottamisella, joka vähentäisi rottien määrää ja niihin liittyviä terveysriskejä, aiemmat tutkimukset osoittavat, että vaikutukset eivät ole aina suoraviivaisia. Esimerkiksi Englannissa pahkasikojen kannan vähentäminen lisäsi yllättäen nautatuberkuloosin leviämistä. Samalla tavoin kaupunkien rottapopulaatiot voivat reagoida jätteenhallinnan muutoksiin odottamattomilla tavoilla.
Seuraavien kolmen vuoden aikana monitieteinen tutkijaryhmä toteuttaa laajan kaupunkien jätehuoltoa ja rottien ekologiaa käsittelevän tutkimuksen Koneen Säätiön 300 000 euron rahoituksella. Tutkimus jakautuu kolmeen pääteemaan: suomalaisen jätekansalaisuuden representaatiot, jätehuollon ja rottien esiintymisen välinen suhde Helsingissä ja haavoittuvien väestöryhmien mahdollisuudet osallistua jätehuoltoon ja suomalaiseen ympäristökansalaisuuteen.
Hanke yhdistää luonnontieteellisen ja yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen ja tuottaa uutta ymmärrystä kaupunkien jätehuollosta ja luonnon monimuotoisuudesta. Tulokset auttavat kehittämään politiikkasuosituksia, jotka edistävät osallistavaa ympäristökansalaisuutta ja tehokkaampaa jätehuoltoa. Hankkeen tulokset tuodaan esiin seminaarien, työpajojen ja julkaisujen kautta, jotta ne voivat palvella sekä tieteellistä keskustelua että käytännön päätöksentekoa. Tutkimus auttaa ymmärtämään, miten jätehuoltokäytännöt vaikuttavat kaupunkiympäristöihin ja sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen, ja tarjoaa konkreettisia ratkaisuja kestävämpään ja oikeudenmukaisempaan tulevaisuuteen.