Tältä sivulta löydät ohjeet rottien jälkilevyjen käyttöön.
Rottien jälkilevyt ovat 20 cm x 20 cm muovilevyjä, joiden päälle levitetään kimrööki-etanoli -seos tasaisesti pensselillä. Yhtä levyä kohden käytetään noin 10-15 ml seosta, jossa on noin 2 grammaa kimröökiä. Maalaamisessa kestää jonkin aikaa, sillä etanolin kuivumista pitää odottaa. Seos ei ole vaarallista, mutta se sotkee helposti.
Seoksen kuivuttua rottien jäljet jäävät helposti pintaan, sillä kimrööki irtoaa melko helposti kosketuksesta. Siksi jälkilevyt kannattaa maalata vasta paikan päällä, ettei levyjen pinta naarmutu ja itse sotkeutuu mahdollisimman vähän.
Jälkilevyjä jätetään kohteeseen (= asunto-osakeyhtiön piha, ostoskeskus, puisto) vähintään 4 kappaletta neljän yön ajaksi. Nyrkkisääntönä yhden kohteen kokona on, että levyjen pitäisi olla 10-15 metrin säteellä toisistaan. Levyjä ei kannata jättää avoimiin ja hyvin näkyvillä oleviin paikkoihin, joissa niitä luullaan roskiksi tai jossa ne voidaan muusta syystä viedä pois. Yksityisalueilla, kuten omakotitalojen pihoilla, kannattaa kysyä lupa levyjen laittamiseen.
Levyt pitää jättää paikkoihin, joissa rottien oletetaan esiintyvän. Tutkijat suorittavat tutkimushavaintojen satunnaistamisen jälkikäteen laajemmalla maantieteellisellä tasolla. Yksittäiset levyt pyritään siten kussakin kohteessa asettamaan paikkoihin, joiden avulla saadaan mahdollisimman varmasti tietää onko tutkittavassa kohteessa rottia.
Rotat juoksevat mielellään seinänvierustoja pitkin, joten nämä ovat luonnollisia paikkoja, joihin levyt kannattaa asettaa. Puistoissa sopivia paikkoja ovat muun muassa rotankolojen edustat, pensaiden alustat, heinikoissa olevat polut sekä korkeamman kasvillisuuden reunat. Taloyhtiöiden ja rakennusten ympärillä jätekatokset ovat mahdollisia kohteita. Jälkilevyt ovat säänkestäviä, mutta niitä ei kuitenkaan kannattaa asettaa paikkoihin, missä ne voivat altistua runsaalle sateelle.
Neljän päivän aikana levyjä ei liikutella lainkaan. Niistä otetaan päivittäin kuva niin, että levyä ei liikuteta. Kaikki levyt kuvataan, vaikka niissä ei olisi yhtään jälkeä. Kuvan pitää olla niin hyvälaatuinen, että mahdolliset jäljet erottaa kuvista. Kuva kannattaa ottaa niin läheltä kuin mahdollista siten, että koko levy näkyy kuvassa suoraan ylhäältäpäin sekä tunnistelevynkin numero erottuu. Kuvan ottamisen jälkeen pitää varmistaa, että kuva on varmasti tarkentunut levyyn.
Levyt jaetaan 5x5 ruudukkoon, joista lasketaan kuinka monessa ruudussa on rotan jälkiä. Allaolevassa levyssä näkyy rotan juoksujälkiä yhteensä 7 eri ruudussa.
Tutkimusaineisto kerätään epicollect5-applikaatiolla. Tämän voi ladata Android- tai iOS-käyttöjärjestelmiin (Google Play tai iTunes-kaupoista) ilmaiseksi. Kun epicollect on asennettu, käynnistä ohjelma ja etsi rottaprojekti painamalla ”+Add project”. Etsi projekti nimellä Helsingin kaupunkirotat ja lisää projekti.
Valitse ”Helsingin kaupunkirotat” –projekti valikosta ja lisää tutkimustietoa painamalla ”+Add entry”. Yhtä levyä kohden lisätään yksi entry. Ensimmäisellä sivulla kysytään levyn numeroa ja seuraavalla sivulla asetuspäivänä kerättävät tiedot: levyn sijainti, asetuspäivä, kuva levyn ympäristöstä ja lyhyt kuvaus paikasta.
Levyn sijainti tulee automaattisesti laitteesi GPS-tiedoista, kun painat ”Update location”, joten se pitää täyttää levyn vieressä. Päivitä tätä muutaman kerran, jotta sen tarkkuus on vähintään 10 metriä. Kuvassa levyn ympäristöstä tulee näkyä levy paikallaan.
Tärkeää: Älä kuvaa Epicollectin kautta, vaan ota kuvat kamera-applikaatiolla, jotta ne ovat tallessa mobiililaitteesi muistissa.
Seuraavilla sivuilla lisätään seuraavien päivien tiedot, siten että kullekin päivälle on oma sivunsa. Joka päivä valitset kuvaushetken päivän ja ajan, sekä lataat kuvan levystä sekä lasket kuinka monessa ruudussa on rotan jälkiä (tassut tai häntä). Kunkin päivän jälkeen voit tallentaa tiedot valitsemalla ”Quit” ja sitten valitsemalla ”Save”.
Jos haluat myöhemmin palata tallennettuun tutkimustietoosi, valitse keskenjäänyt lomake. Tällöin aukeaa kaikki liittämäsi tieto ja voit jatkaa muokkausta siitä kohtaa mihin jäitkin. Tiedot voi täyttää yhtenä päivänä tai jatkuvasti tutkimuksen aikana. Sijaintitietoa lukuun ottamatta tiedot voi syöttää applikaatioon missä vain. Ainoastaan projektin lataamiseen ja tietojen lähettämiseen tarvitaan nettiyhteyttä.
Tämän lisäksi lomakkeen lopussa on linkki vielä erilliseen kyselylomakkeeseen Google-pohjalla. Vastaa tähän kun olet kerännyt tietoa neljän päivän ajan.
Kun olet täyttänyt kaikki tiedot, valitse viimeiseltä sivulta ”Save entry”. Tiedot saa lähetettyä, kun valitse joko ”Upload now” painikkeen tai ylävalikosta pilven jossa on nuoli ja tämän jälkeen ”Upload data”. Jos jälkilevysi katoaa tai muusta syystä et saa kerättyä kuvia neljän päivän ajan, voit jättää lomakkeen osittain tyhjäksi. Kuvat eivät kuitenkaan lataudu automaattisesti, joten paina vielä ”Upload photos”, jotta nekin saadaan lähetettyä.
Tärkeää: Muista lähettää tutkimustietosi lopuksi.
Näissä kuvissa näkyy rotan jälkiä. Tyypilliset jäljet voivat olla tassun jälkiä, juoksujälkiä tai hännän jättämiä jälkiä.
Näistä tiedostoista löytyvät ohjeet pdf-muodossa sekä version kouluissa pitämästämme esityksestä.