Sekä kuluttajat, yritysasiakkaat että sijoittajat hakevat ympäristön ja ilmaston tilaa sekä monimuotoisuutta edistäviä vaihtoehtoja. Liiketoiminnan kokonaiskestävyyden arvioinnista ja sen raportoinnista onkin tullut keskeinen osa yritysten toimintaa.
Kestävyysraportointi tarkoittaa raportointia yritysten liiketoiminnan tuottamista sosiaalisista ja ympäristövaikutuksista. Liiketoiminnan kestävyyden raportointia säädellään yhä enemmän. Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) on 1.1.2024 voimaan tullut EU-lainsäädäntö, joka edellyttää ensisijaisesti kaikkien suurten yritysten julkaisevan kestävyystietonsa toimintakertomuksessa kyseisen direktiivin ja kestävyysraportointistandardien (ESRS) vaatimusten mukaisesti. Lisäksi direktiivi velvoittaa, että kestävyysraportit auditoidaan riippumattoman kolmannen osapuolen toimesta.
Pienyritykset ja startupit ennakoivat tulevia kestävyysvaatimuksia
Startupeilla ja pienillä yrityksillä ei ole toistaiseksi lainsäädännöstä tai muusta sääntelystä tulevia velvoitteita raportoida liiketoiminnan kestävyydestä sidosryhmilleen. Yritysten kannattaa kuitenkin alkaa ennakoivasti varautumaan tuleviin velvoitteisiin ja pohtimaan relevantteja liiketoiminnan kestävyyteen liittyviä kysymyksiä jo elinkaaren alkuvaiheessa. Näin ne voivat varmistaa, että liiketoiminnassa noudatetaan lainsäädäntöä, pohtia, millainen yrityskulttuuri halutaan rakentaa sekä miettiä, miten liiketoiminnan vaikutuksia ympäristöön ja siten yhteiskuntaan minimoidaan sekä luoda suuntaviivoja yrityksen tulevaisuuden tavoitteille kestävyyden ja vastuullisuuden osalta.
Kestävyysarvioinnin malleja on kuitenkin monia ja niiden käyttöönotto erityisesti pienissä, alkavissa yrityksissä ei kuitenkaan ole yksinkertaista, sillä monet kestävyysarviointityökalut tai -menetelmät vaativat usein dataa tai muita resursseja, joita alkuvaiheen yrityksillä ei välttämättä ole.
Food SystemiCity tukee yritysten kestävyysarviointia
Startupeille ja yleisemminkin uusille konsepteille tarvitaan liiketoiminnan suunnitteluvaiheeseen työkaluja, jotka tunnistavat liiketoiminnan kannalta keskeiset kestävyyskysymykset sekä antavat valmiuksia integroida kestävyysnäkökulmat yrityksen johtamiseen ja päätöksentekoon.
Food SystemiCity –hankkeen keskiössä on systeemisesti kestävien ruokainnovaatioiden liiketoiminnan kehittäminen rakennettuun ympäristöön. Food SystemiCity -hankkeessa kehitettävillä liiketoimintamahdollisuuksilla ja -konsepteilla kestävyys on liiketoiminnan ytimessä. Onkin tärkeää, että hankkeessa tarkasteltavaa ja tuettavaa liiketoimintaa arvioidaan jo hankkeen aikana myös työkalulla, joka ottaa huomioon toiminnan uutuuden ja usein vähäiset resurssit ja lisää tietoa toiminnan taloudellisista, ekologisista ja sosiaalisista vaikutuksista strategisen päätöksen teon ja ennakoinnin tueksi.
Arviointikehikon rakentamista varten kartoitettiin hankkeeseen osallistuvien yritysten tarpeisiin sopivia kestävyysarviointityökaluja.
Mitä laajennetulla Canvas-arviointityökalulla saavutetaan?
Alexander Osterwalderin kehittämä Business Model Canvas on yleisesti käytetty työkalu, joka mahdollistaa liiketoimintamallin kehittämisen ja arvioimisen kiteytettynä yhteen taulukkoon. Liiketoiminnan Canvas-mallista on johdettu laajempi versio, Sustainable Business Model Canvas, jota tässä hankkeessa sovelletaan ja räätälöidään hankkeeseen osallistuville yrityksille sopivaksi.
Laajennetussa Canvaksessa liiketoiminnan arvioimisen lisäksi arvioidaan myös liiketoiminnan ekologinen ja sosiaalinen kestävyys. Sustainable Business Model Canvas tarjoaa yrityksille kehyksen integroida ympäristö- ja sosiaaliset näkökulmat liiketoimintastrategiaan. Mallin etuna on sen tiivis ja käytännönläheinen esitysmuoto, mikä sopii hyvin uuden liiketoiminnan kokonaiskestävyyden arviointikehikon perustaksi. Malli ei ole liian raskas, mutta se on kuitenkin strateginen työkalu, mikä haastaa toimijoita arvioimaan nykytoimintaa sekä liiketoiminnan tavoitteita kriittisesti.
Hankkeen aikana räätälöity Canvas tullaan julkaisemaan yleiseen käyttöön vuoden 2025 aikana ja se on hyödynnettävissä monenlaisissa yrityksissä.
Oletko kehittämässä ruokajärjestelmäalalle liiketoimintaa, jonka kokonaiskestävyyttä haluaisit arvioida? Ota yhteyttä Luken Hanna-Maija Karikallioon ja tule testaamaan arviointityökalua!