Nykyisellään globaalit ruokaketjut ovat merkittäviä ilmastopäästöjen ja lajikadon aiheuttajia. Tiede osoittaakin ratkaisuksi
Food SystemiCity -ohjelma edistää yritysten mahdollisuuksia tarttua uusien teknologioiden avulla muutoksessa syntyviin liiketoimintamahdollisuuksiin. Tarttuminen tapahtuu viidellä toimenpiteellä:
- Kartoitamme ja kuvaamme potentiaaliset uudet rakennettuun ympäristöön liittyvät liiketoimintamahdollisuudet siirtymässä kohti kestäviä, paikallisia ruokajärjestelmiä
- Fasilitoimme sopivien yhteistyökumppaneiden löytämistä yrityksille eri alojen välillä, sekä relevanttien kaupunkitoimijoiden ja tutkimusryhmien joukosta
- Tuemme uusien lokaalien ja kestävien ruokaratkaisujen yhteiskehittämistä ja kansainvälisten asiantuntijoiden hakemista mentoreiksi kehittämiseen
- Mahdollistamme uusien ratkaisujen pilotointia mm. pääkaupunkiseudun testbedeillä
- Tuotamme välineet uusien aloitteiden kestävyyden ja liiketoimintapotentiaalin arviointiin
Food SystemiCity yhdistää uusien liiketoimintamahdollisuuksien ja -ratkaisujen kehittämiseen rakennetun ympäristön sektorin yrityksiä, uusia ruokaratkaisuja kehittäviä startupeja, maatalous- ja kaupunkitoimijoita, sekä aiheen tutkimusryhmiä. Ohjelmalla tavoitellaan näiden yhteistyöstä syntyviä uusia pilotoituja tuote- ja palvelukonsepteja paikalliseen ruoan tuotantoon, jakeluun ja ravinnekiertoon - esimerkiksi urbaanin viljelyyn tai kaupunkilaiset ja lähimaaseudun alkutuottajat yhdistäviin kiertotalousratkaisuihin.
Food SystemiCity -ohjelma tuokin yhteen eri aloja, kuten kiinteistö- ja rakennusalan, asumisen, kaupunkiviljelyn, alkutuotannon, logistiikan, paikallisen ruokajakelun, paikallisen elintarvikkeiden jalostuksen, kiertotaloustoimijat, data- ja tietoliikenteen, sekä energia-alan. Sen kantava ajatus on, että uusia lokaaleja ja kestäviä ruoka-alan ratkaisuja voidaan tuottaa tehokkaimmin erilaisia osaamisia ja asiantuntijuutta yhdistävien toimijoiden yhteistyöllä ja yhteistarjoamilla.
Kiinnostuitko? Haluatko olla mukana tarttumassa uusiin kestävän ja paikallisen ruuan liiketoimintamahdollisuuksiin?
Tervetuloa mukaan Food SystemiCity -ohjelmaan ja verkostoon: Ota yhteys ohjelman vetäjään: Laura Forsman, Viikki Food Design Factory Manager,
Mitä
Ohjelma, joka fasilitoi uuden liiketoiminnan kehittämistä kaupungeissa ja rakennetussa ympäristössä globaalissa siirtymässä kohti kestäviä paikallisia ruokajärjestelmiä.
Miksi
Nykyisen ruuantuotannon ja -jakelun mittavat negatiiviset vaikutukset lajikatoon, ilmastopäästöihin ja asukkaiden hyvinvointiin sekä kaupungeissa että maaseudulla.
Kuka
Vetäjänä Helsingin yliopiston Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, toteuttajat: Aalto yliopisto, Metropolia, Luke, VTT
Missä
Pääkaupunkiseutu ja Uusimaa
Koska
Ohjelma kestää vuodesta 2023 vuoteen 2025.
Rahoittaja
Osarahoittajana Euroopan unionin aluekehitysrahasto ja hankkeen toteuttajat.