Pukukoodi ja etiketti

Eri yliopistojen promootiot eroavat toisistaan ja tämä näkyy myös pukeutumisessa. Tässä mainitut ohjeet saattavat siis poiketa muiden yliopistojen promootioiden pukeutumisohjeista. Helsingin yliopiston eri tiedekuntien promootioiden pukukoodia on pyritty yhtenäistämään hämmennyksen välttämiseksi. Kaikkia promootioon osallistuvia pyydetään pitämään tämän sivun pukukoodia ensisijaisena lähteenään.
Yleiset ohjeet

Promootiossa visuaalisuus on merkittävässä roolissa. Promootiota voisikin juhlan lisäksi luonnehtia eräänlaisena näytelmänä. Promootio konkretisoi promovoitavien valmistumisen myötä tapahtuvaa siirtymää ylioppilaasta maisteriksi tai väitöskirjatutkijasta tohtoriksi.

Näytelmään kuuluvat roolien, repliikkien ja näyttämön lisäksi roolivaatteet. Roolin mukainen pukeutuminen tekee näkyväksi yhteenkuuluvuuden oman ryhmän sisällä ja samalla erottaa ryhmät toisistaan. Pukeutuminen ja etiketin noudattaminen tuottaa yhteishenkeä ja tunnelmaa. Promootiossa on myös monia liikkuvia kuvioita, joista puvut tekevät visuaalisesti näyttäviä. Ilman yhtenevää pukeutumista mustan ja valkoisen välinen visuaalinen leikki ei olisi mahdollinen. Pukeutumisella luodaan osaltaan puitteet juhlalle, josta jokainen osallistuja saa luoda itselleen haluamansa elämyksen.

Näistä syistä odotamme promovendien, avecien ja vieraiden noudattavan pukukoodin mukaista pukeutumista. Tämä koskee aivan erityisesti promootioaktia sekä tanssiaisten näytöstansseja.

Promootiossa promovendien jakautuminen maistereihin ja tohtoreihin näkyy väreissä. Maistereiden väri on valkoinen ja tohtoreiden musta. Olemme jaotelleet tälle sivulle tarkat pukeutumisohjeet tilaisuuksittain. Ohjeet ovat erikseen promovendeille, heidän aveceilleen sekä promootion kutsuvieraille. Lisäksi olemme sopineet yhteistyökumppanuuksia promootioon sopivia pukuja vuokraavien ja myyvien liikkeiden kanssa, heidän tarjouksensa tullaan kokoamaan erilliselle sivulle.

Suosittelemme tutustumaan myös Promootiot kierrättää -Facebook-ryhmään!

Pukeutumisohjeissa on kaksi eri vaihtoehtoa, käytännössä frakki tai iltapuku Katso tarkemmat ohjeet alempaa. Jokainen promootioon osallistuva promovendi voi vapaasti valita näiden vaihtoehtojen väliltä. Pukua voi myös vaihtaa tapahtumien välillä.

Promootiotoimikunta (fil-promootio@helsinki.fi) vastaa tarvittaessa mahdollisiin lisäkysymyksiin pukeutumisesta.

Tohtorinhattu on suositeltavaa tilata mahdollisimman ajoissa ennen promootiota, sillä hatut valmistetaan käsityönä.

Epämuodollisemmissa tilaisuuksissa, eli Floran päivänä ja promootioretkellä pukeutuminen on joustavampaa. Löydät pukeutumisohjeet näihin tilaisuuksiin erillisestä osiosta. Valtiollisten ja akateemisten kunniamerkkien ja virkapukujen käytöstä on annettu myös erilliset ohjeistuksensa. Lisäksi on listattu joitakin yleisiä huomioita liittyen pukeutumiseen. Pukeutumisohjeita noudatetaan kaikissa promootion tilaisuuksissa.

Parhaat juhlat syntyvät kanssajuhlijoiden kunnioittamisesta. Tästä syystä olemme koonneet sivun loppuun yleisiä toimintaohjeita, joita promootion osallistujien toivotaan noudattavan. Tutustuthan ohjeisiin huolella ennen promootiota!

Tohtoripromovendi

Tohtoripromovendin avec, miekanhioja, pukeutuu kuten tohtoripromovendi, mutta ilman tohtorinmiekkaa. Mikäli miekanhiojalla on tohtorinhattu, saa sitä käyttää vasta promovendinkin saatuaan hatun. Ylioppilaslakkia voi käyttää Floran päivänä ja retkellä, jos sellainen löytyy.

Ylioppilaslakki ja keväinen, mutta säähän sopiva asu. Esimerkiksi mekko, jakku- tai housupuku tai keväinen puku tai yhdistelmäasu, johon kuuluu paita ja solmio. Värit osallistujat voivat valita vapaasti. Ylioppilaslakkia käytetään tilaisuudessa myös sisätiloissa ja syödessä.

Tohtorinhattu ja –miekka jätetään harjoituksen jälkeen yliopiston päärakennukselle odottamaan seuraavaa päivää. Huom! Jokaisen pitää itse selvästi nimikoida oma hattunsa ja miekkansa (myös lainamiekat)!

Huomaathan, että vaatteiden vaihdolle ei välttämättä jää aikaa aktiharjoituksen ja illallisen välillä, joten suosittelemme pukeutumaan aktiharjoitukseen jo illan pukukoodin mukaisesti. Jos olet valinnut osallistuvasi vain aktiin, voit tulla harjoitukseen siisteissä vaatteissa. Rehtorin vastaanotolle pukeudutaan kuten miekanhiojaispäivällisille eli värilliseen pitkään iltapukuun tai frakkiin.

Vaihtoehto 1: Värillinen pitkä iltapuku. Iltapuvun on oltava täyspitkä eikä se saa olla musta tai valkoinen. Mustaa tai valkoista voi olla puvun koristeissa tai kuvioissa. Puvun avonaisuus on kantajansa päätettävissä. Juhlan luonne ja keväinen ajankohta kannattaa ottaa huomioon pukua valitessa.

Kotimainen tai ulkomainen kansallispuku voi korvata värillisen juhlapuvun. 

Musta tai valkoinen iltapuku voi muuttua värilliseksi lisäämällä värikkäitä asusteita, kuten boleron tai huivin. 

Vaihtoehto2: Frakki. Frakkiin kuuluvat musta hännystakki, mustat housut, frakkipaita, valkoinen liivi, valkoinen solmuke, valkoiset käsineet sekä valkoinen taskuliina.

Frakkipaidassa on kovitettu pystykaulus ja yksinkertaiset kalvosimet. Röyhelö- tai laskospaidat eivät kuulu yhteen frakin kanssa. Frakkipaidan napit ovat helmiäistä tai kultaa, mustat napit eivät ole etiketin mukaisia. Taskuliina taitellaan kapeaksi suorakaiteeksi.

Frakin kanssa ei käytetä rannekelloa. Taskukelloa käytettäessä kellonperät eivät saa olla tarpeettoman paljon näkyvissä.

Frakin kanssa käytetään mustia kiiltonahkakenkiä (lakeerikengät) tai hyvin kiillotettuja tavallisia nahkakenkiä. Nahkapohjaisten kenkien käyttöä ei edellytetä.. Myös sukkien on oltava mustat. Frakin kanssa parhaiten sopiva päällysvaate on tumma takki tai viitta. Jos käytetään kaulahuivia, tulee sen olla valkoinen.

Promootiosta toiseen aktin puku herättää eniten kysymyksiä osallistujissa. Oleellisinta promootioaktin asussa on väri, pituus, peittävyys ja juhlavuus. Ihonmyötäiset, avarat tai koristellut asut eivät kuulu promootioon, vaan tavoiteltu asu on pelkistetty mutta juhlava.

Tohtoripromovendin aktipukuun kuuluu myös tohtorinhattu ja –miekka, mutta ne ovat jo odottamassa päärakennuksella edellispäivän harjoitusten jäljiltä.

 

Vaihtoehto 1:

Tohtoripromovendin aktipuku on kokonaan musta, täyspitkä ja peittävä. Puku on yksinkertaisen tyylikäs ja linjakas. Aktipuku on perinteisesti mekko, mutta se voi olla myös juhlava housupuku. Siihen kuuluvat mustat käsineet ja mustat kengät. 

Puvun materiaali on juhlava. Kankaassa saa olla mustia kirjailuja, ja siinä voi olla kuosiin kudottu kuvio (esimerkiksi damasti).  Materiaali ei saa olla väri- tai metallilangoilla kirjailtua, eikä kankaassa saa olla paljetteja tai värillisiä korukiviä. 

Täyspitkä puku tarkoittaa, että kengistä näkyvät vain kärjet. Puvussa on oltava täyspitkät, ranteisiin asti ulottuvat hihat, jolloin iho ei näy hihan ja käsineiden välistä. Puku päällä on voitava nousta ja laskeutua portaita arvokkaasti jonossa. Tästä syystä ei kannata laahukselliseen pukuun. 

Linjakkuuden ja yksinkertaisuuden säilymiseksi puvun on oltava kapea. Mikäli puvussa on halkio, sen ei tulisi olla liian pitkä, ja alla olevat sukkahousut ovat puvun väriset. 

Aktipuvun kanssa käytetään mustia käsineitä, joiden on peitettävä ranne ja kaikki sormet niin, ettei paljasta ihoa ole näkyvissä. Sopivat käsineet ovat yksinkertaiset ja koristelemattomat ja peittävät kämmenselän. Käsineiden on oltava saman väriset kuin puvun. 

Aktipuvun kanssa käytetään mustia kenkiä. Kenkien on oltava umpinaiset kärjestä. Sandaalit eivät ole tarpeeksi juhlavat aktiin. Promootioaktissa kävellään ja seistään paljon, joten kannattaa valita mukavat kengät, jotka eivät paina eivätkä hankaa. Kenkien valinnassa kannattaa ottaa huomioon, että kaikkien kengät näkyvät parnassolle noustessa.

Aktipuvun kanssa voi pitää hillittyjä koruja. Aktipukuun ei kuulu laukkua. Pakolliset pikkuesineet voi piilottaa esimerkiksi pukuun ommeltuun salataskuun.

 

Vaihtoehto2:

Frakki. Muuten kuten miekanhiojaispäivänä, mutta valkoisen liivin tilalla musta liivi. Promootioaktissa tulee käyttää mattapintaisia kenkiä mustan liivin kanssa. Illalla käytettäessä valkoista liiviä, suositellaan kiiltonahkakenkiä (lakeerikengät). Tällöin hyväksytään joko kiiltonahkakengät tai hyvin kiillotetut nahkakengät. Nahkapohjaisten kenkien käyttöä ei edellytetä. Asukokonaisuuteen kuuluu isäksi tohtorinhattu ja -miekka. Muista myös valkoiset käsineet. Mustan liivin kanssa ei käytetä taskuliinaa.

 

Huomioi myös

Kaikki tohtorit sukupuolesta riippumatta riisuvat tohtorinhattunsa Maamme-laulun ajaksi promootioaktissa sekä kirkossa. Laakerijuhlassa hattua pidetään päässä tilaisuuden ajan. Miekka tulee mukana kirkkoon tai tunnustuksettomaan tilaisuuteen. 

Kaikkien, myös seuralaisten ja vieraiden, suositellaan jättävän käsilaukkunsa vaatesäilytykseen, joka on promootion aikana vartioitu.

Tohtorinmiekka kiinnitetään housujen/iltapuvun vyötärölle napilla, lenkillä tai vyöllä. Tohtorinmiekkaa varten voi joko ommella napin tai lenkin housuihin tai iltapukuun (vasemmalle puolelle) tai käyttää vyötä. Napin tai lenkin on oltava musta; materiaali on vapaavalintainen. Iltapuvussa hyvä vaihtoehto miekan kiinnittämiseksi on olan yli menevä musta silkkinauha tai puvun alle vyötärölle piilotettava vyö. Jos vyötä pidetään puvun alla, on puvun vasempaan sivusaumaan jätettävä aukko vyötä varten.

Miekkoja kantavat promootioaktissa vain tässä promootiossa vihittävät tohtorit (promovendit, kunniatohtorit ja riemutohtorit) sekä promoottori, juhlamenojen ohjaaja ja yliairut. Miekkaa pidetään promootiokulkueessa ja Tuomiokirkossa/Kansalliskirjastossa, mutta sitä ei oteta mukaan iltajuhlaan (voidaan jättää vaatesäilytykseen). 

Kulkueessa ei pidetä päällystakkia eikä sateenvarjoa. Päällysvaatteet jäävät narikkaan, josta ne noudetaan kulkueen palattua päärakennukselle.

Promootiopäivällisillä ja tanssiaisissa käytetään tohtorinhattua. Sitä voi pitää päässä koko illan ajan, myös syödessä.

Miekkaa ei oteta mukaan iltajuhlaan (voidaan jättää vaatesäilytykseen).

Vaihtoehto1: Tohtoripromovendin aktipuku soveltuu myös promootiopäivällisille ja -tanssiaisiin, mutta pukeutumisetiketti on etenkin tanssiaisissa aktia joustavampi.

Tanssiaisissa voi esiintyä samassa asussa kuin aktissa ja promootiopäivällisillä tai vaihtaa avonaisempaan ja laajahelmaisempaan tanssiaispukuun. Puvun on kuitenkin oltava yhä musta sekä tohtoripromovendeilla että heidän seuralaisillaan. Tanssiaisasuun kuuluvat käsineet, joiden pituus riippuu puvun hihojen pituudesta.

Iltalaukun käyttäminen on sallittua, mutta sen on sovittava yhteen puvun kanssa. Sitä ei kuitenkaan käytetä tanssiessa.

Muista myös tohtorinhattu ja -miekka.

Vaihtoehto 2: Frakki. Sama kuin miekanhiojaispäivänä (valkoinen liivi), mutta mukana myös tohtorinhattu ja -miekka. Muista myös valkoiset käsineet. Illalla käytettäessä valkoista liiviä suositellaan käytettäväksi kiiltonahkakenkiä (lakeerikengät). Tällöin hyväksytään joko kiiltonahkakengät tai hyvin kiillotetut nahkakengät. Nahkapohjaisten kenkien käyttöä ei edellytetä.

Rento, säähän soveltuva pukeutuminen. Retkelle sopivat esimerkiksi mukava hame tai housut, neule tai kauluspaita.

Retkellä käytetään ylioppilaslakkia ulko- ja sisätiloissa, eli asun on sovittava yhteen lakin kanssa. Asu ei siis saa olla liian urheilullinen, eivätkä farkut tai mainosvaatteet ole soveliaita.

Maisteripromovendi

Maisteripromovendin avec, seppeleensitoja, noudattaa muutoin samaa pukukoodia kuin itse promovendi, mutta ilman seppelettä tai sormusta. Ylioppilaslakkia voi kuitenkin käyttää Floran päivänä ja retkellä, jos sellainen löytyy.

Ylioppilaslakki ja keväinen, mutta säähän sopiva asu. Esimerkiksi mekko, jakku- tai housupuku tai keväinen puku tai yhdistelmäasu, johon kuuluu paita ja solmio. Värit osallistujat voivat valita vapaasti. Ylioppilaslakkia käytetään tilaisuudessa myös sisätiloissa ja syödessä.

Huomaathan, että vaatteiden vaihdolle ei välttämättä jää aikaa aktiharjoituksen ja illallisen välillä, joten suosittelemme pukeutumaan aktiharjoitukseen jo illan pukukoodin mukaisesti. Jos olet valinnut osallistuvasi vain aktiin, voit tulla harjoitukseen vaikkaa mukavissa arkivaatteissa.

Vaihtoehto 1: Värillinen pitkä iltapuku. Iltapuvun on oltava täyspitkä eikä se saa olla musta tai valkoinen. Mustaa tai valkoista voi olla puvun koristeissa tai kuvioissa. Puvun avonaisuus on kantajansa päätettävissä. Juhlan luonne ja keväinen ajankohta kannattaa ottaa huomioon pukua valitessa.

Kotimainen tai ulkomainen kansallispuku voi korvata värillisen juhlapuvun. 

Musta tai valkoinen iltapuku voi muuttua värilliseksi lisäämällä värikkäitä asusteita, kuten boleron tai huivin. 

Vaihtoehto2:

Frakki. Frakkiin kuuluvat musta hännystakki, mustat housut, frakkipaita, valkoinen liivi, valkoinen solmuke, valkoiset käsineet sekä valkoinen taskuliina.

Frakkipaidassa on kovitettu pystykaulus ja yksinkertaiset kalvosimet. Röyhelö- tai laskospaidat eivät kuulu yhteen frakin kanssa. Frakkipaidan napit ovat helmiäistä tai kultaa, mustat napit eivät ole etiketin mukaisia. Taskuliina taitellaan kapeaksi suorakaiteeksi.

Frakin kanssa ei käytetä rannekelloa. Taskukelloa käytettäessä kellonperät eivät saa olla tarpeettoman paljon näkyvissä. 

Frakin kanssa käytetään mustia kiiltonahkakenkiä (lakeerikengät) tai hyvin kiillotettuja tavallisia nahkakenkiä. Nahkapohjaisten kenkien käyttöä ei edellytetä. Myös sukkien on oltava mustat. Frakin kanssa parhaiten sopiva päällysvaate on tumma takki tai viitta. Jos käytetään kaulahuivia, tulee sen olla valkoinen.

Maisterinsormuksen ei ole pakko olla kultaa tai varta vasten hankittu maisterinsormus, vaan mikä tahansa kullanvärinen sormus käy aktissa käytettäväksi. Sitä kannetaan vasemman käden etusormessa hansikkaan päällä aktissa.


Laakeriseppele sisältyy maisteripromovendeilla osallistumismaksuun.

Vaihtoehto 1: Maisteripromovendin aktipuku on kokonaan valkoinen, täyspitkä ja peittävä. Puku on yksinkertaisen tyylikäs ja linjakas. Aktipuku on perinteisesti mekko, mutta se voi olla myös juhlava housupuku. Siihen kuuluvat valkoiset käsineet ja valkoiset kengät.

Puvun on oltava selkeästi valkoinen, ei esimerkiksi kermanvärinen. Promootion valkoisella tarkoitetaan väriä, joka tavallisen kopiopaperin rinnalla näyttää valkoiselta, ei siis esimerkiksi  kermanvalkoista. Sävyn kanssa kannattaa pyrkiä olemaan kohtuullisen tarkka.  Valkoisten pukujen sävyjen yhtenäisyys on tärkeää, sillä niitä käyttävät kulkevat aktissa yhtenäisenä rivistönä, josta kaikki poikkeamat erottuvat selvästi.

Puvun materiaali on juhlava. Kankaassa saa olla valkoisia kirjailuja, ja siinä voi olla kuosiin kudottu kuvio (esimerkiksi damasti). Materiaali ei saa olla väri- tai metallilangoilla kirjailtua, eikä kankaassa saa olla paljetteja tai värillisiä korukiviä.

Täyspitkä puku tarkoittaa, että kengistä näkyvät vain kärjet.

Puvussa on oltava täyspitkät, ranteisiin asti ulottuvat hihat, jolloin iho ei näy hihan ja käsineiden välistä. Puku päällä on voitava nousta ja laskeutua portaita arvokkaasti jonossa. Tästä syystä ei kannata laahukselliseen pukuun.

Linjakkuuden ja yksinkertaisuuden säilymiseksi puvun on oltava kapea. Mikäli puvussa on halkio, sen ei tulisi olla liian pitkä, ja alla olevat sukkahousut ovat puvun väriset.

Aktipuvun kanssa käytetään valkoisia käsineitä, joiden on peitettävä ranne ja kaikki sormet niin, ettei paljasta ihoa ole näkyvissä. Sopivat käsineet ovat yksinkertaiset ja koristelemattomat ja peittävät kämmenselän. Käsineiden on oltava saman väriset kuin puvun.

Aktipuvun kanssa käytetään valkoisia kenkiä. Kenkien on oltava umpinaiset kärjestä . Sandaalit eivät ole tarpeeksi juhlavat aktiin. Promootioaktissa kävellään ja seistään paljon, joten kannattaa valita mukavat kengät, jotka eivät paina eivätkä hankaa. Kenkien valinnassa kannattaa ottaa huomioon, että kaikkien kengät näkyvät parnassolle noustessa.

Aktipuvun kanssa voi pitää hillittyjä koruja. Jotta uusi maisterinsormus saa ansaitsemansa huomion, muut sormukset mahdollista vihkisormusta lukuunottamatta on hyvä jättää aktin ajaksi kotiin. Aktipukuun ei kuulu laukkua. Pakolliset pikkuesineet voi piilottaa esimerkiksi pukuun ommeltuun salataskuun.

Vaihtoehto 2: Frakki. Muuten kuten seppeleensitojaispäivänä, mutta valkoisen liivin tilalla musta liivi. Promootioaktissa tulee käyttää mattapintaisia kenkiä mustan liivin kanssa. Illalla käytettäessä valkoista liiviä suositellaan käytettävän kiiltonahkakenkiä (lakeerikengät). Tällöin hyväksytään joko kiiltonahkakengät tai hyvin kiillotetut nahkakengät. Nahkapohjaisten kenkien käyttöä ei edellytetä. Asukokonaisuuteen kuuluu lisäksi laakeriseppele ja maisterinsormus. Muista myös valkoiset käsineet. Mustan liivin kanssa ei käytetä taskuliinaa.

Muista myös laakeriseppele ja maisterinsormus.

Vaihtoehto 1: Maisteripromovendin aktipuku soveltuu myös promootiopäivällisille ja -tanssiaisiin, mutta pukeutumisetiketti on etenkin tanssiaisissa aktia joustavampi. 

Tanssiaisissa voi esiintyä samassa asussa kuin aktissa ja promootiopäivällisillä tai vaihtaa avonaisempaan ja laajahelmaisempaan tanssiaispukuun. Puvun on kuitenkin oltava yhä valkoinen sekä maisteripromovendilla että maisteripromovendin seuralaisella. Tanssiaisasuun kuuluvat käsineet, joiden pituus riippuu puvun hihojen pituudesta. Iltalaukun käyttäminen on sallittua, mutta sen on sovittava yhteen puvun kanssa. Sitä ei kuitenkaan käytetä tanssiessa.

Vaihtoehto2: Frakki. Sama kuin seppeleensitojaispäivänä (valkoinen liivi), mutta mukana myös laakeriseppele ja maisterinsormus. Muista myös valkoiset käsineet.

Rento, säähän soveltuva pukeutuminen. Retkelle sopivat esimerkiksi mukava hame tai housut, neule tai kauluspaita.

Retkellä käytetään ylioppilaslakkia ulko- ja sisätiloissa, eli asun on sovittava yhteen lakin kanssa. Asu ei siis saa olla liian urheilullinen, eivätkä farkut tai mainosvaatteet ole soveliaita.

Kutsuvieraat

Tiedekunnan jäsenet sekä muut akateemiseen kulkueeseen osallistuvat kutsuvieraat promootioaktissa

Kutsuvieraita koskevat aktissa samat pukeutumisohjeet kuin tohtoripromovendien miekanhiojia. Vieraat eivät kuitenkaan käytä aktissa käsineitä. Aktissa juhlasalissa istuvat vieraat voivat pukeutua myös mahdollisen virka-asemansa mukaiseen virkapukuun.

Promootiopäivällisillä ja -tanssiaisissa pukeutumisvaihtoehtoa 1 noudattavien kutsuvieraiden tulee poikkeuksellisesti pukeutua miekanhiojaispäivällisille annetun ohjeen mukaisesti värilliseen pukuun mustan puvun sijaan.

Promootiopäivälliselle kansainvälisissä yliopistoissa väitelleet voivat osallistua alma materinsa viitassa, hupussa ja tohtorinhatussa. 

Muiden aktiin saapuvien vieraiden pukukoodi

Promovendien tavoin myös vieraat voivat pukeutua frakkiin mustilla liiveillä tai mustaan täyspitkään juhlapukuun. Tohtorinhattua kantavan vieraan kohdalla tämä on suositeltavaa. Tilaisuuteen käy myös tumma puku, joka frakin korvatessaan yleensä on musta, tai vastaavasti lyhyempi iltapuku (hameen mitta nilkka- tai polvipituinen, seuralaisen puvusta riippuen). Virkapuku on myös mahdollinen, mutta kansallispuku ei käy. 

Promootion tohtorivieraat sekä -seuralaiset voivat ottaa tohtorinhattunsa mukaan aktiin. Muut kuin promovendit, mukaan lukien riemutohtorit, seuralaiset ja vieraat, käyttävät aktissa omaa tohtorinhattuaan riippumatta väristä ja embleemistä. Myös ulkomaiset tohtorinhatut ovat sallittuja. Hattu tuodaan juhlasaliin vasemmalla käsivarrella ja asetetaan päähän, kun promoottori asettaa oman hattunsa päähänsä. Kakki tohtorit sukupuolesta riippumatta riisuvat tohtorinhattunsa Maamme-laulun ajaksi promootioaktissa sekä juhlajumalanpalveluksessa.

Aiemmin vihityt tohtorit eivät kanna miekkaa mukanaan. Miekkoja kantavat vain tässä promootiossa vihittävät tohtorit (promovendit, kunniatohtorit ja riemutohtorit) sekä promoottori, juhlamenojen ohjaaja ja yliairut. Miekkaa pidetään promootiokulkueessa ja Laudatio Solemniksen aikana, mutta sitä ei oteta mukaan iltajuhlaan (voidaan jättää vaatesäilytykseen).

Kaikkien, myös seuralaisten ja vieraiden, suositellaan jättävän käsilaukkunsa vaatesäilytykseen, joka on promootion aikana vartioitu.

Promootiopäivälliselle kansainvälisissä yliopistoissa väitelleet voivat osallistua alma materinsa viitassa, hupussa ja tohtorinhatussa. 

Täydentävät ohjeet

Riemumaisterit, riemutohtorit, kunniatohtorit ja heidän seuralaisensa

Pukeutuminen on tohtoripromovendeille ja heidän miekanhiojilleen annettujen ohjeiden mukaisesti, toki niin että riemumaisterien kohdalla seppele ja sormus korvaavat hatun ja miekan.

Tiedekunnan jäsenet sekä muut akateemiseen kulkueeseen osallistuvat kutsuvieraat promootioaktissa

Kutsuvieraita koskevat aktissa samat pukeutumisohjeet kuin tohtoripromovendien miekanhiojia. Vieraat eivät kuitenkaan käytä aktissa käsineitä. Aktissa juhlasalissa istuvat vieraat voivat pukeutua myös mahdollisen virka-asemansa mukaiseen virkapukuun.

Promootiopäivällisillä ja -tanssiaisissa pukeutumisvaihtoehtoa 1 noudattavien kutsuvieraiden tulee poikkeuksellisesti pukeutua miekanhiojaispäivällisille annetun ohjeen mukaisesti värilliseen pukuun mustan puvun sijaan.

Muiden aktiin saapuvien vieraiden pukukoodi

Promovendien tavoin myös vieraat voivat pukeutua frakkiin mustilla liiveillä tai mustaan täyspitkään juhlapukuun. Tohtorinhattua kantavan vieraan kohdalla tämä on suositeltavaa. Tilaisuuteen käy myös tumma puku, joka frakin korvatessaan yleensä on musta, tai vastaavasti lyhyempi iltapuku (hameen mitta nilkka- tai polvipituinen, seuralaisen puvusta riippuen). Virkapuku on myös mahdollinen, mutta kansallispuku ei käy. 

Promootion tohtorivieraat sekä -seuralaiset voivat ottaa tohtorinhattunsa mukaan aktiin. Muut kuin promovendit, mukaan lukien riemutohtorit, seuralaiset ja vieraat, käyttävät aktissa omaa tohtorinhattuaan riippumatta väristä ja embleemistä. Myös ulkomaiset tohtorinhatut ovat sallittuja. Hattu tuodaan juhlasaliin vasemmalla käsivarrella ja asetetaan päähän, kun promoottori asettaa oman hattunsa päähänsä. Kakki tohtorit sukupuolesta riippumatta riisuvat tohtorinhattunsa Maamme-laulun ajaksi promootioaktissa sekä juhlajumalanpalveluksessa.

Aiemmin vihityt tohtorit eivät kanna miekkaa mukanaan. Miekkoja kantavat vain tässä promootiossa vihittävät tohtorit (promovendit, kunniatohtorit ja riemutohtorit) sekä promoottori, juhlamenojen ohjaaja ja yliairut. Miekkaa pidetään promootiokulkueessa ja Laudatio Solemniksen aikana, mutta sitä ei oteta mukaan iltajuhlaan (voidaan jättää vaatesäilytykseen).

Kaikkien, myös seuralaisten ja vieraiden, suositellaan jättävän käsilaukkunsa vaatesäilytykseen, joka on promootion aikana vartioitu.

Kunnia- ja ansiomerkit

Seppeleensitojais- ja miekanhiojaistapahtumissa sekä retkellä ei käytetä minkäänlaisia kunniamerkkejä.

Promootioaktissa ja -päivällisillä käytetään valtiollisia kunniamerkkejä niistä annettujen ohjeiden mukaisesti. Suomalaisten kunniamerkkien kantajat ovat velvoitettuja kantamaan merkkejään, ja niitä kannetaan alkuperäiskoossa (ei pienoiskoossa). Tanssiaisissa käytetään valtiollisia kunniamerkkejä, mutta alkuperäiskokoisten lisäksi myös pienoiskokoiset merkit käyvät.

Akateemisia kunnia- ja ansiomerkkejä, osakunta-, tiedekuntajärjestö- tai muita nauhoja voi käyttää halutessaan torstain illallisella.

Virkapuvut

Virkapuvun käyttöön oikeutettu henkilö voi kaikissa promootiotilaisuuksissa käyttää virkapukuaan. Tällöin on noudatettava asianomaisen virkapuvun käytöstä annettuja määräyksiä. Oman ryhmän yleinen pukeutumisväri on kuitenkin syytä ottaa huomioon: esimerkiksi niiden maisteripromovendien ja seppeleensitojien, jotka muuten pukeutuvat valkoiseen, eivät voi etenkään aktissa käyttää mustaa papin virkapukua.

Muita tärkeitä huomioita

Seppeleensitojaisissa voi halutessaan käyttää vanhan tavan mukaisesti ylioppilaslakkia.

Esiseppeleensitojaisissa ei ole varsinaista pukukoodia, vaan siisti asu riittää. Ylioppilaslakkia voi halutessaan käyttää vanhan tavan mukaisesti.

Suomalaisen tai ulkomaisen kansallispuvun käyttö ei ole promootiossa sallittua silloin, kun pukukoodi on musta tai valkoinen. Myös kaikenlaisten turkissomisteiden käyttö on kielletty. Voimakkaiden hajuvesien käyttö on promootioaktissa kielletty. Promovendit seisovat aktissa hyvin lähekkäin usean tunnin ajan, joten hajusteille allergiset ihmiset on ystävällistä ottaa huomioon.

Promootion tulee olla turvallinen tapahtuma kaikille sen osallistujille. Tästä syystä edellytämme, että osallistujat noudattavat tapahtumaperiaatteista annettuja erillisiä ohjeita koko tapahtuman ajan. Näiden lisäksi toivomme, että osallistujat huomioivat muiden promootiokokemuksen omassa käytöksessään. Tähän kuuluu esimerkiksi puhumisen ja muun tarpeettoman häiriön tuottamisen välttäminen puheiden ja esitysten aikana.

Haluamme mahdollistaa jokaiselle promootioon osallistuvalle turvallisen ja viihtyisän promootion. Noudatamme promootiossa yhdenvertaisuuslaissa määriteltyä syrjimättömyyttä*. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen.
Promootion turvallisemman tilan periaatteet ovat toimintaohjeita, joiden avulla on tarkoitus yhdessä luoda tapahtumaan turvallinen, toisia kunnioittava ja arvostava ilmapiiri. Periaatteet ovat voimassa kaikissa promootion tapahtumissa ja jokaisen osallistujan edellytetään noudattavan niitä.  Periaatteiden laiminlyönti tai rikkominen voivat johtaa tapahtumasta poistamiseen.
•    Kohtaa toiset avoimesti sellaisina kuin he ovat. Yritä tunnistaa tekemäsi olettamukset ja huomioida ihmisten moninaisuus. Kunnioita henkilön itselleen määrittämiä identiteettejä ja kohtaa hänet avoimesti; et voi tietää toisen taustaa, kokemuksia ja elämäntilannetta tai määritellä identiteettiä hänen puolestaan. 
•    Huolehdi, että kaikki tulevat keskustelussa kuulluksi ja pääsevät osallisiksi. Pyri puhumaan niin, että kaikki ymmärtävät.
•    Luo turvallista ja hyväksytyksi tulemisen tunnetta muille. Kun sinulla on mukava olla, käytä sitä turvallisen ilmapiirin luomiseksi kaikille.
•    Promootiossa on nollatoleranssi kaikenlaiselle häirinnälle, rasismille, syrjinnälle tai muulle epäasialliselle kohtelulle tai käytökselle.
•    Kunnioita muiden fyysistä ja henkistä koskemattomuutta. Älä häiritse ketään sanallisesti, koskettamalla tai tuijottamalla. Ei tarkoittaa ei, muuta käytöstäsi tai lopeta jos toinen niin pyytää.
•    Jos näet tai koet epäasiallista käytöstä, puutu tilanteeseen, tai ilmoita tapahtuneesta airuelle. Halutessasi voit myös olla tapahtuman jälkeen yhteydessä Helsingin yliopiston häirintäyhdyshenkilöihin.
•    Jos rikot tai sinulle huomautetaan turvallisemman tilan periaatteiden rikkomisesta, pyydä anteeksi. Kaikki tekevät erehdyksiä. Korjaa tarvittaessa omaa käytöstäsi. Suhtaudu myös ymmärtäväisesti toisten virheisiin ja pyri sopimaan asia mahdollisuuksien mukaan osapuolten kesken.
•    Jokaisella meistä on vastuu siitä, että kaikilla on mukava ja turvallinen olo. Rakenna omalla toiminnallasi avointa, arvostavaa ja turvallista ilmapiiriä.
 

*Ketään ei saa syrjiä esimerkiksi, mutta ei rajoittuen, Iän, sukupuolen, sukupuoli-identiteetin, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.