Tervetuloa opiskelemaan erillisiin varhaiskasvatuksen tehtäviin ja esiopetuksen ammatillisia valmiuksia antaviin opintoihin

Näiltä sivuilta löydät tärkeitä ohjeita opinto-oikeuden vastaanottamisesta sekä opintojen aloittamisesta Varhaiskasvatuksen tehtäviin ja esiopetukseen ammatillisia valmiuksia antavat opinnot kasvatustieteiden kandidaatin tai kasvatustieteiden maisterin tutkinnon suorittaneille (opetus suomeksi) (75 op)  -koulutuksessa. Tutustuthan ohjeisiin huolellisesti! Ohjeet koskevat syksyn 2020 valintoja.

Tervetuloa Helsingin yliopiston kasvatustieteelliseen tiedekuntaan!

Opiskelupaikan vastaanottaminen tehdään Opintopolussa. Sinun tulee vastaanottaa opiskelupaikka tai kieltäytyä opiskelupaikasta viimeistään perjantaina 16.10.2020 ennen klo 15.00. Ilmoituksesi on sitova. Kun olet lähettänyt ilmoituksen, et voi enää peruuttaa ilmoitusta etkä muuttaa sen sisältöä.

Jos sinulla on suomalainen henkilötunnus, ilmoita päätöksestäsi Opintopolku.fi-sivuston Oma Opintopolku -palvelua käyttäen. Palveluun kirjautuaksesi tarvitset suomalaiset verkkopankkitunnukset, suomalaisen mobiilivarmenteen tai suomalaisen sähköisen henkilökortin. Jos sinulla ei ole edellä mainittuja dokumentteja, ota välittömästi yhteyttä Helsingin yliopiston hakijapalveluihin.

Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, Opintopolku-järjestelmä lähettää sinulle sähköpostiviestin. Kyseinen viesti sisältää linkin, jonka kautta pääset ilmoittamaan päätöksestäsi. Opintopolku-järjestelmä lähettää sinulle kyseisen viestin 24 tunnin kuluessa valinnan tuloksen julkaisemisesta.

Mikäli opiskelupaikan vastaanottoilmoitusta ei ole tehty viimeistään perjantaina 16.10.2020 ennen klo 15.00, katsotaan myönnetty opinto-oikeus menetetyksi.

Opiskelupaikan vastaanottamisen lisäksi sinun tulee toimittaa hyväksymiskirjeessä mainitut dokumentit joko alkuperäisinä tai virallisesti oikeaksi todistettuna Hakijapalveluihin. Katso tarkemmat ohjeet kohdasta: Vaadittavat viralliset dokumentit. Mikäli et toimita vaadittuja dokumentteja määräaikaan mennessä, opiskelupaikan vastaanotto perutaan.

Hyväksyminen opintoihin on ehdollinen, kunnes olet toimittanut hyväksymiskirjeessä vaaditut dokumentit joko alkuperäisinä tai virallisesti oikeaksi todistettuna. Jos et toimita pyydettyjä dokumentteja viimeistään 16.10.2020 ennen klo 15.00, menetät sinulle tarjotun opiskelupaikan.

Tarkistamme, että hakuvaiheessa antamasi tiedot pitävät paikkansa. Siten esimerkiksi et voi toimittaa dokumentteja sähköpostitse tai toimittaa dokumenteista kopioita. Olemme saaneet tiedon järjestelmästämme niiden dokumenttien oikeellisuudesta, joita emme pyydä.

Mahdollisia toimitettavia dokumentteja ovat:

 1. Työtodistus tai työsopimus hakuaikana olevasta työsuhteesta päiväkodissa lastenhoitajana, varhaiskasvatuksen opettajana tai varhaiskasvatuksen erityisopettajana. Huomaathan, että dokumentissa tulee olla myöntäjän allekirjoitus sekä päiväys.
 2. Kasvatustieteen kandidaatin tai kasvatustieteen maisterin tutkintotodistus tai Opetushallituksen rinnastuspäätös kasvatustieteen kandidaatin tai kasvatustieteen maisterin tutkintoon sekä päätökseen liittyvät dokumentit: alkuperäinen tai virallisesti oikeaksi todistettu tutkintotodistus ja virallinen käännös (mikäli todistus on muulla kielellä kuin suomi, ruotsi tai englanti).
 3. Liite kielitaidon todentamisesta.

Sinun tulee toimittaa virallisesti oikeaksi todistettuna tai alkuperäisenä vain ne dokumentit, jotka on kirjattu hyväksymiskirjeeseesi.

Näin toi­mi­tat vaa­di­tut do­ku­men­tit

Koronavirustilanteen takia toivomme ensisijaisesti, että toimitat vaaditut dokumentit postitse (vaihtoehdot 1 ja 2). Voit myös tulla näyttämään dokumentit näyttöpalveluun (vaihtoehto 3).

1. Voit lähettää postitse alkuperäisen tai virallisesti oikeaksi todistetun dokumentin

 • Kopio virallisesta oikeaksi todistetusta tai alkuperäisestä dokumentista ei kelpaa.
 • Toimitusosoite: Helsingin yliopisto, Hakijapalvelut, PL 3, 00014 Helsingin yliopisto. Merkitse kuoreen: "VO-monimuotokoulutuksen asiakirjat".
 • Lähetämme liitteet takaisin Opintopolun hakemuksella ilmoitettuun osoitteeseen liitteiden tarkistamisen jälkeen, viimeistään 30.10.2020.

2. Voit tuoda hakijapalveluiden postilaatikkoon alkuperäisen tai virallisesti oikeaksi todistetun dokumentin.

 • Kopio virallisesta oikeaksi todistetusta tai alkuperäisestä dokumentista ei kelpaa.
 • Postilaatikko sijaitsee Helsingin yliopiston Metsätalon seinässä osoitteessa Unioninkatu 40, (Unioninkadun ja Yrjö Koskisen kadun risteyksessä). Merkitse kuoreen: "VO-monimuotokoulutuksen asiakirjat".
 • Lähetämme liitteet takaisin Opintopolun hakemuksella ilmoitettuun osoitteeseen liitteiden tarkistamisen jälkeen, viimeistään 30.10.2020.

3. Voit tulla näyttöpalveluun näyttämään alkuperäisen tai virallisesti oikeaksi todistetun dokumentin.

 • Kopio virallisesta oikeaksi todistetusta tai alkuperäisestä dokumentista ei kelpaa.
 • Näyttöpalvelun sijainti: Helsingin yliopiston päärakennus, Fabianinkatu 33.
 • Näyttöpalvelu toimii aulassa, ulko-ovilta vasemmalle löydät pisteemme.
 • Näyttöpalvelu on
  • ke 7.10. klo 8-10
  • to 15.10. klo 14-16.
 • Tulethan paikalle vain täysin terveenä.
 • Mukanasi tulee olla kuvallinen henkilöllisyystodistus (suomalainen ajokortti, passi, poliisin myöntämä henkilökortti).
 • Dokumentit tarkastetaan ja niistä otetaan tarkastuksen yhteydessä valokopiot. Tarkastuksen jälkeen saat dokumenttisi takaisin.

Koulutuksen orientaatio-illat 10.11 klo 16-18 ja 11.10 klo 16-18

 

Poikkeustilanteesta johtuen koulutuksen orientaatio-illat järjesteään etänä zoomilla.  Syksyn lähipäiviennopetus (yhtä kertaa lukuunottamatta) järjestetään myös etänä.

Tutustu jo ennen orientaatioviikkoa Zoomiin. Löydät Zoomin käyttöohjeet Helsingin yliopiston Helpdeskin verkkosivulta.

Osassa kursseista saatetaan käyttää myös Teamsia, jonka ohjeet löydät Helsingin yliopiston Helpdeskin verkkosivulta.

Saat etänä pidettävien infotilaisuuksien linkit sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut Opintopolussa. Linkit lähetetään viikon 45 aikana.

On tärkeää, että osallistut orientaatioviikon tilaisuuksiin, koska silloin saat tietoa opinnoista ja opintojen suunnittelusta.

Orientaatio-ilta 10.11.2020 (zoom)

klo 16-18 Opintojen alkuinfo:

 • mitä opiskelet, koulutuksen vastuuhenkilö ja opintohallinto esittäytyy
 • tuutorryhmäjako
 • opinto-oikeus
 • opintojen suunnittelu
 • korvaavuuskäytännöt

Orientaatio-ilta 11.11.2020 (zoom)

 • klo 16-17 opintojen suunnitteluvälineiden, kurssi-ilmoittautumisiin ja opiskeluun liittyvien tietojärjestelmien työpaja
 • klo 17-17.30 Ryhmä 1 opetuutorointi (ryhmä 2 mahdollisuus tänä aikana saada neuvontaa opintohallinnolta)
 • klo 17.30-18 Ryhmä 2 opetutorointi (ryhmä 2 mahdollisuus tänä aikana saada neuvontaa opintohallinnolta)

Ilmoittautuminen opintoihin

Ensimmäisen vuoden ensimmäisen periodin opintoihin ilmoittaudutaan WebOodi-järjestelmässä. 11.10 opintohallinnon henkilöt opastavat ilmoittautumisessa. Opiskelijat jaetaan opintojen alussa kahteen ryhmään ja sinun tulee ilmoittautua aina oman ryhmäsi opetukseen.  (lähipäivät kaikille samoja) Kotiryhmää ei ole mahdollista vaihtaa jotta ryhmät jakautuvat tasaisesti.

Ryhmäjako ja taustatietolomake

Ryhmäjako selviää 10.11.2020 aloitusinfossa  (jos et pääse paikalle saat tietoon ryhmäsi aloitusinfon jälkeen osoitteesta: siltavuori-student(at) helsinki.fi) Pyydämme sinua täyttämään 21.10 klo 15 mennessä tämän sähköisen lomakeen, jossa pyydetään tietoa mm. päiväkodista jossa työskentelet.

Lomakkeen tietoja käytetään vain opintojen hallintoon (mm. harjoittelujen järjestäminen työpaikalla) ja koulutuksen kuntayhteistyöhön liittyvissä asioissa.

Opintojen aloittamisesta (lähipäivät) ja opintojen sisällöistä kasvatustieteellisen tiedekunnan opiskelijan ohjeista.

Voidaksesi suorittaa opintoja Helsingin yliopistossa, tarvitset voimassaolevan käyttövaltuutuksen (käyttäjätunnus) Helsingin yliopiston tietojärjestelmiin. Käyttäjätunnusta tarvitaan yliopiston tiloissa oleville koneille kirjauduttaessa ja esimerkiksi kurssi- ja tentti-ilmoittautumisissa sekä opintosuoritusten seuraamisessa (WebOodi-sovellus). Valtaosa opiskeluun ja opintoihin liittyvästä tiedotuksesta on keskitetty opiskelijan ohjeet-intranetiin ja kaikki opintoja koskeva viestitys hoidetaan sähköpostitse opiskelijan helsinki.fi -osoitteeseen. Tästä syystä kaikkien opiskelijoiden on hyvä aktivoida kyseinen sähköpostiosoite käyttöön.

Kun olet ilmoittanut ottavasi opiskelupaikan vastaan viimeistään 16.10.2020, rekisteröidään opinto-oikeutesi Helsingin yliopiston opiskelijarekisterijärjestelmään Oodiin. Rekisteröinti tehdään lokakuun 2020 loppuun mennessä. Tämän jälkeen voit aktivoida käyttölupasi. Käyttöluvan aktivointi onnistuu vasta kun tietosi löytyvät rekisteristä.

Aktivointi:
1. Kokeile käyttää Käyttäjätunnuksen aktivointi -verkkotyökalua. Katso ohjeet tästä, työkalun käyttöön tarvitaan sekä suomalainen henkilötunnus että verkkopankkitunnukset, tai mobiilivarmenne tai poliisin myöntämä sähköinen henkilökortti.

2. Jos aktivointi ei onnistu verkkotyökalulla, ota yhteys yliopiston helpdeskiin.

Tutustu myös tietotekniikkakeskuksen uuden opiskelijan Kun aloitat opiskelun -oppaaseen.

 

Opintojen opinto-oikeus on määräaikainen ja maksuton. Oikeus on voimassa kaksi vuotta, 1.11.2020-30.10.2022 . Myönnetty opinto-oikeus koskee vain erillisiä varhaiskasvatuksen opettajan opintoja (75op). Opiskelijalla ei ole tällä erillisoikeudella oikeutta suorittaa muita opintoja Helsingin yliopistossa.

Opiskelijaneuvonta tarjoaa seuraavia palveluja:

 • Lukuvuosi-ilmoittautumiset, nimen- ja osoitteenmuutokset.
 • Viralliset opintosuoritusotteet, opiskelutodistukset, opiskelijoiden matkalippujen ostotodistukset sekä tietoa erilaisista opiskelija-etuuksista.
 • Tietoa yliopistoon kirjoittautumisesta sekä opinto-oikeuksista.

Lähipalvelupisteet ovat erikoistuneet yhteen tai useampaan tiedekuntaan ja tarjoavat tiedekunnan tutkintoihin ja opintoihin liittyvää ohjausta. Siltavuoren opiskelijapalvelusta saat ohjausta liittyen kasvatustieteellisen tiedekunnan tutkintoihin ja opintoihin.

Opintotukikysymyksissä tulee kääntyä suoraan KELA:n puoleen. Lisätietoja opiskelun tukiasioihin liittyen löydät myös työvoimaviranomaisten sivuilta (työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu) ja Työllisyyysrahaston sivuilta (aikuiskoulutustuki).

Erillisinä opintoina suorittavat opiskelijat eivät voi liittyä ylioppilaskunnan jäseneksi. Voit tiedustella opiskelijaeduista tarkemmin opiskelijaneuvonnasta.

Ebe ry on varhaiskasvatuksen opettajien ainejärjestö. Löydät lisää tietoa ainejärjestön toiminnasta ja jäseneksi ilmoittautumisesta järjestön verkkosivuilta.