Maisteriohjelma kattaa suomen kielen ja sen eri sukukielet. Maisteriohjelmassa saat valmiudet tutkimukseen ja asiantuntemukseen perustuvaan työskentelyyn. Maisteriohjelmassa on valittavana viisi opintosuuntaa:
- suomen kieli
- Suomen kieli ja kulttuuri
- suomalais-ugrilainen kielentutkimus
- Unkarin kieli ja kulttuuri sekä
- Viron kieli ja kulttuuri.
Oman opintosuuntasi valitset opintojesi alussa. Jos valitset suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen, voit erikoistua itämerensuomalaisiin kieliin, saamelaisiin kieliin, mordvaan, mariin, permiläisiin kieliin, ugrilaisiin kieliin ja vastaaviin kulttuuripiireihin. Jos olet oppinut suomen toisena tai vieraana kielenä voit valita Suomen kielen ja kulttuurin opintosuunnan.
Opinnoissa voit syventää asiantuntemustasi erikoistumalla opintosuunnastasi riippuen yhteen tai useampaan seuraavista tutkimuskohteista:
- diskurssi
- merkitys ja kielen rakenne
- toisen kielen oppiminen
- opetus ja käyttö
- kieli ja vuorovaikutus
- sosiolingvistiikka
- kielipolitiikka ja kielisosiologia
- kielikontaktit ja kielihistoria
- vähemmistökielet ja monikielisyys
- sanasto- ja terminologia
- tietokirjallisuus
- nimistö sekä
- Viron tai Unkarin kirjallisuuden ja kulttuurin tutkimus.
Maisteriohjelman laajuus on 120 opintopistettä (op) ja voit suorittaa sen kahdessa lukuvuodessa kokopäiväisesti opiskellen. Ohjelmaan kuuluvat seuraavat opinnot:
- vähintään 75 op syventäviä opintoja, joihin sisältyy tutkielma 30 op ja siihen liittyvä yhden sivun kypsyysnäyte
- 15 opintopistettä soveltavia projektiopintoja, joihin on mahdollista sisällyttää harjoittelu (5 op)
- 30 op valinnaisia opintoja
Opettajaksi suuntautuvat opiskelijat
Opettajan pedagogisiin opintoihin haetaan kandivaiheessa, mutta ne suoritetaan vasta maisterivaiheessa.
Aineenopettajaksi valmistuvien koulutus on rakennettu siten, että sekä kandidaatin- että maisterintutkinnon Helsingin yliopistossa suorittavat hakevat oikeuden pedagogisiin opintoihin kandidaatintutkinnon suoritusaikana. Pelkkää maisterintutkintoa suorittamaan valitut opiskelijat eivät voi hakea tutkinnonsuoritusaikana opettajan pedagogisiin opintoihin. Maisterintutkinnon suorittamisen jälkeen on mahdollista hakea oikeutta suorittaa opettajan pedagogiset opinnot maksuttomina erillisinä opintoina.
Aineenopettajaksi opiskelevan opintojen rakenne on seuraava:
- vähintään 60 op syventäviä opintoja, joihin sisältyy tutkielma 30 op ja siihen liittyvä yhden sivun kypsyysnäyte
- aineenopettajan pedagogiset opinnot (60 op)
Lue lisää opetettavan aineen opinnoista.
Syventävissä opinnoissa kehität asiantuntijuuttasi tieteenalallasi. Seminaarin ja tutkielman kirjoittamisen jälkeen sinulla on myös monia nykyisen työelämän edellyttämiä yleisiä taitoja ja valmiuksia.
Helsingin yliopiston koulutusohjelmat tarjoavat 15, 30 tai 60 opintopisteen laajuisia monitieteisiä opintokokonaisuuksia, joita valitsemalla voit ratkaisevasti edistää mahdollisuuksiasi hakeutua haluamallesi alalle. Omassa maisteriohjelmassa tällaisia opintokokonaisuuksia ovat esimerkiksi alkuperäiskansatutkimus, nimistöntutkimus, tietokirjallisuuden tutkimus ja vuorovaikutuksen tutkimus. Sekä oman opintosuunnan opinnot että muut opinnot voivat sisältää myös kansainvälistymis- tai työelämäjakson.