Kemia voisi olla aika siisti homma!

Neljännen vuoden kemian opiskelija Teemu Myllymäki halusi alun perin opiskella lääketiedettä, mutta kiehtova kemia ja sen monet mahdollisuudet veivät nuoren miehen mukanaan jo ensimmäisenä opiskeluvuonna Kumpulan tiedekampuksella.

Alun perin Lahdesta kotoisin oleva matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opiskelija Teemu Myllymäki, 23, on ehtinyt olla monessa mukana.

Hän on testannut opiskelija-asumista Kampissa ja Kumpulassa, työskennellyt orgaanisen kemian laboratoriossa ja metsäteollisuuden parissa, toiminut tuutorina ja ainejärjestönsä tuutorivastaavana ja siinä ohessa melkein valmistunut kandidaatiksikin.

”Niin kuin liian moni muukin täällä, halusin alun perin lääkikseen”, Teemu myöntää. Kun lääketieteellisen tiedekunnan ovet eivät ensiyrittämällä auenneetkaan, hän päätti ottaa opiskelupaikan vastaan kemian laitokselta ja jäi. ”Kun olin puoli vuotta opiskellut, aloin miettiä, että kemia voisikin olla aika siisti homma”, Teemu sanoo.

Heti ensimmäisen opiskeluvuotensa jälkeen hän sai kesätyöpaikan kemian laitokselta, orgaanisen kemian laboratoriosta ja tehdessään selluloosan rasvahappoestereitä heterogeenisissä olosuhteissa tulevaisuuden suunnitelmat sinetöityivät.

”Kun näin, mitä se kemistin työ on, lakkasin haaveilemasta lääkärin urasta. Luulen, että kemistin työ on paljon kivempaa”, hän pohtii ja lisää, että opinnot ja työkokemus ovat kumonneet kouluaikaisen elokuvien synnyttämän mielikuvan kemisteistä pölyisissä kammioissaan kokkailemassa vaarallisia liuoksia.

Nyt hän kertoo, että kemian opintojen mielekkyys löytyy siinä vaiheessa, kun ymmärtää niiden käytännön hyödyn.

”Monet ovat varmaankin huolissaan siitä, onko näistä opinnoista mitään hyötyä. Erityisesti ensimmäisinä vuosina, kun opinnot eivät ole kovin käytännönläheisiä, saattaa herätä kysymys, että onko tästä mitään hyötyä sitten kun valmistun”, hän toteaa.

Silloin on tuki tärkeää ja sitä tukea tarjoavat tuutorit, jollaisena Teemukin on toiminut.

”Tuutorit tekevät kaikkensa, että uusilla opiskelijoilla olisi mahdollisimman helppo ja pehmeä lasku yliopisto-opintoihin”, hän sanoo. Lisäksi kemian alan monipuolisia mahdollisuuksia tuodaan esille alusta asti. ”Voi olla se joka omin kätösin tekee hommia tai se joka toimii asiantuntijana”, Teemu toteaa.

Viime kesän hän vietti kesätöissä Lappeenrannassa UPM:llä ja sitä kautta hänelle syntyi innostus metsäteollisuutta kohtaan. Sillä hän ei kuitenkaan tarkoita perinteistä puuteollisuutta, vaan vihreää kemiaa, jonka yhtenä mielenkiinnonkohteena on puun hyödyntäminen hienokemikaalina.

Lisäksi Myllymäkeä kiehtovat lääkeainekemia ja polttoainekemia. Haaveissa siintää myös oman yrityksen perustaminen kemian alalle. Hän haluaakin kannustaa tulevia kemian opiskelijoita miettimään monipuolisia sivuaineyhdistelmiä, joiden avulla voi määrittää tulevaa uraansa. Siihen yliopisto tarjoaa hyvät mahdollisuudet.

Poikkitieteellisten opiskelumahdollisuuksien lisäksi Kumpulan tiedekampus tarjoaa hyvät puitteet myös vapaa-ajanvietolle. Teemu nostaa ylitse muiden kampuksella sijaitsevan Unisportin, jossa hän viettää paljon aikaa seinäkiipeillen ja kuntosalilla.

Lisäksi opiskelijapiirien yhteiset illanvietot ovat tärkeitä, vaikka ne välillä veisivätkin aikaa lukemiselta. ”Porukassa tulee luotua kaveruussuhteita, jotka kestävät ehkä koko elämän, ja niitä suhteita luodaan illalla, oli kädessä sitten bisse- tai kokistölkki.”

16.1.2013

Teksti: Elisa Lautala