Avoimen yliopiston lukioyhteistyö ja muu toisen asteen yhteistyö

Avoimet yliopisto-opinnot tarjoavat toisen asteen opiskelijalle loistavan mahdollisuuden tutustua huippuyliopiston tieteenaloihin ja yliopisto-opiskeluun. Opiskellessa tiedot ja taidot karttuvat, ja tulevaisuuden oman alan valinta voi olla helpompaa. Tervetuloa mukaan!
Avoimet yliopisto-opinnot
 • Avoimet yliopisto-opinnot ovat Helsingin yliopiston koulutusohjelmien opintoja kaikille. 

 • Opintoja on tarjolla kymmeniltä eri tieteenaloilta. 

 • Kursseja alkaa ympäri vuoden.

 • Suuri osa opinnoista on tarjolla verkko-opintoina. 

 • Hyväksytyt opintosuoritukset kirjataan Helsingin yliopiston opintotietojärjestelmään. Ne on mahdollista liittää yliopistotutkintoon myöhemmin.  

 • Joihinkin Helsingin yliopiston koulutusohjelmiin voi hakea avointen yliopisto-opintojen perusteella. Lue lisää: Avoimen väylän haku 

Lukiolaisille ja muille toisen asteen opiskelijoille soveltuvat opinnot 
 • Avoimiin yliopisto-opintoihin ei ole ikärajaa, ja useimmat opinnot eivät edellytä aiempia opintoja tai pohjakoulutusta. Halutessaan toisen asteen opiskelija onkin tervetullut kaikkiin avoimen yliopiston opintoihin. Osa opinnoista soveltuu lukion tai toisen asteen ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoille kuitenkin erityisen hyvin:

 • Tutustumiskurssit ovat erityisesti lukiolaisten ja muiden toisen asteen opiskelijoiden tarpeisiin suunniteltuja 1-2 opintopisteen laajuisia kursseja, joiden avulla voi tutustua haluamiinsa tieteenaloihin ja yliopisto-opintoihin. Tutustumiskurssit ovat kaikille maksuttomia. Lue lisää: Tutustumiskurssit 

 • Tutustumiskurssien lisäksi avoimen yliopiston opintotarjonnassa on paljon myös muita lukiolaisille ja muille toisen asteen opiskelijoille soveltuvia kursseja, jotka johdattavat tavallisesti ao. tieteenalan perusteisiin. Nämä kurssit löytyvät opintotarjonnasta "Soveltuu myös lukiolaisille" -merkinnällä varustettuina.

 • Lukiolaisille ja muille toisen asteen opiskelijoille soveltuvat kurssit löytyvät kurssihausta.

Yhteistyön käytännöt
 • Kaupunki, kunta tai yksittäinen oppilaitos (lukio tai ammattikoulu) voi solmia Helsingin yliopiston kanssa yhteistyösopimuksen, jolla se mahdollistaa opiskelijoidensa osallistumisen Helsingin yliopiston avoimiin yliopisto-opintoihin maksutta.

 • Kaupunki, kunta tai yksittäinen oppilaitos maksaa opiskelijoiden opintomaksut (15 euroa per opintopiste). Helsingin yliopisto laskuttaa opintomaksut keskitetysti, sovituin määräajoin ja todellisten ilmoittautumisten perusteella. 

 • Opiskelijat ilmoittautuvat opintoihin verkossa, yhdessä lukion tai toisen asteen opinto-ohjaajan kanssa. Ilmoittautumisprosessi on sujuva ja muun muassa opintomaksun maksamista koskeva vaihe ohitetaan avoimesta yliopistosta saatavan koodin avulla. 

 • Yhteistyösopimuksen solmimisen jälkeen oppilaitokset ja opinto-ohjaajat saavat avoimesta yliopistosta kaiken tarvitsemansa lisätiedon ja ohjeet opiskelijoiden ohjaukseen ja opintoihin ilmoittautumiseen. 

 • Lukiolaiset ja muut toisen asteen opiskelijat noudattavat opiskelussaan avoimen yliopiston normaaleja käytäntöjä. Lisätietoa ja ohjeita: Opiskelijan ohjeeet (avoin yliopisto)

Yhteistyöhön?
Yhteistyökumppanimme

Alppilan lukio

Ammattiopisto Tavastia

Apollon yhteiskoulu

Brändö gymnasium

Erkko-lukio

Espoon yhteislyseo

Espoonlahden lukio

Etelä-Tapiolan lukio

Etu-Töölön lukio

Gymnasiet Lärkan

Haukilahden lukio

Helsinge gymnasium

Helsingin aikuislukio

Helsingin kielilukio

Helsingin kuvataidelukio

Helsingin luonnontiedelukio

Helsingin medialukio

Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun lukio

Hyvinkään lukio

Hämeenlinnan lyseon lukio

Kaitaan lukio

Kalevan lukio

Kallion lukio

Karkkilan lukio

Kaurialan lukio

Keravan lukio

Kulosaaren yhteiskoulun lukio

Kuninkaantien lukio

Lahden lukio Gaudia

Lahden lyseo

Lammin lukio

Lauttasaaren yhteiskoulun lukio

Leppävaaran lukio

Lumon lukio

Martinlaakson lukio

Mattlidens Gymnasium

Mäkelänrinteen lukio

Omnia

Otaniemen lukio

Oulunkylän yhteiskoulu

Parolan lukio

Ressun lukio

Sibbo gymnasium

Sibelius-lukio

Sipoon lukio

Sotungin etälukio

Sotungin lukio

Tapiolan lukio

Tikkurila lukio

Tölö gymnasium

Töölön yhteiskoulun lukio

Vammalan lukio

Vantaan aikuislukio

Vaskivuoren lukio

Viherlaakson lukio

Vuosaaren lukio