Lainaa ja uusi

Voit lainata ja uusia melkein kaikkea Helsingin yliopiston kirjaston kokoelmiin kuuluvaa painettua aineistoa. Aineistoa, jota ei lainata kotiin, voit lukea kirjastossa.

Lainaa kirjat lainausautomaatilla. Automaatilla tarvitset kirjastokorttisi lisäksi pin-koodin. Nelinumeroisen pin-koodin pääset asettamaan asiakastiedoissasi Helka-tietokannassa.

Kaikki laina-ajat näkyvät Helka-tietokannassa. Olet henkilökohtaisesti vastuussa kaikesta kortillasi lainatusta aineistosta, joten muista tarkistaa laina-ajat asiakastiedoistasi Helkassa.

Kirjastossa on myös sellaisia aineistoja, kuten opinnäytteet, joita et voi lainata kotiin. 

Helsingin yliopiston kirjaston laina-ajat ovat:

 • kurssikirjat: 14 tai 28 vrk, laina-aika vaihtelee kirjastoittain ja nimekkeittäin
 • kurssikirjojen lyhytlainat: 2 vrk
 • muut kuin kurssikirjat ja sarjojen osat: 28 vrk
 • lehdet: ei kotilainaan.

Uusi lainasi Helka-tietokannassa kirjautumalla omiin asiakastietoihisi. Kaikkien Helka-kirjastojen lainat on mahdollista uusia samalla kertaa.

 • Toimi ennen eräpäivää, sillä kirjasto ei takaa, että uusinta aina onnistuu.
 • Myöhästyneestä lainasta kirjasto perii myöhästymismaksun.
 • Uusiminen ei onnistu, jos teokseen on varauksia tai olet lainauskiellossa.

Lainan tiedoista näet pisimmän sallitun uusinta-ajan, eli mihin päivään asti teosta voi uusia. Uusintarajan täyttyessä kirjat on palautettava kirjastoon.

Kurssikirjojen lyhytlainoja (2 vrk:n laina-aika) ei voi uusia.

Joudut lainauskieltoon, jos et palauta aineistoa viimeistään 14 päivää eräpäivän jälkeen, tai sinulla on yli 15 euroa myöhästymis- ja palvelumaksuja.

 • Lainauskielto on voimassa kaikissa Helka-kirjastoissa ja se estää lainauksen, lainojen uusimisen ja varaamisen.
 • Lainauskielto puretaan, kun palautat tai korvaat lainauskiellon aiheuttaneet aineistot ja maksat myöhästymismaksut. 
 • Mitä kauemmin odotat, sitä suuremmaksi sakkosumma kasvaa.
 • Voit aina kysyä asiakaspalvelusta neuvoa, jos olet epävarma, miten toimia. Kiireellisissä tapauksissa yhteydenotot puhelimitse +358 2941 23920.

Joudut perintään, jos lainasi ovat kuukauden myöhässä eräpäivästä. Tällöin joudut

 • maksamaan kadonneen kirjan korvausmaksun (vähintään 80 €),
 • kertyneet sakot eli myöhästymismaksut ja
 • perintätoimiston kulut.

Korvausmaksua ei tarvitse maksaa, jos palautat kirjan kirjastoon. Myöhästymismaksut ja perintäkulut on kuitenkin maksettava.

Ennen perintään siirtymistä kirjasto lähettää muistutuskirjeen (Toinen palautuskehotus), jossa varoitetaan perinnästä.

E-ai­neis­to­jen käyt­tö­oi­keus

E-aineistoja voivat käyttää Helsingin yliopiston tutkijat, opettajat, opiskelijat ja henkilökunta, Helsingin yliopiston avoimen yliopiston opiskelijat sekä kuka tahansa kirjastoon paikan päälle tuleva asiakas.

E-aineistojen käyttö etänä kirjaston toimipaikkojen ulkopuolelta edellyttää yliopiston käyttäjätunnusta.  

Yliopiston ulkopuolinen asiakas voi käyttää e-aineistoja kirjaston tiloissa Kirjastokioskeilta tai omalla laitteella HelsinkiUni Guest -vierailijaverkon kautta. HelsinkiUni Guest -verkon salasana on uniguest.

Kirjautuminen Helka-tietokantaan
 1. Kirjaudu sisään valitsemalla ”Helsingin yliopiston kirjautuminen”.
 2. Asiakastiedoistasi löydät lainasi, varauksesi ja maksusi.
 3. Omat tiedot -välilehdeltä näet yhteystietosi ja pääset asettamaan PIN-koodin, jota tarvitset lainatessasi kirjoja lainausautomaatilla.
 4. Älä päivitä yhteystietojasi Helkassa, sillä osoite- ja yhteystiedot päivittyvät Helkaan automaattisesti Helsingin yliopiston taustajärjestelmistä. Jos siis yhteystietosi muuttuvat, riittää että teet ilmoituksen yliopiston järjestelmiin (Sisu/Sap).

Helkaan kirjautuminen edellyttää, että olet antanut kirjastolle sähköpostiosoitteesi.

 1. Kirjaudu sisään valitsemalla ”Kirjautuminen sähköpostilla”.
 2. Helka lähettää sähköpostiisi linkin, jota klikkaamalla pääset kirjautumaan Helkaan. Linkki on voimassa rajoitetun ajan.
 3. Asiakastiedoistasi löydät lainasi, varauksesi ja maksusi.
 4. Omat tiedot -välilehdeltä näet yhteystietosi ja pääset asettamaan PIN-koodin, jota tarvitset lainatessasi kirjoja lainausautomaatilla. Muuttuneet yhteystiedot voit päivittää linkistä ”Muuta”.

Jos et il­moi­ta kir­jas­tol­le säh­kö­pos­tio­soi­tet­ta­si

 • et voi kirjautua omiin asiakastietoihisi Helkassa
 • et näe eräpäiviä asiakastiedoissasi etkä saa eräpäivämuistutuksia
 • et voi uusia lainojasi itse
 • et voi tehdä varauksia itse etkä saa ilmoituksia saapuneista varauksista
 • et voi maksaa maksuja verkossa.

Helka on Helka-kirjastojen yhteinen kokoelmaluettelo ja lainausjärjestelmä. Helka-kirjastoja ovat Helsingin yliopiston kirjasto sekä viisi muuta kirjastoa (Kotimaisten kielten keskuksen kirjasto, Museoviraston kirjasto, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjasto, Työväenliikkeen kirjasto ja Tuglas-seuran Baltia-kirjasto).

Hankkimalla kirjastokortin sitoudut kaikkien Helka-kirjastojen käyttösääntöihin. Samalla asiakastietosi liitetään Helkan asiakasrekisteriin. Näet asiakastietosi kirjautumalla Helka-profiiliisi.

Helka-järjestelmän asiakasrekisterin kautta saat asiointiin liittyviä muistutuksia ainoastaan sähköpostitse. Tällaisia ovat esimerkiksi eräpäivämuistutus, ilmoitus saapuneesta varauksesta ja palautuskehotus. Helkasta ei lähetetä enää paperipostia lainkaan.

Asiakkaana olet itse vastuussa asiakastietojesi ajantasaisuudesta. Jos olet Helsingin yliopiston opiskelija tai henkilökuntaa, osoite- ja yhteystietosi päivittyvät Helkaan Helsingin yliopiston taustajärjestelmistä, jonne muutokset on ilmoitettava. Yliopiston ulkopuoliset asiakkaat päivittävät yhteystietonsa Helkassa.