Varaa tai tee varastotilaus

Voit tehdä varauksia kaikkeen kirjaston aineistoon Helka-tietokannassa. Varauksen voi tehdä sekä lainassa olevaan että kirjastossa paikalla olevaan aineistoon. Kurssikirjan voi varata vain silloin, kun kaikki kappaleet ovat lainassa.

Aineiston varaaminen on maksutonta, mutta noutamatta jätetystä varauksesta peritään maksu. Jos et tarvitsekaan varaamaasi aineistoa, peru varaus asiakastiedoissasi.
 1. Etsi varattavan aineiston tiedot Helkasta ja kirjaudu sisään.
  1. Helsingin yliopiston opiskelijat ja henkilökunta kirjautuvat yliopiston käyttäjätunnuksella
  2. muut asiakkaat kirjautuvat sähköpostiosoitteella. Helka lähettää kirjautumislinkin asiakastiedoissasi olevaan sähköpostiosoitteeseen.
 2. Valitse noutopaikka, josta haluat aineiston noutaa. Näet kunkin aineiston kohdalla Helkassa vain ne vaihtoehdot, joista kyseisen aineiston voi noutaa.
 3. Voit seurata asiakastiedoissasi Helkassa, milloin varauksesi on noudettavissa. Saat myös sähköpostitse saapumisilmoituksen, kun varaamasi aineisto on noudettavissa.

 4. Saapumisilmoituksesta löydät varaustunnuksesi, jota tarvitset varausta noutaessasi. Varaustunnus ei näy asiakastiedoissasi Helkassa.

 5. Nouda varaus itsepalveluna varaushyllystä. Varaukset on järjestetty hyllyyn varaustunnuksen mukaan. Varatun aineiston voi lainata ainoastaan varauksen teossa käytetyllä kortilla.

 6. Tavallinen lainattava aineisto, jossa on 14 vrk:n tai 28 vrk:n laina-aika, odottaa noutohyllyssä 5 arkipäivää. Lukusalilainat, suljetun varaston lainat sekä kaukolainat pidetään varattuna 20 arkipäivää. Jos kirjasto on suljettuna juhlapyhien ja aattojen aikaan, pidetään kirjoja varattuna normaalia noutoaikaa pidempään.

Kurssikirjoja voi varata vain, kun kaikki kappaleet ovat lainassa.

Helsingin yliopiston henkilökuntaan kuuluvat voivat varata kirjoja (pl. kurssikirjat) ja kausijulkaisujen artikkeleita toimitettavaksi omalle työpöydälle. Jotta varaus onnistuu, on asiakkaan tiedoissa Helkassa oltava yliopiston sisäpostiosoite ja asiakasryhmänä HY henkilökunta.

Varaukset on järjestetty noutohyllyyn viimeisen noutopäivän ja varaustunnusten mukaan.

Löydät viimeisen noutopäivän ja varaustunnuksen saapumisilmoituksesta, jonka Helka lähettää sähköpostiisi.

Varaustunnus on henkilökohtainen ja pysyy samana kaikissa varauksissasi.

 1. Avaa varauksen saapumisilmoitus sähköpostistasi, kun menet varaushyllylle.
 2. Katso saapumisilmoituksesta varauksesi viimeinen noutopäivä. Noutopäivät on merkitty varaushyllyihin vihreillä lapuilla.
 3. Mene kyseisen päivän kohdalle ja etsi varauksesi henkilökohtaisen varaustunnuksesi mukaan.
 4. Muista lainata noutamasi kirjat automaatilla ennen kirjastosta poistumista.

Varatun aineiston voi lainata ainoastaan varauksen teossa käytetyllä kortilla.

Tavallinen lainattava aineisto, jossa on 14 vrk:n tai 28 vrk:n laina-aika, odottaa noutohyllyssä 5 arkipäivää. Lukusalilainat, suljetun varaston lainat sekä kaukolainat pidetään varattuna 20 arkipäivää. Jos kirjasto on suljettuna juhlapyhien ja aattojen aikaan, pidetään kirjoja varattuna normaalia noutoaikaa pidempään.

Noutamattomista varauksista peritään 3 €:n maksu. Jos et tarvitsekaan varaamaasi aineistoa, peru varaus asiakastiedoissasi Helkassa.

Voit tehdä maksuttomia varauksia myös kirjaston suljetun varaston kokoelmiin (esim. opinnäytteet, osakuntakokoelma).

Suurin osa varastossa olevista kirjoista on mahdollista saada kotilainaan.

Samoihin kokoelmiin kuuluvia opinnäytteitä, sekä vanhoja ja harvinaisia kirjoja ja lehtiä ei saa kotilainaan, mutta niitä voi tilata kirjastossa luettavaksi.

Varastotilaus tehdään Helkassa samaan tapaan kuin tavallinen varaus.

 1. Etsi haluamasi aineiston tiedot Helkasta ja kirjaudu sisään.
  1. Helsingin yliopiston opiskelijat ja henkilökunta kirjautuvat yliopiston käyttäjätunnuksella.
  2. Muut asiakkaat kirjautuvat sähköpostiosoitteella. Helka lähettää kirjautumislinkin asiakastiedoissasi olevaan sähköpostiosoitteeseen.
 2. Valitse noutopaikka, josta haluat aineiston noutaa. Näet kunkin aineiston kohdalla Helkassa vain ne vaihtoehdot, joista kyseisen aineiston voi noutaa.
  1. Jos suljetun varaston aineiston saa kotilainaan, voit valita noutopaikaksi minkä tahansa yliopiston kirjaston toimipaikan.
  2. Jos suljetun varaston aineistoa ei saa kotilainaan (esim. opinnäytteet, kausijulkaisut ja harvinaiset kirjat), on noutopaikkana aina se kirjasto, jonka kokoelmiin aineisto kuuluu.
 3. Voit seurata asiakastiedoissasi Helkassa, milloin tilaamasi aineisto on noudettavissa. Saat myös sähköpostitse saapumisilmoituksen, kun tilaamasi aineisto on noudettavissa.

Lukusalilainat ja suljetun varaston tilaukset pidetään varattuna 20 arkipäivää. Jos kirjasto on suljettuna juhlapyhien ja aattojen aikaan, pidetään aineisto varattuna normaalia noutoaikaa pidempään.

Kirjautuminen Helka-tietokantaan
 1. Kirjaudu sisään valitsemalla ”Helsingin yliopiston kirjautuminen”.
 2. Asiakastiedoistasi löydät lainasi, varauksesi ja maksusi.
 3. Omat tiedot -välilehdeltä näet yhteystietosi ja pääset asettamaan PIN-koodin, jota tarvitset lainatessasi kirjoja lainausautomaatilla.
 4. Älä päivitä yhteystietojasi Helkassa, sillä osoite- ja yhteystiedot päivittyvät Helkaan automaattisesti Helsingin yliopiston taustajärjestelmistä. Jos siis yhteystietosi muuttuvat, riittää että teet ilmoituksen yliopiston järjestelmiin (Sisu/Sap).

Helkaan kirjautuminen edellyttää, että olet antanut kirjastolle sähköpostiosoitteesi.

 1. Kirjaudu sisään valitsemalla ”Kirjautuminen sähköpostilla”.
 2. Helka lähettää sähköpostiisi linkin, jota klikkaamalla pääset kirjautumaan Helkaan. Linkki on voimassa rajoitetun ajan.
 3. Asiakastiedoistasi löydät lainasi, varauksesi ja maksusi.
 4. Omat tiedot -välilehdeltä näet yhteystietosi ja pääset asettamaan PIN-koodin, jota tarvitset lainatessasi kirjoja lainausautomaatilla. Muuttuneet yhteystiedot voit päivittää linkistä ”Muuta”.

Jos et il­moi­ta kir­jas­tol­le säh­kö­pos­tio­soi­tet­ta­si

 • et voi kirjautua omiin asiakastietoihisi Helkassa
 • et näe eräpäiviä asiakastiedoissasi etkä saa eräpäivämuistutuksia
 • et voi uusia lainojasi itse
 • et voi tehdä varauksia itse etkä saa ilmoituksia saapuneista varauksista
 • et voi maksaa maksuja verkossa.

Helka on Helka-kirjastojen yhteinen kokoelmaluettelo ja lainausjärjestelmä. Helka-kirjastoja ovat Helsingin yliopiston kirjasto sekä viisi muuta kirjastoa (Kotimaisten kielten keskuksen kirjasto, Museoviraston kirjasto, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjasto, Työväenliikkeen kirjasto ja Tuglas-seuran Baltia-kirjasto).

Hankkimalla kirjastokortin sitoudut kaikkien Helka-kirjastojen käyttösääntöihin. Samalla asiakastietosi liitetään Helkan asiakasrekisteriin. Näet asiakastietosi kirjautumalla Helka-profiiliisi.

Helka-järjestelmän asiakasrekisterin kautta saat asiointiin liittyviä muistutuksia ainoastaan sähköpostitse. Tällaisia ovat esimerkiksi eräpäivämuistutus, ilmoitus saapuneesta varauksesta ja palautuskehotus. Helkasta ei lähetetä enää paperipostia lainkaan.

Asiakkaana olet itse vastuussa asiakastietojesi ajantasaisuudesta. Jos olet Helsingin yliopiston opiskelija tai henkilökuntaa, osoite- ja yhteystietosi päivittyvät Helkaan Helsingin yliopiston taustajärjestelmistä, jonne muutokset on ilmoitettava. Yliopiston ulkopuoliset asiakkaat päivittävät yhteystietonsa Helkassa.