Maahanmuuttajien korkeakouluneuvonta

Helsingin yliopisto tarjoaa Supporting Immigrants in Higher Education -ohjausta (SIMHE) korkeasti koulutetuille maahan muuttaneille, jotka ovat kiinnostuneita opiskelusta suomalaisessa korkeakoulussa tai etsivät omaa urapolkuaan.

Jos olet jo opiskellut korkeakoulussa, voimme neuvoa sinua opintojen jatkamisessa tai täydentämisessä. Jos tarvitset apua urasuunnitteluun, voimme auttaa ja tukea sinua urapolkusi löytymisessä. Järjestämme myös näihin aiheisiin liittyviä tapahtumia.
Ota yhteyttä!

Ohjaajamme ovat täällä sinua varten! Katso ensin vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tai ota meihin yhteyttä sähköpostilla: simhe@helsinki.fi.

Kun otat meihin yhteyttä, kerro ainakin seuraavista asioista:

 • mahdollisista suunnitelmistasi ja kysymyksistäsi
 • aiemmista opinnoistasi: mitä olet opiskellut, oletko valmistunut
 • Kielitaidostasi, erityisesti englanti ja suomi/ruotsi
 • mitä haluat opiskella, ja kuinka paljon (yksittäinen kurssi – kokonainen tutkinto)
 • jos sinulla on jo rinnastuspäätös, liitä se mukaan viestiin
 • mahdollisesta työkokemuksestasi tai uratoiveistasi
Tervetuloa Ohjauskulmaan

 

Pohditko Suomessa opiskelua tai oman urapolkusi löytämistä? Tule juttelemaan SIMHE-ohjaajien kanssa! Ohjauskulmaan et tarvitse ajanvarausta. Kevät- ja syyslukukaudella 2024 löydät SIMHE-ohjaajat Kaisa-talon Ohjauskulmasta, osoitteesta Fabianinkatu 30, pääovien vierestä seuraavina ajankohtina: 

 • 12.6. kello 13.00-15.00
 • 29.8. kello 13.00-15.00
 • 26.9. kello 13.00-15.00
 • 24.10. kello 13.00-15.00
 • 21.11. kello 13.00-15.00
 • 12.12. kello 13.00-15.00

Tarkista aina ennen tuloasi tältä sivulta, ettei ohjausaikoihin ole jouduttu tekemään muutoksia. Neuvontaan tulevia palvellaan saapumisjärjestyksessä, etkä tarvitse erillistä ajanvarausta. Suosittelemme varautumaan siihen, että mikäli palvelussamme on ruuhkaa, emme välttämättä ehdi palvella kaikkia paikalle saapuneita.

 

SIMHE-koulutusohjaus

Voit varata ajan henkilökohtaiseen koulutusohjaukseen. Mietimme yhdessä, millainen koulutus tai täydennyskoulutus olisi paras vaihtoehto sinulle.

Pohdi seuraavia asioita, ennen kuin tulet ohjauskeskusteluun:

 • Mitä olen aiemmin opiskellut ja mitä osaamista minulla on?
 • Olenko kiinnostunut täydentämään aiempia opintojani esimerkiksi tekemällä yksittäisiä kursseja tai kokonaisen uuden tutkinnon?
 • Olenko kiinnostunut opiskelemaan kokonaan uuden alan?

Varaa aika Vihta-järjestelmän kautta. Koulutusohjaajamme ohjaavat sekä keskustakampuksella että etänä Zoomissa. Vapaat ajat löydät varauskalenterista. Valitse valikoimasta SIMHE-koulutusohjaus.

Ohjaukseen varataan tunti aikaa. Lähetämme sinulle ennen tapaamista sähköpostia, jossa pyydämme sinua kertomaan tilanteestasi tarkemmin.

SIMHE-uraohjaus

Voit varata ajan henkilökohtaiseen uraohjaukseen, kun haet tukea työnhakuusi tai urasuunnitteluusi.

Pohdi seuraavia asioita, ennen kuin tulet uraohjaukseen:

 • Mitä olen aiemmin opiskellut ja missä työskennellyt?
 • Millaisia taitoja ja osaamisia minulla on?
 • Mitä haluan tehdä työkseni, mikä minua kiinnostaa?

Varaa aika Vihta-järjestelmän kautta. Uraohjaajamme ohjaavat sekä keskustakampuksella että verkon yli Zoomilla. Vapaat ajat löydät varauskalenterista. Valitse valikoimasta SIMHE uraohjaus! 

Olemme täysin kesätauolla 8.-12.7.2024, jolloin aikoja henkilökohtaiseen uraohjaukseen ei ole tarjolla.

Uraohjaukseen varataan tunti aikaa ja ohjaaja pyytää sinua kertomaan etukäteen vähän tilanteestasi. ­­­­­­

HY SIMHE Kielikahvila

Haluatko oppia suomea mukavassa ja avoimessa ilmapiirissä? HY SIMHE  kutsuu sinut liittymään kielikahvilaan!   

Mitä me tarjoamme:   

 • ️ Paranna kuuntelu- ja keskustelutaitojasi   
 • Opi rennossa ilmapiirissä  
 • Kaikki suomen kielen oppijat ovat tervetulleita, tasosta riippumatta   
 • ️ Kuule arkista puhekieltä rytmeineen ja painotuksineen  

Sinun ei tarvitse ilmoittautua etukäteen – tuo vain oma innostuksesi! Kielikahvilamme on täydellinen paikka harjoitella suomea kiireettömässä ilmapiirissä. Kaikki aloittelijoista kokeneisiin kielenkäyttäjiin ovat tervetulleita, ja ammattitaitoiset ohjaajamme auttavat sinua vahvistamaan puhetaitojasi.   

 

Kielikahvila on kesätauolla. Jatkamme taas syksyllä. Päivitämme tarkemmat tiedot myöhemmin. 

 

Tuo mukaan ystäväsi, tapaa uusia kielenoppijoita ja sukella sanojen virtaan mukavassa ja kannustavassa ympäristössä. Tehdään yhdessä suomen opiskelusta hauskaa ja palkitsevaa!    

Lisätietoja saat osoitteesta simhe@helsinki.fi   

Tapahtumia ja luentoja

SIMHE-ohjaajat järjestävät myös luentoja ja tapahtumia opintoihin ja urasuunnitteluun liittyvistä ajankohtaisista teemoista. Tapahtumat ovat maksuttomia ja avoinna kaikille korkeasti koulutetuille maahan muuttaneille. Tapahtumia järjestetään sekä keskustakampuksella että myös verkossa. Usein tapahtumiin vaaditaan ilmoittautuminen. Lämpimästi tervetuloa!

Usein kysytyt kysymykset

Palvelu on tarkoitettu maahanmuuttajille, jotka ovat kiinnostuneita opiskelusta suomalaisessa korkeakoulussa tai tarvitsevat uraohjausta. Saat tietoa siitä, miten voit hakea suomalaiseen korkeakouluun. Jos olet jo opiskellut korkeakoulussa, voimme neuvoa sinua siinä, kuinka voit jatkaa opiskelua.

Mikäli haluat toimia sellaisessa ammatissa, johon vaaditaan tietty koulutus Suomessa (esimerkiksi opettaja, lääkäri, psykologi, sairaanhoitaja), tulee sinun hakea esimerkiksi Opetushallitukselta tai Valviralta tutkinnon tunnustamista.

Opettajien opintojen tunnustamisen tekee Opetushallitus, jonka sivuilta löytyy lisätietoja: Opetushallituksen verkkosivut

Terveydenhuollon alalla tutkinnon tunnustamisen tekee Valvira. Lisätietoja löytyy Valviran verkkosivuilta 

Ota yhteys SIMHE-palveluun sen jälkeen, kun olet saanut päätöksen Opetushallitukselta tai Valviralta. Autamme sen jälkeen lisäopintoihin hakeutumisessa!

Kaikki tutkintojen tunnustamista vaativat ammatit löydät tältä verkkosivulta: Opetushallitus - päätökset pätevyydestä ammattiin 

Sinun ei tarvitse hakea tutkinnon tunnustamista, jos ammattisi ei ole Opetushallituksen listalla. Mikäli kaipaat ohjausta ja tukea urasi suunnitteluun ja/tai työnhakuun niin voit olla yhteydessä SIMHE-uraohjaajiin.

Mikäli haet suomenkielisiin tai ruotsinkielisiin korkeakouluopintoihin, tulee kielitaidon olla vähintään tasolla B2. Kielitaitovaatimukset voivat vaihdella hakukohteittain.

Kielitaidon osoittamisen tavat riippuvat siitä mihin koulutukseen haet, joten katso tarkat ohjeet hakukohteesi tiedoista. Huomioi, että jokaisella korkeakoululla on omat tavat todentaa kielitaito.

Suomen kielen opintoja on tarjolla esimerkiksi Helsingin yliopiston avoimessa yliopistossa. Löydät suomen kielen opinnot täältä: Suomi vieraana kielenä

Jos et ole pystynyt liittämään hakemukseesi kaikkia normaalisti vaadittuja liitteitä, tai jos liitteet eivät ole maasäännön mukaisia, ole yhteydessä osoitteeseen simhe@helsinki.fi. Kerro viestissäsi hakemusnumerosi ja että et pysty toimittamaan kaikkia vaadittuja liitteitä. Tämän jälkeen olemme sinuun yhteydessä, ja saat sähköpostilla tarkemmat ohjeet pakolaisaseman todistamisesta. Katso lisää ohjeita täällä: Pakolaisasemassa oleva hakija

Voit opiskella useimpien alojen opintoja avoimessa yliopistossa ilman, että olet tutkinto-opiskelija. Avoimessa yliopistossa voit opiskella omaksi huviksesi, oppiaksesi uutta tai vaikka parantaaksesi kielitaitoasi opiskelemalla jotain sellaista alaa, josta olet kiinnostunut. Avoimessa yliopistossa opiskelu on useimmiten maksullista. Katso lisätietoa avoimesta yliopistosta: Avoimen yliopiston opinnot 

Erilliset opinnot

Useimmissa tiedekunnissa voidaan myöntää oikeus suorittaa niin sanottuja erillisiä opintoja. Opiskeluoikeus rajoittuu siihen aineeseen ja siihen opintokokonaisuuteen, jonka suorittamiseen oikeus on myönnetty. Usein opinnot ovat maksullisia eivätkä ne johda tutkintoon.

Lue lisää erillisistä opinnoista: Opiskelijan ohjeet - erilliset opinnot 

Erillinen opinto-oikeus voidaan myöntää vain sellaiseen opetukseen, jota ei ole avoimessa yliopistossa.

SIM­HE – Sup­por­ting Im­mi­grants in Hig­her Educa­tion

Helsingin yliopisto kuuluu Supporting Immigrants in Higher Education (SIMHE) -verkostoon. Verkoston toiminnan tavoitteena on maahanmuuttajien koulutuspolkujen ja kotoutumisen tukeminen. Muut verkostoon kuuluvat korkeakoulut ovat Jyväskylän yliopistoKarelia-ammattikorkeakouluMetropolia AmmattikorkeakouluOulun ammattikorkeakouluSavonia-ammattikorkeakouluTampereen korkeakouluyhteisöTurun yliopistoVaasan yliopisto ja Yrkeshögskolan Arcada.

SIMHE-toiminnan tavoite on maahan muuttaneiden ohjaaminen suomalaiseen korkeakoulutusjärjestelmään ja työelämään liittyvissä kysymyksissä. Maahan muuttajille tarjotaan myös uraohjausta työelämäkysymyksiin liittyen. Tarkoituksena on nopeuttaa maahan muuttaneiden kotoutumista ja siirtymistä koulutusta vastaaviin tehtäviin työelämässä. SIMHE-vastuukorkeakoulujen toimintaa koordinoi Opetushallitus.

Seuraa  SIMHE-asioita Facebookissa! Ryhmässä tiedotetaan Suomessa asuville korkeakoulutetuille maahanmuuttajille suunnatuista palveluista eri puolella Suomea, esimerkiksi koulutuksista, tapahtumista ja viranomaispäätöksistä (lait, säännökset, kielitaitovaatimukset).