Avoin yliopisto: Museologia
Museologia on kulttuuriperinnön maisteriohjelman opintokokonaisuus. Osa museologian opinnoista tarjotaan kaikille avoimina yliopisto-opintoina. Voit opiskella yksittäisiä kursseja.

Museologia tutkii museoita sekä museotyön käytäntöjä ja tulkintaa. Sen piiriin kuuluvat myös museo-opetus, etiikka ja projektinhallinta sekä museoinstituutiota ja -toimintaa koskevat teoriat.

Museologian opinnoissa tutustut eri näkökulmista museoammattilaisten työhön ja museoalan akateemiseen tutkimukseen. Opit soveltamaan museologisia teorioita museotyössä ja ymmärtämään museoiden yhteiskunnallista roolia.

Museologian opintokokonaisuus ja yksittäiset kurssit

Voit opiskella museologian opintotarjonnasta sinulle sopivia yksittäisiä kursseja. Museologian opintokokonaisuuden (30 op) voit opiskella lukuvuonna 2022-2023.

Opinnot järjestetään yhteistyössä koulutusohjelman kanssa: avoimen yliopiston opiskelija osallistuu koulutusohjelman järjestämään opetukseen yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa.

Voit osallistua kursseille, vaikka sinulla ei olisi aiempia museologian opintoja taustalla; edeltäviä opintoja ei edellytetä. Opiskelijoilta toivotaan kuitenkin aiempia korkeakouluopintoja ja/tai tarvittaessa omatoimista valmiutta kerrata tarvittavia taitoja.

Museologian opinnoissa on pääsääntöisesti läsnäolovelvoite lähiopetuksessa. Paikkoja on rajallisesti.

1.1.2006 annetun museolain mukaan uusiin museovirkoihin vaaditaan museologian perusopintoja tai museoalan työkokemusta. Museologian 30 op opinnot antavat museoaineiden opiskelijoille tarvittavat valmiudet työskennellä erityyppisissä museoissa sekä näkökulmia museotyön kehittämiseen. Museologian opinnoissa tehdään vierailuja/ekskursioita erilaisiin kohteisiin esimerkiksi näyttelyihin, kirkkoihin.

Suosittelemme tutustumaan tarvittaessa myös museokorttiin.

Opintoihin ilmoittaudutaan kurssi kerrallaan kurssisivulta. Tutustu kursseihin alla.

Museologian tavoitteena on tukea ja kehittää museoalan ammattilaisuutta. Keskeisenä ajatuksena on tutkia, miksi työ kulttuuriperinnön parissa on arvokasta. Museologia toimii yhteistyössä eri museoiden kanssa ja on siksi hyvin käytännönläheinen tieteenala.

Pakolliset kurssit 30 op kokonaisuuteen suorita kaikki alla olevat kurssit. Jokaiselle kurssille ilmoittaudutaan erikseen.

Voit opiskella avoimina opintoina museologian opintoja. Museologian opinnoista ei ole mahdollista opiskella koko 30 op kokonaisuutta lukuvuoden 2023-2024 aikana. Opintotarjonnassa on 4 kurssia museologian opinnoista.

Museologian opintoja Voit opiskella yksittäisiä kursseja. Lisätiedot ja ilmoittautuminen kurssisivulla.
Siirtymäsäännöt

Jos olet suorittanut aiempina vuosina museologian opintoja, voit oheiselta sivulta tarkistaa niiden vastaavuuden nykyisten kurssien kanssa.

Ohjeita opiskeluun ja opintoneuvonta

Tärkeää tietoa opiskeluihisi liittyen löydät Opiskelijan ohjeista.

Uudelle opiskelijalle: Tutustu opiskelun muistilistaan, josta löydät opiskelun eri vaiheisiin liittyvät käytännöt ja ohjeet kootusti.

Mikäli et löydä kysymykseesi vastausta, ota yhteyttä!

Tutkinto-opiskelijaksi?

Tutustu koulutusohjelmiin ja opiskelijaksi hakemiseen

Ennen syksyä 2023 järjestetyt opinnot

Katso ennen syksyä 2023 järjestetyt opinnot opintotarjonnan hausta.