Avoin yliopisto: Museologia
Museologia on Helsingin yliopiston kulttuuriperinnön maisteriohjelman opintokokonaisuus.

Museologia tutkii museoita sekä museotyön käytäntöjä ja tulkintaa. Sen piiriin kuuluvat myös museo-opetus, etiikka ja projektinhallinta sekä museoinstituutiota ja -toimintaa koskevat teoriat.

Museologian opinnoissa tutustut eri näkökulmista museoammattilaisten työhön ja museoalan akateemiseen tutkimukseen. Opit soveltamaan museologisia teorioita museotyössä ja ymmärtämään museoiden yhteiskunnallista roolia.

Museologian opintomme vastaavat Helsingin yliopiston kulttuuriperinnön maisteriohjelmassa järjestettävää opetusta.

Museologian opintokokonaisuus ja yksittäiset kurssit

Voit opiskella museologian opintotarjonnasta joko sinulle sopivia yksittäisiä kursseja tai museologian opintokokonaisuuden (30 op). Voit osallistua kursseille, vaikka sinulla ei olisi aiempia museologian opintoja taustalla; edeltäviä opintoja ei edellytetä. Opiskelijoilta toivotaan kuitenkin aiempia korkeakouluopintoja ja/tai tarvittaessa omatoimista valmiutta kerrata tarvittavia taitoja. Lisätiedot ja ilmoittautuminen opinto-ohjelmissa/kurssisivulla.

Museologian opinnoissa on pääsääntöisesti läsnäolovelvoite lähiopetuksessa. Osa opetuksesta toteutetaan yhteistyössä kulttuuriperinnön koulutusohjelman kanssa, jolloin Avoimen opiskelijat osallistuvat koulutusohjelman järjestämään opetukseen yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Paikkoja on rajallisesti.

1.1.2006 annetun museolain mukaan uusiin museovirkoihin vaaditaan museologian perusopintoja tai museoalan työkokemusta. Museologian opinnot antavat museoaineiden opiskelijoille tarvittavat valmiudet työskennellä erityyppisissä museoissa sekä näkökulmia museotyön kehittämiseen. Museologian opinnoissa tehdään vierailuja/ekskursioita erilaisiin kohteisiin esimerkiksi näyttelyihin, kirkkoihin. Suosittelemme tutustumaan tarvittaessa myös museokorttiin.

Katso ennen syksyä 2021 järjestetyt opinnot.

Museologian tavoitteena on tukea ja kehittää museoalan ammattilaisuutta. Keskeisenä ajatuksena on tutkia, miksi työ kulttuuriperinnön parissa on arvokasta. Museologia toimii yhteistyössä eri museoiden kanssa ja on siksi hyvin käytännönläheinen tieteenala.

Voit opiskella joko kokonaisuuden (30 op) tai sinulle sopivia yksittäisiä kursseja. Huomioithan, että osalle kursseista otetaan vain rajallinen määrä opiskelijoita.

Pakolliset kurssit 30 op kokonaisuuteen suorita kaikki alla olevat kurssit. Jokaiselle kurssille ilmoittaudutaan erikseen.
Ohjeita opiskeluun

Tärkeää tietoa opiskeluihisi liittyen löydät Opiskelijan ohjeista.

MIkäli et löydä kysymykseesi vastausta, ota yhteyttä avoin-student@helsinki.fi

Tutkinto-opiskelijaksi?

Tutustu koulutusohjelmiin ja opiskelijaksi hakemiseen

Etsitkö jotakin muuta?

Voit etsiä sinulle sopivia avoimia opintoja Etsi koulutusta ja Opintotarjonnan (studies.helsinki.fi) -hauista. Opintotarjonnan hausta löydät myös menneen avoimen opetuksen.