Avoin yliopisto: Museologia

Museologia on kulttuuriperinnön maisteriohjelman opintokokonaisuus. Osa museologian opinnoista tarjotaan kaikille avoimina yliopisto-opintoina. Voit opiskella yksittäisiä kursseja tai 30 op kokonaisuuden.

Museologia tutkii museoita sekä museotyön käytäntöjä ja tulkintaa. Sen piiriin kuuluvat myös museo-opetus, etiikka ja projektinhallinta sekä museoinstituutiota ja -toimintaa koskevat teoriat.

Museologian opinnoissa tutustut eri näkökulmista museoammattilaisten työhön ja museoalan akateemiseen tutkimukseen. Opit soveltamaan museologisia teorioita museotyössä ja ymmärtämään museoiden yhteiskunnallista roolia.

Museologian opintokokonaisuus ja yksittäiset kurssit

Voit opiskella museologian opintotarjonnasta sinulle sopivia yksittäisiä kursseja tai museologian opintokokonaisuuden (30 op).

Opinnot järjestetään yhteistyössä koulutusohjelman kanssa: avoimen yliopiston opiskelija osallistuu koulutusohjelman järjestämään opetukseen yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Huomioithan, että jos opiskelet 30 op kokonaisuutta lukuvuonna 2023-2024, on kaksi suoritettavista kursseista itsenäisiä projekteja/tehtäviä (eivät sisällä kontaktiopetusta).

Voit osallistua kursseille, vaikka sinulla ei olisi aiempia museologian opintoja taustalla; edeltäviä opintoja ei edellytetä. Opiskelijoilta toivotaan kuitenkin aiempia korkeakouluopintoja ja/tai tarvittaessa omatoimista valmiutta kerrata tarvittavia taitoja.

Museologian opinnoissa on pääsääntöisesti läsnäolovelvoite lähiopetuksessa. Paikkoja on rajallisesti.

1.1.2006 annetun museolain mukaan uusiin museovirkoihin vaaditaan museologian perusopintoja tai museoalan työkokemusta. Museologian 30 op opinnot antavat museoaineiden opiskelijoille tarvittavat valmiudet työskennellä erityyppisissä museoissa sekä näkökulmia museotyön kehittämiseen. Museologian opinnoissa tehdään vierailuja/ekskursioita erilaisiin kohteisiin esimerkiksi näyttelyihin, kirkkoihin.

Suosittelemme tutustumaan tarvittaessa myös museokorttiin.

Opintoihin ilmoittaudutaan kurssi kerrallaan kurssisivulta. Tutustu kursseihin alla.

Voit opiskella avoimina opintoina museologian opintoja. Voit opiskella joko sinulle sopivia yksittäisiä kursseja tai koko 30 op kokonaisuuden. Lisätiedot ja ilmoittautuminen kurssisivulla.

30 op kokonaisuus lukuvuonna 2023-2024, suorita kurssikoodit:
KUMA-MU501, KUMA-MU502, KUMA-MU503 sekä
Practice in Museology
KUMA-MU512
Specialism in Museology 
KUMA-MU513 ja KUMA-MU514

Huomioithan, että jos opiskelet 30 op kokonaisuutta lukuvuonna 2023-2024, on kaksi suoritettavista kursseista itsenäisiä projekteja/tehtäviä (eivät sisällä kontaktiopetusta).

Museologian opintokokonaisuus 30 op Voit opiskella yksittäisiä kursseja tai kokonaisuuden 30 op. Lisätiedot ja ilmoittautuminen kurssisivulla, kullekin kurssille ilmoittaudutaan yksittäin.

Museologian tavoitteena on tukea ja kehittää museoalan ammattilaisuutta. Keskeisenä ajatuksena on tutkia, miksi työ kulttuuriperinnön parissa on arvokasta. Museologia toimii yhteistyössä eri museoiden kanssa ja on siksi hyvin käytännönläheinen tieteenala.

Pakolliset kurssit 30 op kokonaisuuteen suorita kaikki alla olevat kurssit. Jokaiselle kurssille ilmoittaudutaan erikseen.
Siirtymäsäännöt

Jos olet suorittanut aiempina vuosina museologian opintoja, voit oheiselta sivulta tarkistaa niiden vastaavuuden nykyisten kurssien kanssa.

Ohjeita opiskeluun ja opintoneuvonta

Löydät opiskeluun liittyvää tärkeää tietoa Opiskelijan ohjeista.

Uudelle opiskelijalle: Tutustu opiskelun muistilistaan, josta löydät kootusti opiskelun eri vaiheisiin liittyvät käytännöt ja ohjeet. 

Mikäli et löydä kysymykseesi vastausta, ota yhteyttä!

Olet tervetullut osallistumaan myös kaikille avoimiin ja maksuttomiin Opiskelutaito-webinaareihin! Webinaarit on toteutettu usean korkeakoulun yhteistyönä.

Tutkinto-opiskelijaksi?

Tutustu koulutusohjelmiin ja opiskelijaksi hakemiseen

Ennen syksyä 2023 järjestetyt opinnot

Katso ennen syksyä 2023 järjestetyt opinnot opintotarjonnan hausta.