Avoin yliopisto: Ravitsemustieteen opinnot

Ravitsemustieteen opinnot kuuluvat Ihmisen ravitsemuksen ja ruokakäyttäytymisen maisteriohjelmaan. Voit opiskella yksittäisiä kursseja tai laajemman opintokokonaisuuden (15–25 op).

Ravitsemustieteen opinnoista saat perustiedot muun muassa ravintoaineista, elintarvikkeiden koostumuksesta, ihmisen fysiologiasta, erityisruokavalioista sekä ravinnon yhteyksistä terveyteen ja liikuntaan.

Tieteenalana ravitsemustiede pohjautuu kemiaan ja fysiologiaan, mutta se kytkeytyy myös moniin sosiaalisiin, taloudellisiin, kulttuurisiin ja psykologisiin ruokaan liittyviin kysymyksiin.

Ravitsemustieteen opintokokonaisuudet ja yksittäiset kurssit

Ravitsemustieteessä tutkitaan ruokaa ja ravintoa monitieteisesti. Ravitsemustieteen opinnot sopivat kaikille ihmisen ravitsemuksesta ja ruokakäyttäytymisestä kiinnostuneille.

Voit opiskella ravitsemustieteen opintotarjonnasta joko sinulle sopivia yksittäisiä kursseja tai suorittaa opintokokonaisuuden. HNFB-1000 Ravitsemustieteen perusteet -kokonaisuuden voi suorittaa joko 15 op:n tai 25 op:n laajuisena. Opiskelija voi suorittaa kaikki tarjolla olevat kurssit, mutta vain 15 op  tai 25 op sidotaan kokonaisuudeksi.

Joihinkin kursseihin voi liittyä esitietovaatimuksia. Kemian ja biologian vähintään lukiokurssien hallinta on eduksi. Biokemian (esim. MOLE-101) sekä ihmisen anatomian ja fysiologian (esim. HNFB-111) opinnot antavat pohjaa etenkin ravitsemusfysiologian (HNFB-112) opintojaksolle. Tarkemmat tiedot löydät kunkin kurssin kurssisivulta. Opintoihin ilmoittaudutaan kurssi kerrallaan.

Kokonaisuus koostuu ihmisen ravitsemuksen ja ruokakäyttäytymisen maisteriohjelman (HNFB) tarjoamista kanditason opinnoista, joiden avulla voi opiskella perustiedot ihmisen ravitsemuksesta ja ruokavalioista.

HNFB-1000 Ravitsemustieteen perusteet -kokonaisuuden voi suorittaa joko 15 op:n tai 25 op:n laajuisena. Opiskelija voi suorittaa kaikki tarjolla olevat kurssit, mutta vain 15 op  tai 25 op sidotaan kokonaisuudeksi.

Ensisijaisesti kokonaisuuteen valitaan nämä 3 kurssia (yhteensä 15 op):

  • HNFB-121 Kansanravitsemus, 5 op
  • HNFB-122 Elintarvikkeet ruokavalioissa, 5 op
  • HNFB-112 Ravitsemusfysiologia, 5 op

Jos  haluaa suorittaa 25 op:n kokonaisuuden, valitaan muut kokonaisuuteen tulevat kurssin näiden kurssien joukosta:

  • HNFB-111 Anatomian ja fysiologian perusteet, 5 op
  • HNFB-123 Ravitsemushoidon perusteet, 5 op (aiemmin Erityisruokavaliot 5 op)
  • HNFB-130 Liikunta ja ravitsemus, 5 op

Tutkintotavoitteinen opiskelu:

Opintokokonaisuuden ydinkurssien; HNFB-112 Ravitsemusfysiologia, HNFB-121 Kansanravitsemus ja HNFB-122 Elintarvikkeet ruokavalioissa, suorittaminen hyvällä menestyksellä (vähintään arvosanalla 3/5) ovat vaatimuksena, jos haluaa hakea elintarviketieteiden, molekyylibiotieteiden tai biologian kandiohjelmista Ihmisten ravitsemuksen ja ruokakäyttäytymisen maisteriohjelmaan.

Pakolliset kurssit 15 op:n kokonaisuuden pakolliset jaksot: HNFB-122 Elintarvikkeet ruokavalioissa 5 op, HNFB-112 Ravitsemusfysiologia 5 op ja HNFB-121 Kansanravitsemus 5 op.
Valitse 25 op kokonaisuuteen kaksi jaksoa seuraavista 25 op:n kokonaisuuteen liitetään pakollisten lisäksi kaksi jaksoa seuraavista: HNFB-111 Anatomian ja fysiologian perusteet 5 op, HNFB-123 Ravitsemushoidon perusteet 5 op (aik, Erityisruokavaliot 5 op) ja HNFB-130/AY930001 Liikunta ja ravitsemus 5 op.

Ravitsemustieteen yksittäisiä kursseja

Yksittäisiä kursseja Ihmisen ravitsemus- ja ruokakäyttäytymisen maisteriohjelman kursseja
Siirtymäsäännöt

Jos olet suorittanut aiempina vuosina ravitsemustieteen opintoja, voit oheiselta sivulta tarkistaa niiden vastaavuuden nykyisten kurssien kanssa.

Ohjeita opiskeluun ja opintoneuvonta

Löydät opiskeluun liittyvää tärkeää tietoa Opiskelijan ohjeista.

Uudelle opiskelijalle: Tutustu opiskelun muistilistaan, josta löydät kootusti opiskelun eri vaiheisiin liittyvät käytännöt ja ohjeet. 

Mikäli et löydä kysymykseesi vastausta, ota yhteyttä!

Sinua voisi kiinnostaa myös
Tutkinto-opiskelijaksi?

Tutustu koulutusohjelmiin ja opiskelijaksi hakemiseen

Ennen syksyä 2023 järjestetyt opinnot

Katso ennen syksyä 2023 järjestetyt opinnot opintotarjonnan hausta.