Avoimessa yliopistossa voi opiskella kuka tahansa. Pääsykokeita tai ikärajoja ei ole. Opinnot voi liittää tutkintoon, mikäli myöhemmin on yliopistossa tutkinto-opiskelijana. Tieteenalat ja opettajat ovat samoja kuin Helsingin yliopistossa, mutta luennot ovat yleensä iltaisin ja viikonloppuisin. Tarjolla on myös verkko-opintoja, joita voi opiskella vaikka toiselta puolelta maailmaa.

Avoimessa yliopistossa voi esimerkiksi

  • tutustua yliopisto-opiskeluun, vaikka jo lukion aikana
  • etsiä omaa alaansa
  • valmentautua valintakokeisiin (Avoin yliopisto ei järjestä varsinaisia valmennuskursseja, mutta oman oppiaineen opiskelu jo etukäteen auttaa valintakoekirjojen omaksumisessa.)
  • käyttää välivuoden tai kesän hyödyksi (opinnot voi myöhemmin liittää tutkintoon)
  • parantaa ammattitaitoa tai etsiä uutta uraa.

Koko opintotarjonta on esillä verkossa. Avoimessa yliopistossa voi opiskella joko opintokokonaisuuksia tai yksittäisiä opintojaksoja. Opintojen hinta on 15 euroa/opintopiste (esimerkiksi vuoden kestävien perusopintojen laajuus on yleensä 25 opintopistettä).

Avoin yliopisto tarjoaa lukiolaisille monia mahdollisuuksia tutustua korkeakouluopintoihin ja löytää oma ala.

Yliopisto-opiskelu on erilaista kuin lukio-opiskelu – se vaatii enemmän omatoimisuutta sekä itsenäisempää otetta. Tukena opinnoissa ovat opiskelutoverit ja opettaja.

Yliopistossa hyödyllisistä opiskelutaidoista saa lisätietoa Kehity oppijana -sivuilta.

Yliopisto-opiskeluun voi tutustua myös seuraamalla kaikille avointa ja maksutonta Studia Generalia -luentosarjaa reaaliaikaisesti tai tallenteina verkossa. Tallenteita voi käyttää osana lukio-opetusta tai katsella itse.
Lisätietoa Studia Generaliasta

Helsingin yliopistolla on oma sivusto suunnattuna opinto-ohjaajille ja aineenopettajille. Sivustolta löytyy ajankohtaista tietoa Helsingin yliopiston koulutusohjelmista ja yliopistoon hakemisesta. Lisäksi kerrotaan tarjolla olevista palveluista ja tapahtumista, joita opinto-ohjaajat ja aineenopettajat voivat hyödyntää työssään. Sivustolta pääsee myös tilaamaan opoille suunnatun uutiskirjeen, joka ilmestyy keskimäärin kerran kuussa. Uutiskirjeessä tiedotetaan myös Avoimen yliopiston ajankohtaisista, lukioyhteistyötä koskevista asioista.