Opiskeluun kuuluu olennaisena osana tiedonhaku sekä kirjaston ja erilaisten verkkomateriaalien hyödyntäminen. Opintoihin kuuluvat oppimateriaalit on ilmoitettu opinto-ohjelmissa.
Kirjastot ja tiedonhaku
Osa modernia tiedonhakua on laajentaa hakua blogeihin ja videoihin ja seurata verkkojulkaisuja Rss-syötteiden avulla. Tieteellisiä lehtien artikkeleita ja enenevässä määrin muutakin kirjallisuutta voi lukea verkon kautta etänä tai ladata e-aineistona omalle koneelle. Ilmoittautumisen jälkeen avoimen yliopiston opiskelija saa yliopiston käyttäjätunnuksen, joka mahdollistaa kirjaston aineistojen etäkäytön.
On tärkeää miettiä, millaista tietoa tarvitset ja miten pystyt sitä tehokkaasti löytämään ja hyödyntämään. Tiedonhakutaitoa on myös osata kriittisesti käyttää ja arvioida eri tietolähteitä.
Lue lisää tiedonhakutaidoista:
- Opiskelijan digitaidot -oppimateriaali: Tiedonhankinta
- Tiedonhankinta (Kirjastot.fi)
- Tiedonhankinnan oppaita (Helsingin yliopiston kirjasto)
- RSS-syötteen käyttö (Microsoft)
Voit osallistua myös yliopiston kirjaston järjestämiin tiedonhankinnan ohjauspajoihin, jossa ohjaaja on paikalla auttamassa ja saat henkilökohtaista opastusta.
Kirjasto järjestää myös kolme kaikille avointa tiedonhankinnan/tiedonhallinnan MOOC-verkkokurssia. Kurssit löytyvät Helsingin yliopiston MOOC-listauksesta.
- kandivaiheen kurssit (avautuvat 2.9.):
- maisterivaiheen kurssi: Information Seeking and Management for Thesis Writers
Helsingin yliopiston pääkirjasto ja neljä kampuskirjastoa palvelevat myös Avoimen yliopiston opiskelijoita. Yliopiston kirjastokortin saat henkilötodistuksen esittämällä. Kirjastossa on muun muassa
- tutkintovaatimusten mukaiset kurssi- ja tenttikirjat sekä opetuksen tukiaineistoa
- maksuttomia tiedonhankinnan kursseja ja muita koulutuksia
- ryhmätyötilat (myös Avoimen yliopiston opiskelijoiden käyttöön).
Valtaosa Avoimen yliopiston kurssikirjoista löytyy keskustakampuksella Kaisa-talossa toimivasta Helsingin yliopiston pääkirjastosta. Osa tenttikirjoista on kysyttyjä, joten niiden hankinta kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen tenttiä.
Kurssikirja voi olla myös e-kirja. E-kirjoja käytetään Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Nykyään myös Ellibs-palvelun e-kirjoja käytetään yliopiston käyttäjätunnuksella.
E-kirjoja on tarjolla kymmenien eri palveluntarjoajien kautta. Kurssikirjoja on erityisesti seuraavissa palveluissa: Ellibs, Ebook Central, Dawsonera ja EBSCOhost eBook Collection.
Tieteellisten artikkeleiden viitetietokantoja, joiden käyttäminen saattaa vaatia etäyhteyden (Helpdeskin ohje) muodostamista Helsingin yliopiston palvelimelle:
Tenttikirjoja voit löytää myös kaupunkien ja kuntien kirjastoista sekä muiden yliopistojen ja korkeakoulujen kirjastoista.
Avoimen yliopiston opiskelijoita Lahdessa palvelee korkeakoulukirjasto (LAMK).