Aino: Övergången från gymnasiet till universitetsstudier i kemi är smidig. De inledande kurserna är utformade så att det är möjligt att komma igång med universitetsstudierna från vilken nivå som helst. Kurserna är väl integrerade med gymnasietes stoff. Naturligtvis går man på universitetet djupare in i kemins teori, och redan under den första hösten stöter man på nya begrepp. Under det första året, förutom teorikurser, gör man också laboratoriearbeten, så man får praktisk erfarenhet i studierna omedelbart.
Studenterna får stöd, och lärarna vill verkligen att alla hänger med och lär sig. Förutom kursernas lärare har förstaårsstudenter hjälp av studenttutorer och äldre studenter som fungerar som kursassistenter. Dessutom tilldelas varje student en så kallad egen lärare, en medlem av personalen som man kan vända sig till med alla frågor och problem.
Aino: Det fascinerande med kemi är att man kan undersöka saker i liten skala och på så sätt förstå hela världen.
Jag tog studenten från gymnasiet i Järvenpää våren 2023. Redan under gymnasietiden fick jag en känsla för universitetsstudier eftersom jag deltog i träning för de internationella kemiolympiaderna vid Helsingfors universitet. Resan till kemiolympiaden i Schweiz gav mig slutgiltig säkerhet om att kemi var rätt ämne. Jag fick vänner på resan. Som souvenir fick jag också ett hedersomnämnande, utöver en bronsmedalj från en tidigare nordisk tävling.
Studieplatsen säkrades tack vare min framgång i tävlingen, men till slut kom jag in på universitetet genom betygsurvalet.
Aino: De bästa med studierna är att sitta i studiegrupp på fjärde våningen i Chemicum. Där sitter vi med vänner och löser hemuppgifter, eller "laskarit" som det kallas. Om man fastnar någonstans, kommer en assistent för att ge råd. Kursassistenterna är äldre studenter som anställts för att hjälpa till med uppgifterna.
I gruppen lär man sig också väldigt bra, eftersom assistenterna kan förklara alla frågor i lugn och ro. Man kan ställa även de "dummaste" frågorna där, och man får nästan alltid ett mycket bra svar.
Aino: Programmet kombinerar mycket teori och praktik. Jag genomför för närvarande en laboratoriekurs i oorganisk kemi. Studenterna är indelade i två grupper, och lärarna ger varje student en uppgift som är tillräckligt krävande med tanke på deras kompetensnivå.
På denna kurs är uppgiften att analysera en saltblandning som innehåller flera olika joner. Först utreder jag vad för joner som finns i provet jag fått. När det är gjort ska jag kontrollera svaret med läraren. Därefter får jag planera själv hur mängden joner kan bestämmas i saltet.
Under de första studieåren har jag redan fått bekanta mig med kemins olika delområden. På den andra laboratoriekursen i fysikalisk kemi gick vi ner till atom- och molekylnivå. Där lärde vi oss bland annat att mäta olika spektra och framförallt att tolka dem.
På laboratoriekursen i organisk kemi syntetiserade vi bland annat olika föreningar och studerade med hjälp av en extraktionsdiagram vilka föreningar det givna provet innehöll. Förutom laboratoriekurserna ingår olika föreläsningskurser i kandidatstudierna, där man kan utveckla sina teoretiska kunskaper i kemi.
Aino: En kemist arbetar inte nödvändigtvis i en vit rock med skyddsglasögon i ett laboratorium. Kemi erbjuder många olika karriärvägar, och en kemist kan kombinera sina kemikunskaper med andra naturvetenskaper i sin karriär. Kemister arbetar i en mängd olika expertuppgifter samt inom försäljning och marknadsföring.
Aino: Jag vill bli forskare! Jag är intresserad av kodning och teoretisk kemi som görs med hjälp av datorer känns mest som min grej. Kemi är ett mångsidigt område, och efter examen finns det många möjligheter. För tillfället är jag mest intresserad av teoretisk kemi.
Nästa sommar ska jag göra kandidatpraktik i akademiforskare Nanna Myllys forskningsgrupp. Min uppgift är att studera atmosfärens oxidationsreaktioner med beräkningskemiska metoder, och jag planerar att göra även min kandidatuppsats om detta ämne.