De matematiska färdigheterna hos finländska barn och unga försvagas. En orsak till detta är att de vuxna som omger barnen inte tillräckligt väl identifierar situationer i vardagen där de tidiga matematiska färdigheterna kan övas, det vill säga i samband med lek, rörelse och utforskning.
Det förekommer också stora skillnader i de finländska barnens möjligheter att utveckla sina matematiska färdigheter inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och hemma, och dessa skillnader påverkar de matematiska färdigheterna hos de barn som börjar skolan.
Dessa utmaningar antas inom projektet Mattesurr som koordineras av Helsingfors universitet.
– Tidigare försök att göra matematik fascinerande har särskilt bra nått de familjer och yrkespersoner som redan är intresserade av matematik. De grupper som behöver mest stöd blir fortfarande utanför, säger projektets koordinator universitetslektor Kati Sormunen vid Helsingfors universitet.
Mattesurr för matematiken till familjer och yrkespersoner
– En människa som inte är intresserad av matematik söker sig naturligtvis inte till matematik. Därför ska vi söka oss till dessa människor, säger universitetslektor Jenni Vartiainen, som ansvarar för projektets genomslag i samhället.
Inom projektet genomförs en riksomfattande evenemangsturné på svenska och finska utan att glömma bort andra stora språkgrupper. Turnén innehåller utbildningsdagar för yrkespersoner och familjeevenemang. Matematiken lyfts fram som något tillgängligt som är närvarande i alla situationer i vardagen.
– Vi strävar efter att på gräsrotsnivå nå särskilt de familjer som vanligtvis inte märker det matematiska innehållet i vardagliga situationer samt de yrkespersoner som arbetar med barn och som inte söker sig till fortbildning i matematik eller motiveras av utbildningar på nätet, säger Sormunen.
Mattesurr använder sig av sociala medier för att göra matematik intressant
Vi vet att sociala medier påverkar vårdnadshavarnas syn på barnuppfostran samt den pedagogiska synen och undervisningsmetoderna hos anställda inom småbarnspedagogiken. Både yrkespersoner och familjer inom småbarnspedagogiken söker i betydande grad tips om undervisning och fostran på sociala medier.
– I Finland har vi ännu ingen professionell aktör på sociala medier som på ett intressant och enkelt sätt skulle försöka lyfta fram forskningskunskap om tidiga matematiska färdigheter och sprida praktiska idéer som lätt kan genomföras i vardagen med beaktande av olika språkgrupper, konstaterar Vartiainen.
Mattesurr påverkar de vuxnas attityder
Familjen spelar en viktig roll när det gäller att stödja utvecklingen av de matematiska färdigheterna eftersom dessa färdigheter inte utvecklas av sig själva. Särskilt barn som inte erbjuds möjlighet att i tillräckligt stor utsträckning öva på sina matematiska färdigheter före skolåldern löper risk för inlärningssvårigheter i matematik, vilket påverkar inlärningen och kompetensen senare i livet.
Ett betydande hinder för barn att öva sina tidiga matematiska färdigheter är de vuxnas attityder. Vidare kan det ofta vara svårt för vuxna att identifiera de rikligt förekommande möjligheterna i vardagen att utveckla matematiska färdigheter.
– Utöver att sprida kunskap strävar vi efter att bidra till att öka de positiva attityderna till att lära sig matematik, framhåller Sormunen.
Matematikinlärning genom lek och rörelse
Målet är att identifiera och använda de dagliga lärmiljöerna för att utveckla de matematiska färdigheterna oberoende av barnets språk-, kultur- eller familjebakgrund. Projektet Mattesurr syftar till att öka alla barns möjligheter att utveckla matematiska färdigheter genom lek, rörelse och utforskning.
Projektet genomförs i samarbete med Jyväskylä universitet, Åbo Akademi, Riksförbundet for lärare i matematiska ämnen MAOL rf och tio andra samarbetspartner. Projektet finansieras av Teknologiindustrins 100-årsjubileumsstiftelse med sammanlagt 1,46 miljoner euro och pågår åren 2025–2028.