Utställningarna för dig till den finländska mossen, Afrikas savanner, framtidens närskog och ända till livets urkällor. I fjärde våningens hisshall berättas det också om museibyggnadens händelserika historia.
Vid utställningen går vi från den våriga sydkusten till inlandets frodiga sommar och via de höstiga åkerslätterna, skogarna och myrarna till den nordliga vintern. På vägen möter vi de dansande tranorna, de stridande älgtjurarna och björnen som förbereder sig för vintersömn. Och vad kan det vara som prasslar i soptunnan?
Finlands natur har formats av istiderna. Också våra nuvarande arter förändras och fortsätter att utvecklas i och med miljöförändringarna. Kom och bekanta dig med Finlands unika arter!
Glimtarna ur livets historia avslöjar chockerande omvälvningar, ständig förändring och överraskande vändningar. De kontinentala och oceaniska plattorna i jordytans litosfär är i ständig rörelse. De flyttar sig, krockar och spricker – så formar de kontinenternas yta och påverkar klimatet på hela vår planet. När förhållandena i forna tider var gynnsamma, utvecklades de första organismerna i haven och började producera syre som är nödvändigt för vårt nuvarande liv. Men det här var bara början.
Ta en resa till evolutionens urkällor och se hur livet under miljarder av år har utvecklats från små trilobiter till de största kända rovdinosaurierna och den fantastiska vithajen.
Vår planet vimlar av mångfaldens mirakel. Du kan dyka in i havsdjurens värld, titta på fiskande björnar och ta en vilopaus på en nattlig savann, under den tindrande stjärnhimmelen.
Utställningen tar dig med på en färd som går från jordklotets kalla och kala poler genom den nordliga barrskogszonen till de tempererade områdena i Europa och Nordamerika. Det tempererade området följs av subtropiska vyer från Afrika, och kanske är du redo att följa med känguruerna i Australien. I slutet av färden byts subtropiken mot tropikens läten och regnskogarna som pulserar av liv.
Den pågående klimatförändringen upptar mångas tankar, men hur avviker den från de förändringar som tidigare skett i jordens klimat och i våra miljöer? Vid utställningen tar vi oss från det förflutna till framtiden och följer med hur människan har påverkat den nordliga naturen redan sedan förhistoriska tider.
I fokus står de senaste istiderna, mot vilka följderna av den pågående klimatförändringen speglas. Utställningen uppmuntrar besökaren att själv fundera på vilka förändringar som kan förväntas i vår natur samt på vilka sätt vi kan bekämpa kommande skador och anpassa oss till dem. Som berättelsens stjärnor lyser förlorarna i den senaste stora klimatförändringen – den ullhåriga mammuten, grottlejonet och jättehjorten.
Hela evolutionen av ryggradsdjur kan avläsas ur deras skelett. Skelettet berättar vilken miljö eller vilka levnadssätt djuret anpassat sig till. Vid utställningen hittar du både de graciösa, strömlinjeformade simmarna och luftens härskare som är lätta med ihåliga ben. Bara utifrån tänderna kan du gissa vem som äter vem. Ta en titt ner i djupet och ta reda på hur ryggradsdjuren utvecklats!
Vid utställningen finns museets stora raritet: skelettet av Stellers sjöko som utrotades redan på 1700-talet. Det finns veterligen mindre än tio hela skelett av Stellers sjöko i museer runtom världen.
Naturhistoriska museet har tre utrymmen för tillfälliga utställningar.
Gymnasiet ligger på museets första våning. Skogskalas är det hundraåriga Naturhistoriska museets jubileumsutställning.
Utställningarna på PopUp-balkongen och i museets café byts ut några gånger om året.
Förändring i luften
Inget förutom förändring är permanent. Varför är då dagens klimat- och miljöförändringar trots allt exceptionella? Utställningen Förändring i luften gläntar på jordklotets förflutna och transporterar besökaren genom väldigt olika tider. I slutet ställs frågan: en hurdan framtid vill du bygga?