Hållbarare livsmedelslösningar inför framtiden

Professor Kirsi Mikkonen inspireras av den allmänna strävan att producera ännu läckrare växtbaserade maträtter.

Vad forskar du i?

I livsmedelsvetenskaperna utvecklar vi olika sätt att producera god, hälsosam och säker mat samt metoder att garantera matens hållbarhet ända tills den används. Vi undersöker nya råvaror som är hållbara för miljön samt hur de produceras och används i kosten. Vi utreder till exempel hur matens konsistens, smak och näringsinnehåll kan förbättras. 

Med hjälp av forskningen kan vi dessutom minska matsvinnet. Till exempel färdiga grönsaksblandningar underlättar vardagen och ökar användningen av grönsaker, men kan också orsaka matsvinn om de inte håller tillräckligt länge. Vi utvecklar förpackningarna och bearbetningsmetoderna med vilka vi kan garantera grönsakernas hållbarhet och minimera svinnet.

Vad kommer din forskning att påverka, och hur?

Livsmedelsvetenskaperna påverkar i hög grad livsmedelstryggheten samt människans och miljöns välbefinnande. Livsmedelstryggheten är särskilt viktig nu när odlingsarealen minskar i takt med miljöförändringen, väderförhållandena blir alltmer instabila och befolkningen ökar. Vår forskning stöder en kontinuerlig inhemsk matproduktion. 

Med tanke på människans välbefinnande ska maten erbjuda alla näringsämnen en människa behöver, och så ska maten vara trygg och hållbar. Samtidigt försöker vi minska de resurser som behövs för att producera mat och matproduktionens miljöbelastning. Att öka användningen av grönsaker är viktigt för såväl miljön som för hälsan, men det lyckas bara om maten är läcker och lockande.

Vad inspirerar dig särskilt mycket inom ditt område just nu?

Jag blir speciellt inspirerad av livsmedelsbranschens starka allmänna vilja att utveckla allt läckrare växtbaserad mat. Det är inspirerande att se att allt fler växtbaserade produkter kommer ut på marknaden och att de i allt högre grad uppfyller konsumenternas behov. 

Svampar och deras mycel är ett viktigt forskningsområde för mig. Det finns mycket att undersöka och upptäcka om dem. Svampar erbjuder massvis med möjligheter att utveckla nya innovationer och råvaror. Det är också fint att se hur inspirerade studenterna är av det här ämnet. De ungas iver och vilja att främja förändring är en betydelsefull resurs som driver forskningen och området framåt.

Kirsi Mikkonen är professor i livsmedelsvetenskaper vid Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten.