Hyvät uranäkymät ja mahdollisuus vaikuttaa

Erja Sulanne

Kehityspäällikkö Erja Sulanne pohti opiskelupaikan valintaa laman kolkutellessa ovella 90-luvun vaihteessa.

– Ajattelin, että elintarvikealalla varmaankin riittäisi töitä talouden suhdanteista riippumatta. Ja kyllä tämä opiskelu- ja alavalinta onkin kannattanut, Erja toteaa.

Uravalintaan vaikutti myös kesätyökokemus kahvila-ravintola Särkänniemessä sekä esikuva: silloinen hotelli Ilveksen johtaja Pirjo Ojanperä, joka oli valmistunut Viikistä. Erja harmitteleekin, ettei yliopistolla vielä tuolloin ollut alumnitoimintaa, jonka kautta hän olisi päässyt vaihtamaan ajatuksia esikuvansa kanssa.

Antoisa opiskeluaika

Viikissä Erja opiskeli elintarvike-ekonomiaa ja markkinointia.

Antoisinta oli opintojen laaja-alaisuus. Sain kokonaiskuvan Suomen elintarvikealasta: teollisuudesta, kaupasta ja palveluista, Erja muistelee.

Myös opiskelijayhteisö tempaisi Erjan mukaansa ja hän toimi alan opiskelijoiden järjestössä Lipidissä.

–  Opintojen ohessa kannattaa osallistua aktiivisesti muuhunkin toimintaan esimerkiksi ainejärjestöissä, Erja kannustaa nykyisiä opiskelijoita.

Haastavat tehtävät houkuttivat Fazerille

Erityisen tärkeä taito palveluratkaisujen kehityspäällikön työssä on projektityöskentelyn kokonaisvaltainen hallinta, jota ei koulun penkillä vielä opi. –  Varsinainen ammattitaito muodostuu vasta työelämässä, mutta opinnot ovat tärkeä peruskivi, kuvaa Erja.

Ennen Fazeria Erja työskenteli muun muassa huoltoasemaravintoloiden kehittämispäällikkönä. Haastavammat tehtävät ja uuden oppiminen kannustivat häntä hakeutumaan Fazerille, jossa Erja onkin viihtynyt hyvin.

–  Olen kokenut koko työyhteisön ammattimaisena ja kannustavana, Erja kehuu työnantajaansa.

Erjan tyypillinen työpäivä sisältää kokouksia, sähköposteja, ravintolavierailuja, henkilökunnan koulutusta ja suunnittelutehtäviä. Erityisesti hän nauttii juuri suunnittelusta.

Vaikutusmahdollisuudet motivoivat

Nykyisessä työssään Fazer Food Servicessä Erja vastaa yli 80 kouluravintolan sekä senioriruokailun kehittämisestä. Lisäksi hänellä on mielenkiintoisia projekteja, joista esimerkiksi yhden tavoitteena on lisätä kasvisten määrää asiakkaiden lautasella.

–  Tuntuu hienolta, että omalla työlläni pystyn vaikuttamaan muun muassa ekologisiin ratkaisuihin, jotka liittyvät ruokailuun, Erja kertoo.

Hän kannustaakin nuoria samalle alalle. –  Valitsemalla elintarvikealan pääsee tekemään monipuolisia työtehtäviä ja vaikuttamaan suomalaiseen ruokakulttuuriin.