VAKAVA-koe

Vuoden 2018 VAKAVA-kokeen aineisto on ladattavissa alla olevasta linkistä.

Salasana

Aineiston avaamiseen tarvittava salasana on:

vakava2018_WBw

Kopioi tai kirjoita salasana tarkalleen esitetyssä muodossa – alaviiva kuuluu sanaan ja kirjainkoko on merkityksellinen.

Aineiston lukemiseen ja tulostamiseen tarvitaan Adoben Reader-ohjelma tai jokin muu pdf-tiedostoja avaava ohjelma. Useimmista tietokoneista tämä ohjelma nykyisin löytyy valmiina, mutta sen voi tarvittaessa asentaa koneeseen ilmaiseksi Adoben verkkosivuilta.

Jos määräaikana luvattu tieto ei näy sivulla, päivitä sivu selainohjelman "reload/refresh/päivitä"-painikkeella.

Aineisto on julkaistu myös kirjana ja se on mahdollista tilata mm. Opettajan Tietopalvelusta. Kirjan voi tilata myös sähköpostitse asiakaspalvelu@opettajantietopalvelu.fi tai puhelimitse 014 337 0050 (arkisin klo 9–16).

Kirjallinen VAKAVA-koe toteutetaan kaikissa verkostoon osallistuvissa yliopistoissa samanaikaisesti torstaina 26.4.2018 klo 13.00-16.00.

Salitiedot löytyvät yliopistojen omilta sivuilta. Tarkista tarkat osoitteet ja mahdolliset päivitetyt salitiedot aina yliopistojen omilta sivuilta.

Koesaleihin liittyvissä kysymyksissä ole yhteydessä suoraan kokeen järjestävään yliopistoon.

Muista olla hyvissä ajoin paikalla!

VAKAVA-kokeen perusteella arvioidaan kasvatustieteellisessä koulutuksessa tarvittavia akateemisia opiskelutaitoja. Kokeesta saatava pistemäärä otetaan huomioon kaikissa niissä VAKAVAan osallistuvissa koulutuksissa, joihin on hakenut.

Hakija voi valita, missä seuraavista yksiköistä osallistuu VAKAVA-kokeeseen:

 • Helsinki
 • Joensuu
 • Jyväskylä
 • Oulu
 • Rauma
 • Rovaniemi
 • Tampere
 • Turku

Hakijan tulee sitovasti ilmoittaa valitsemansa koepaikkakunta hakulomakkeessa.

Jos tarvitset esimerkiksi aisti- tai liikuntavamman takia erityisjärjestelyjä valintakokeessa, ks. ohjeet erityisjärjestelyjen hakemiseksi.

Eri koulutusten valintamenettelyssä on yliopistokohtaisia eroja, jotka ovat luettavissa yliopistojen hakuoppaista ja verkkosivuilta.

 • Sinun tulee osallistua VAKAVA-kokeeseen sillä paikkakunnalla, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeessa koepaikaksi. VAKAVA-kokeeseen ei tule erillistä kutsua!
 • Saavu koepaikalle hyvissä ajoin! Kokeesta voi myöhästyä puoli tuntia, mutta se on hakijan koeajasta pois.
 • Lähteä voi 45 minuuttia kokeen alkamisesta. Kokeen viimeinen puolituntinen kuitenkin rauhoitetaan, eli kokeesta ei saa poistua 15.30 jälkeen, ennen kuin koeaika on loppunut.
 • Ota kokeeseen mukaan pehmeä (HB tai B) lyijy- tai lyijytäytekynä, kuulakärkikynä tai muu vastaava selvästi erottuva kynä. Pyyhekumia ei saa käyttää.
 • Kokeessa tarvitset myös kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Hakijan tulee esittää valintakoetilaisuudessa passi tai muu matkustusasiakirjaksi hyväksymä virallinen valokuvallinen henkilötodistus (henkilökortti), josta henkilöllisyys voidaan todeta. Henkilöllisyyden voi osoittaa myös suomalaisella ajokortilla tai tarvittaessa vanhentuneella passilla, jos hakija on uskottavasti siitä tunnistettavissa.
 • Etukäteen luettava aineisto ei saa olla mukana kokeessa.
 • Kokeessa ei voi käyttää suttupaperia, mutta koevihkoon saa tehdä merkintöjä.
 • Omia eväitä ei saa ottaa mukaan. Juomapullo sallitaan.

 

Toisessa vaiheessa on yliopistokohtaisia eroja, jotka ovat luettavissa Opintopolusta ja yliopistojen verkkosivuilta.

Hakijat kutsutaan soveltuvuuskokeisiin VAKAVA-kokeen pistemäärän ja hakutoiveen perusteella.

Soveltuvuuskokeet järjestetään eri yliopistoissa toisista yliopistoista riippumatta, joten hakija voi saada kutsun useamman koulutuksen soveltuvuuskokeeseen. Luokanopettajan ja lastentarhanopettajan (varhaiskasvatus) koulutuksiin hakevat voivat kuitenkin saada kutsun valinnan toiseen vaiheeseen vain yhteen luokanopettajakoulutusyksikköön ja vain yhteen lastentarhanopettajakoulutusyksikköön.

Hakijan soveltuvuuskokeet saattavat olla samanaikaisesti eri yliopistoissa, koska valinnan toinen vaihe järjestetään yliopistoissa samojen viikkojen aikana. Soveltuvuuskoepäivää voidaan vaihtaa vain siinä tapauksessa, että samalle päivälle on osunut toinen kasvatusalan soveltuvuuskoe.