Hankkeiden aiheiden tulee kytkeytyä Opettajankoulutus 2050 -visioon sekä edelleen Opettajankoulutuksen kehittämisohjelmaan (2022–2026) ja LUMA(TE)-strategiaan. Keskeisiä teemoja ovat opettajan asiantuntijuuden ja ammatillisen toimijuuden rakentuminen, sitoutuminen opettajan työhön, opettajan oppiminen ja osaaminen, pedagoginen johtaminen, laaja yhteistyö opettajankoulutuksessa sekä opettajankoulutuksen oppimisympäristö ja pedagogiikka. Keskeistä on, että hankkeet kontekstualisoituvat Opettajankoulutus 2050 -visiossa kuvattuihin ajankohtaisiin suomalaisen koulutusjärjestelmän kysymyksiin ja haasteisiin.
Hankkeissa toteutettavien kehittämistoimenpiteiden tulee perustua tutkimusnäyttöön ja tutkimuksen perusteella tunnistettuihin opettajaksi oppimisen, opiskelun ja opettajankoulutuksen haasteisiin. Hankkeilta edellytetään selkeää tutkimusasetelmaa, interventiivistä tutkimusotetta ja kehittämiskokeilun vaikuttavuuden tutkimista. Hankkeissa tulee olla yhteistyötä vähintään kahden korkeakoulun välillä, sekä mahdollisuuksien mukaan sidosryhmien kanssa. Hankkeet tulee toteuttaa 1.8.2025-31.12.2026 välisenä aikana.
Lisäksi Liikunta, hyvinvointi ja oppiminen – opettajien osaamisen kehittäminen opettajankoulutuksessa -erillishaussa kohdennetaan rahoitusta sellaisiin opettajankoulutuksessa toteutettaviin hankkeisiin, joilla pyritään rakentamaan opettajankoulutukseen tutkimukseen perustuvia ratkaisuja, jotka tukevat opettajaksi opiskelevien asiantuntijuuden kehittymistä fyysisen aktiivisuuden pedagogisessa hyödyntämisessä esimerkiksi joillakin seuraavista osa-alueista: opettajaopiskelijat oppivat ymmärtämään liikkumisen oppimis- ja hyvinvointivaikutuksia; tunnistavat (päiväkoti/koulu/opiskelu)päivän aikaisen liikkumisen lisäämisen ja paikallaan olon vähentämisen pedagogisten ratkaisujen mahdollisuuksia ja haasteita eri kasvatus- ja koulutusasteilla; osaavat suunnitella, toteuttaa ja arvioida liikkumista hyödyntäviä pedagogisia kokonaisuuksia, jotka edistävät oppilaiden/opiskelijoiden oppimista ja kokonaisvaltaista hyvinvointia eri kasvatus- ja koulutusasteilla; ja osaavat arvioida omaa oppimistaan ja ammatillista kehittymistään opettajana oppimisen, hyvinvoinnin ja liikunnallisten toimintatapojen edistäjinä. Teemahaussa rahoitetaan 1–2 hanketta. Teemahakua koskevat muilta osin hakukuulutuksessa kuvatut kriteerit.
Hankkeiden edellytetään raportoivan tuloksistaan tieteellisten artikkelien, kehitettyjen pedagogisten käytäntöjen kuvauksen, loppuraportin ja seminaariesiintymisten muodossa. Hankkeen vastuullisen johtajan tulee olla vähintään dosenttitasoinen tutkija ja hänen taustaorganisaationsa tulee olla opettajankoulutuksesta vastaava korkeakoulu Suomessa. Hankkeet tulee toteuttaa useamman kuin yhden korkeakoulun ja/tai sidosryhmän konsortioissa Suomessa.
Rahoitushaussa myönnetään harkinnanvarainen rahoitus korkeatasoisiksi arvioiduille hankkeille. Hakemukset arvioi ja päätökset tekee Opettajankoulutusfoorumin koordinaatiojaos.
Mitä hankkeilta edellytetään ja millä perusteella hakemuksia arvioidaan?
- Tutkimusperustaisuus, selkeä tutkimusasetelma ja kytkös ajankohtaiseen opettajankoulutuksen tutkimukseen
- Kytkeytyminen Opettajankoulutus 2050 -visioon, Opettajankoulutuksen kehittämisohjelmaan ja/tai LUMA(TE)-strategiaan
- Interventiivinen tutkimusote ja kokeilun toimivuuden tutkimuksellinen tarkastelu
- Intervention tulosten skaalautuvuus ja hyödynnettävyys myöhemmin muissa opettajankoulutusta tarjoavissa korkeakouluissa
- Hankkeen vastuuhenkilön on oltava vähintään dosentti, ja hänen taustaorganisaationsa tulee olla opettajankoulutuksesta vastaava korkeakoulu Suomessa.
- Hankkeessa tulee olla yhteistyötä vähintään kahden korkeakoulun välillä.
Miten rahoitusta haetaan?
Vastuututkijan johdolla laaditun hakemuksen (suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen) tulee sisältää seuraavat tiedot:
- Hankkeen vastuuhenkilön lyhyt CV (2 sivua, ks. Suomen Akatemian ansioluettelomalli)
- Tiedot hanketta toteuttavasta konsortiosta (vastuuhenkilöt ja organisaatiot)
- Hankkeen tutkimussuunnitelma (max 4 sivua)
- Hankkeen otsikko
- Hankkeen tarve ja perustelu aikaisemman tutkimuksen perusteella; tavoite ja tutkimuskysymykset (1 sivu)
- Hankkeen design: mitä hankkeessa tehdään käytännössä? Mitä hankkeessa yritetään saada aikaan? Miten vaikuttavuutta mitataan? Aikataulu? (2–3 sivua)
- Keskeiset lähteet
- Hankkeen budjetti (keskimäärin 50 000–80 000 e / hanke)
- Budjetti tulee laatia kokonaiskustannusmallisena (ks. erillinen budjettiexcel). Kukin hakija budjetoi oman yliopistonsa kertoimilla.
- HUOM! Jos rahoitusta haetaan Liikunta, hyvinvointi ja oppiminen – opettajien osaamisen kehittäminen opettajankoulutuksessa erillishaussa, tulee budjetti laatia lisäkustannusmallisena (ks. erillinen budjettiexcel). Lisäksi on huomioitava, että ko. rahoituksesta ei saa periä yleiskustannusta (budjettipohja ei laske sitä).
Rahoitusta haetaan lähettämällä edellä mainitut tiedot sisältävä dokumentti (CV+ tutkimussuunnitelma) sekä budjettiexcel 4.5.2025 mennessä osoitteeseen grp-okfkoordinaattori[at]helsinki.fi, viestin otsikkona ”OKF:n rahoitushaku”.
Millaisia ehtoja rahoituksen käyttöön liittyy?
- Rahoitusta voi käyttää ainoastaan tutkimustyöhön eli intervention vaikuttavuuden tutkimiseen
- Rahoitusta ei voi käyttää tutkimuksen kohteena olevan opettajankoulutuksen toteuttamiseen
- Rahoitus on käytettävä 1.8.2025-31.12.2026 välisenä aikana.
- Hankkeen loppuraportti on toimitettava Opettajankoulutusfoorumille 31.1.2027 mennessä ja julkaistava niin, että se on avoimesti saatavilla Opettajankoulutusfoorumin omassa julkaisukokoelmassa.
- Rahoitettavien hankkeiden kanssa tehdään erillinen sopimus hankkeen toteuttamisesta sisällön ja budjetin osalta.
Miten tuloksista raportoidaan?
Rahoituksen saaneelta hankkeelta edellytetään tulosten raportointia seuraavasti:
- Vähintään yksi tieteellisessä aikakauslehdessä julkaistu/julkaistava vertaisarvioitu artikkeli
- Loppuraportti, joka kuvaa hankkeessa tehdyn intervention yksityiskohtaisesti, sisältää selvityksen intervention toimivuudesta ja esittää pohdintoja intervention jatkokäytöstä ja sen skaalautuvuudesta.
- Hankkeen tulosten esittely Opettajankoulutusfoorumin seminaareissa.
- Hankkeen tulosten esittely Kasvatustieteen päivillä 2026.
Lisätietoja
Opettajankoulutusfoorumin johtaja, professori Auli Toom (auli.toom[at]helsinki.fi) sekä budjettiasioiden osalta controller Katri Kiiliäinen (katri.kiiliainen[at]helsinki.fi)