Laadunvarmistuksen designin työstäminen jatkui Opettajankoulutusfoorumin seminaarissa Helsingissä

Joulukuussa Turun yliopistossa järjestetyssä Opettajankoulutusfoorumin seminaarissa käynnistetty työ opettajankoulutuksen laadunvarmistuksen designin suunnittelussa jatkui Helsingissä 4.3.2025.

Tavoitteena on määritellä tutkimukseen perustuen ja Opettajankoulutus 2050 -vision suunnassa yhteinen ja jaettu käsitys siitä, mitä opettajankoulutuksen laatu on. Edelleen tavoitteena on rakentaa design, jolla voidaan kerätä tutkimuspohjaista tietoa laadun toteutumisesta kaikissa opettajankoulutuksissa sekä jatkuvassa oppimisessa läpi opettajan uran.

Ykkösjaoksessa pohdittiin erilaisia kontekstuaalisia ja yksilöllisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat muun muassa opettajuuden veto- ja pitovoimaan. Opettajien osaamista pohtivassa kakkosjaoksessa keskusteltiin muun muassa laadukkaasta harjoittelusta, jatkuvasta oppimisesta sekä siitä, millaiset tekijät tukevat siirtymää työelämään. Jatkuvan oppimisen edistäminen nimenomaan yhteistyössä ja verkostoissa oli keskiössä kolmosjaoksessa. Nelosjaoksessa pohdittiin yhtäältä jokaisen opettajan johtajuusosaamista ja toisaalta johtajan osaamistarpeita. Lisäksi tunnistettiin monia yhteisiä, jaosten teemat ylittäviä tekijöitä, jotka ovat opettajankoulutuksen laadun kannalta olennaisia. Keskustelu, yhteinen pohdinta ja ajatusten vaihto aiheesta oli innostunutta, intensiivistä ja keskittynyttä. Yhtä lailla tunnistettiin, että olemme kiinnostavan ja samalla hyvin kompleksisen asian äärellä. Pohdinta ja yhteinen keskustelu koettiin äärimmäisen tärkeänä ja hedelmällisenä.

Laadunvarmistuksen designin suunnittelua jatketaan Opettajankoulutusfoorumin yhteisessä sisäisessä seminaarissa toukokuussa.