Suomalainen yhteiskunta ja koulutusjärjestelmä ovat monien eri tekijöiden vuoksi suurissa muutoksissa. Tavoitteena on, että Suomessa on lähitulevaisuudessa maailman paras, inklusiivinen ja kaikkien oppimista, kasvua ja kehitystä tukeva koulutusjärjestelmä.
Tämä edellyttää, että opettajilla on mahdollisuus oppia ja kehittyä koko uransa ajan. Opettajien peruskoulutus rakentaa vahvan pohjan opettajan työhön, ja opettajilla tulee olla mahdollisuus monipuoliseen ammatilliseen kehittymiseen ja uudistumiseen monin eri tavoin omista ja ammatillisen yhteisön tarpeista riippuen. Historiallisen nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassa, suurissa demografisissa muutoksissa ja väestökehityksen murroksessa opettajien jatkuva oppiminen ei ole ainoastaan oppilaiden oppimisen ja koulutusjärjestelmän kehittämisen edellytys, vaan se on välttämätöntä koko yhteiskunnan kehityksen, sivistyksen ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Jokaisella oppijalla tulee olla mahdollisuus saada asiantuntevan ja osaavan opettajan opetusta läpi koko koulupolun aina lapsuudesta varhaisaikuisuuteen ja jatkuen opinnoissa aikuisiällä. Opettajilla tulee olla monipuoliset ja yhdenvertaiset mahdollisuudet mentorointiin, täydennyskoulutukseen, osaamisen kehittämiseen ja jatkuvaan oppimiseen omassa työssään. Tällä on merkitystä opettajien hyvinvoinnille ja pitovoimalle työelämässä.
Opettajien jatkuvan oppimisen tärkeydestä huolimatta sen järjestäminen on osoittautunut suureksi rakenteelliseksi haasteeksi Suomessa. Jatkuvan oppimisen koulutustarjontaa, mentorointia ja tukea tulee kehittää opettajan peruskoulutuksen jatkumona, tutkimusperustaisesti ja erilaiset tarpeet huomioiden. Jatkuvan oppimisen tulee olla sisällöltään ja toteutukseltaan korkealaatuista ja tutkimukseen perustuvaa. Jatkuvan oppimisen muotoja ja mahdollisuuksia tulisi kehittää tutkimusperustaisesti kokeillen sekä opettajien ja kasvatus- ja koulutusinstituutioiden tarpeita kuullen. Siinä tulee huomioida koulutuksen osuvuus suhteessa tunnistettuihin tarpeisiin ja kehittämiskohteisiin.
Yhteisöllisyydellä, lähellä tapahtuvalla kehittämistyöllä ja moninaisilla toimintaa kehittävillä verkostoilla on merkittävä rooli opettajien pitkäkestoisen jatkuvan oppimisen toteutumisessa sekä sen todellisessa vaikuttavuudessa. Oppimisen tueksi opettajat tarvitsevat tutkimusperustaista täydennyskoulutusta, joka on kestävällä rahoituspohjalla ja luo uskoa pitkäjänteiseen koulutuksen kehittämiseen. Opettajien osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia tulee seurata pitkäjänteisesti. Jatkuvan oppimisen taloudellisiin vastuisiin ja pitkäkestoiseen rahoitukseen tulee kiinnittää huomiota, jotta jatkuvaa oppimista voidaan aidosti toteuttaa sille asetettujen tavoitteiden suunnassa.