VAKAVA-koe

Hakiessasi kasvatustieteelliseen koulutukseen, sinun tulee suorittaa haun ensimmäisessä vaiheessa kirjallinen VAKAVA-koe.

Kirjallinen VAKAVA-koe toteutetaan kaikissa verkostoon osallistuvissa yliopistoissa samanaikaisesti torstaina 25.4.2019 klo 13.00–16.00. Koe perustuu etukäteen luettavaan aineistoon ja kokeessa jaettavaan materiaaliin.

Tältä sivulta löydät tietoa VAKAVA-kokeesta. 

Vuoden 2019 VAKAVA-kokeen kysymysvihko ja vastaukset

Linkki: Kysymysvihko ja vastaukset 2019

HUOM! VAKAVA-kokeen tehtäväkokonaisuuden 11 taulukon alta oli jäänyt pois selostus korrelaatiokertoimiiin liittyvistä p-arvoista. Koko tehtäväkokonaisuus jätetään tämän takia pois kokeen arvioinnista.

Vuoden 2019 VAKAVA-kokeen aineisto on ladattavissa alla olevasta linkistä.

Linkki: Samalta viivalta 13 – VAKAVA-kokeen aineisto 2019

Salasana

Aineiston avaamiseen tarvittava salasana on:

Kasvatusalanpaasykoeaineisto

Kopioi tai kirjoita salasana tarkalleen esitetyssä muodossa – kirjainkoko on merkityksellinen.

Oikaisut

Lataa myös Samalta viivalta 13 -julkaisua koskevat neljä oikaisua. Uusin oikaisu lisätty 16.4.

Aineiston lukemiseen ja tulostamiseen tarvitaan Adoben Reader-ohjelma tai jokin muu pdf-tiedostoja avaava ohjelma. Useimmista tietokoneista tämä ohjelma löytyy nykyisin valmiina, mutta sen voi tarvittaessa asentaa koneeseen ilmaiseksi Adoben verkkosivuilta.

Aineisto on julkaistu myös kirjana ja se on mahdollista tilata mm. Opettajan Tietopalvelusta. Kirjan voi tilata myös sähköpostitse asiakaspalvelu@opettajantietopalvelu.fi tai puhelimitse 014 337 0050 (arkisin klo 9–16).

VAKAVA-kokeen perusteella arvioidaan kasvatustieteellisessä koulutuksessa tarvittavia akateemisia opiskelutaitoja. Kokeesta saatava pistemäärä otetaan huomioon kaikissa niissä verkostoon osallistuvissa koulutuksissa, joihin on hakenut.

Hakija voi valita, missä seuraavista yksiköistä osallistuu VAKAVA-kokeeseen:

 • Helsinki
 • Joensuu
 • Jyväskylä
 • Oulu
 • Rauma
 • Rovaniemi
 • Tampere
 • Turku

Hakijan tulee sitovasti ilmoittaa valitsemansa koepaikkakunta hakulomakkeessa.

Jos tarvitset esimerkiksi aisti- tai liikuntavamman takia erityisjärjestelyjä valintakokeessa, ks. ohjeet erityisjärjestelyjen hakemiseksi.

Eri koulutusten valintamenettelyssä on yliopistokohtaisia eroja, jotka ovat luettavissa yliopistojen hakuoppaista ja verkkosivuilta.

Lue ohjeet tarkasti ja valmistaudu valintakokeeseen huolellisesti.

Varaa riittävästi aikaa paikalle saapumiseen ja koesalin löytymiseen, tule paikalle hyvissä ajoin.

Tarkista etukäteen tarkemmat tiedot koesalistasi (kts. alempaa kohta salijako). Valvojat alkavat päästää kokelaita saliin 10–30 minuuttia ennen kokeen suunniteltua alkamishetkeä.

Ota mukaasi valokuvallinen henkilöllisyystodistus ja kirjoitusvälineet (lyijykynä, pyyhekumi ja teroitin / lisälyijyä).

Henkilöllisyystodistukseksi kelpaa:

 • suomalainen ajokortti (sähköinen ajokortti ei kelpaa)
 • suomalainen poliisin myöntämä valokuvallinen henkilötodistus tai Suomen ulkoministeriön matkustusasiakirjaksi hyväksymä muun maan virallinen valokuvallinen henkilötodistus
 • minkä tahansa valtion passi. Myös vanhentunut passi käy, mikäli olet siitä selkeästi tunnistettavissa.

Valintakokeessa saa käyttää ainoastaan lyijykynää. Lyijykynän tulee olla riittävän pehmeä: HB tai 2. Pyyhekumia saa käyttää.

Valintakokeeseen ei saa ottaa mukaan kuulakärkikyniä, värikyniä tai yliviivaustusseja.

Eväitä ei saa olla kokeessa mukana. Juomapullot sallitaan (max. 1,5 litraa).

Rannekelloja ei sallita valintakoetta tehdessä. Jokaisessa koesalissa on kello.

Korvatulpat sallitaan - Huomaa kuitenkin, että korvatulppien käyttäminen voi estää sinua kuulemasta ohjeita, joita koevalvoja mahdollisesti antaa kokeen aikana. Käytät siis korvatulppia omalla vastuullasi.

Lääkkeet tai muut sairauteen liittyvät apuvälineet, jotka välttämättä tarvitset kokeen aikana saa olla mukana. Tablettimuotoiset lääkkeet saat viedä istumapaikalle vain ilman rasiaa tai purkkia.

Mikäli olet hakenut erityisjärjestelyä valintakokeeseen, sinuun otetaan yhteyttä asiasta sähköpostitse.

Valintakokeesta saa myöhästyä korkeintaan 30 minuuttia. Jos myöhästyt, valvoja päästää sinut saliin vain jos saavut sallitun myöhästymisajan puitteissa.