VAKAVA-koe

Mikä kaikki kasvatusalan valinnoissa muuttuu koronavirustilanteen vuoksi?

 1. Yhteishaussa olevissa kandivaiheen hakukohteissa valinnan seuraavaan vaiheeseen 80 % valitaan todistusvalinnan ja 20 % VAKAVA-kokeen perusteella. Aikaisempi suhde oli 60/40 %. Todistusvalinnan osuuden kasvattaminen on poikkeusoloissa välttämätöntä, jotta VAKAVA-kokeen videokontrollikoe pystytään järjestämään ja siten turvaamaan haun onnistuminen.
 2. VAKAVA-koe järjestetään 15.5.2020 klo 10–13 sähköisenä etäkokeena. VAKAVA-kokeeseen liittyy etänä suoritettava videokontrollikoe, joka järjestetään 9.6.2020 klo 10. Lisätietoa VAKAVA-kokeesta verkkosivujen kohdassa VAKAVA-koe.
 3. Soveltuvuuskokeen ajankohtaan tulleet muutokset: Soveltuvuuskokeet järjestetään ti 9.6.2020 - to 11.6.2020 klo 9 – 14.30 välillä etähaastatteluina. Henkilökohtainen koeaika ilmoitetaan soveltuvuuskokeeseen kutsutuille hakijoille erikseen sähköpostilla. Lisätietoa soveltuvuuskokeesta verkkosivujen kohdassa Soveltuvuuskoe.
 4. Todistusvalinnan minimipisteraja poistuu.
 5. Soveltuvuuskokeen minimipisteraja laskee 50 pisteestä 40 pisteeseen.
 6. Käsityön ennakkotehtävän palautus muuttuu sähköiseksi. Lisätietoa ennakkotehtävän sivuilta.

Muutokset koskevat kaikkia valintayhteistyössä mukana olevia koulutuksia. 

VAKAVA-kokeeseen liittyy etänä suoritettava videokontrollikoe. Tarkista, keitä videokontrollikoe koskee kaksivaiheisissa opettajankoulutuksen hakukohteissa sekä yksivaiheisissa hakukohteissa.

[Päivitetty 30.6.2020]

Vuoden 2020 VAKAVA-kokeen kysymykset ja vastaukset julkaistaan kontrollikokeen jälkeen sivulla Edellisten vuosien kokeet.

Koe järjestetään perjantaina 15.5.2020 klo 10:00–13:00.

Teet kokeen omalla tietokoneellasi etänä. Tarvitset kokeen tekemiseksi toimivan tietokoneen, verkkoyhteyden ja rauhallisen tilan. Tarkemmat tekniset vaatimukset ja ohjeet kokeeseen osallistumista varten löydät Opintopolusta sivulta Yliopistojen valintakokeet AMK-järjestelmässä. Saat kutsun kokeeseen sähköpostilla viimeistään 13.5.2020.

Koe pitää suorittaa itsenäisesti. Muun kuin kokeen aineiston käyttäminen on kiellettyä. Kokeen aikana ei saa käyttää muita kuin kokeeseen liittyviä verkkosivuja. Jos toimit vastoin näitä ohjeita, kyse on vilpistä.

Jos tarvitset todistuksen kokeeseen osallistumisesta, laita sähköpostia hakijapalvelut@helsinki.fi. Otsikoi viestisi ”Todistus kokeeseen osallistumisesta”.

Kokeen sisältöä koskeviin kysymyksiin ei ole mahdollista saada vastausta kokeen aikana.

Erityisjärjestelyt eli yksilölliset järjestelyt

Jos olet hakenut erityisjärjestelyitä eli yksilöllisiä järjestelyitä, sinuun otetaan yhteyttä sähköpostitse.

Jos muuttuneet koejärjestelyt aiheuttavat sinulle uusia yksilöllisten eli erityisjärjestelyiden tarpeita, toimita välittömästi, kuitenkin viimeistään 8.5. klo. 15.00 (tieto päivitetty 8.5. aamulla), erityisjärjestelyhakemus liitteineen Helsingin yliopiston hakijapalveluihin. Digitaalisissa valintakokeissa tietokoneen käyttöön ja erilliseen tilaan liittyvät yksilölliset järjestelyt ovat hakijan itsensä toteuttamisvastuulla.

VAKAVA-kokeen aineisto 2020 (julkaistu 15.5. klo 9.30):

Valintakoeaineisto VAKAVA-koe 2020

Sanasto

Urvalsprovets material VAKAVA-provet 2020

Ordförklaring

Jos aineisto ei heti avaudu, niin kokeile hetken päästä uudelleen. 

VAKAVA-kokeessa ei ole ennakkoon luettavaa valintakoekirjaa. 

Kokeen kysymykset perustuvat aineistoon. Aineisto on julkaistu VAKAVA-sivujen lisäksi Itä-SuomenJyväskylänLapinOulunTampereen ja Turun yliopistojen sekä Åbo Akademin verkkosivuilla 15.5.2020 noin klo. 9.30 eli 30 minuuttia ennen kokeen alkamisaikaa. Aineisto on luettavissa koko kokeen ajan.

Kokeessa arvioidaan kasvatustieteellisessä koulutuksessa tarvittavia akateemisia opiskelutaitoja.

VAKAVA-kokeen tehtävät ovat tyypiltään monivalintatehtäviä. (Tieto päivitetty 30.1.2020, sisältöä muokattu 22.4.2020)

Katso edellisten vuosien aineistot ja kokeet →

VAKAVA-kokeeseen liittyy etänä suoritettava videokontrollikoe. Kaksivaiheisissa opettajankoulutuksen hakukohteissa videokontrollikoe tehdään soveltuvuuskokeen yhteydessä. Ainoastaan yksivaiheisissa hakukohteissa VAKAVA-kokeeseen liittyvä videokontrollikoe järjestetään 9.6.2020 klo 10.

Videokontrollikokeessa arvioidaan sitä, oletko suorittanut VAKAVA-kokeen itsenäisesti. Koe arvioidaan asteikolla hyväksytty-hylätty. Kokeessa esitetään VAKAVA-kokeeseen liittyvä kysymys. Koesuorituksesi hylätään, jos sen perusteella arvioidaan, että et ole suorittanut VAKAVA-koetta itsenäisesti.

Tarkemmat tekniset ohjeet videokontrollikokeesta saat soveltuvuuskoekutsun yhteydessä tai yksivaiheisten hakukohteiden kohdalla videokontrollikoekutsun yhteydessä.

Valmistaudu näyttämään virallinen henkilöllisyystodistuksesi kontrollikokeen yhteydessä.

Virallinen henkilöllisyystodistus:

 • suomalainen ajokortti
 • suomalainen poliisin myöntämä valokuvallinen henkilökortti
 • Suomen ulkoministeriön hyväksymä matkustusasiakirja (lisätiedot ulkoministeriön sivuilla)
 • EU-/ETA-alueella myönnetty kuvallinen henkilökortti
 • minkä tahansa valtion passi. Myös vanhentunut passi käy, mikäli hakija on siitä selkeästi tunnistettavissa.

Kaksivaiheisissa opettajankoulutuksen hakukohteissa teet videokontrollikokeen soveltuvuuskokeen yhteydessä. Soveltuvuuskoe järjestetään ti 9.6.2020 - to 11.6.2020 klo 9–14.30 välillä haastatteluina. Henkilökohtainen koeaika ilmoitetaan soveltuvuuskokeeseen kutsutuille hakijoille erikseen sähköpostilla.

Sinun täytyy suorittaa videokontrollikoe vain siinä tapauksessa, että tulet kutsutuksi soveltuvuuskokeeseen VAKAVA-kokeen perusteella.

Yksivaiheisissa hakukohteissa videokontrollikokeeseen kutsutaan aloituspaikkojen määrään nähden vähintään kaksinkertainen määrä hakijoita. Sinun täytyy suorittaa videokontrollikoe vain siinä tapauksessa, että voit tulla hyväksytyksi yksivaiheiseen hakukohteeseen VAKAVA-kokeen perusteella.

Kontrollikoekutsut on lähetetty 29.5.2020 osoitteesta hakijapalvelut(at)helsinki.fi. Hakijoille, joita ei kutsuta kontrollikokeeseen, ei lähetetä erillistä ilmoitusta. Koevalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 15.7.2020.

Kokeen tekemiseen tarvitset web-kameralla varustetun tietokoneen tai modernin (2017 tai uudempi) älypuhelimen/tabletin. Käytä mieluiten tietokonetta.

Varmista, että selaimesi on päivitetty. Tuettuja selaimia ovat Chrome, Firefox, Safari ja Edge. Android-laitteilla tuettuja selaimia ovat viimeisimmät versiot Firefox ja Chrome-selaimista. iOS-laitteilla tuettu selain on uusin versio Safarista.

Käynnistä laite uudelleen juuri ennen koetta. Avaa vain sähköpostisi, josta löydät linkin soveltuvuuskokeeseen. Näin varmistat, että tietokoneesi toimii parhaalla mahdollisella tavalla.

Saat erikseen kutsun harjoituskokeen tekemiseen. Testaa harjoituskokeessa laitteidesi toimivuus. Tee varsinainen koe samassa paikassa ja samalla laitteistolla.

Ongelmatilanteet

 • Kutsu ei tule s-postiin: Tarkista roskaposti

 • Testausvaihe ei mene läpi:

  • Klikkaa ”Tee testi uudelleen” -painiketta 
  • Käynnistä selain uudelleen
  • Kokeile toista selainta
  • Käynnistä kone uudelleen
  • Hae parempaa verkkoa
  • Kokeile toisella laitteella

Ongelmatilanteissa voit olla yhteydessä osoitteeseen support@recright.com tai klikata haastatteluohjelmassa näkyvää Apua-kuvaketta. Jos järjestelmä jumittuu tai ei siirry seuraavaan kysymykseen, paina selaimen Refresh / Päivitä -painiketta.

Jos ongelma ei ratkea nopeasti, ole välittömästi meihin yhteydessä soittamalla numeroon 029 4120 211. Emme vastaa kokeen sisältöön liittyviin kysymyksiin.