VAKAVA-koe
Kirjallinen VAKAVA-koe on 26.5.2023 klo 9.00–12.00. Myöhästyneitä hakijoita EI oteta kokeeseen.

VAKAVA-koe järjestetään digitaalisessa valintakoejärjestelmässä. Tarvitset mukaan kokeeseen virallisen henkilöllisyystodistuksen sekä oman kannettavan tietokoneen, jolla osallistut valintakokeeseen. Et voi osallistua valintakokeeseen ilman henkilöllisyystodistusta ja kannettavaa tietokonetta.
Ohjeita koepäivälle

VAKAVA-koe järjestetään valvottuna valintakokeena yliopiston osoittamissa tiloissa.

Koe on digitaalinen ja se suoritetaan omalla kannettavalla tietokoneella.

Kevään 2023 VAKAVA-kokeen tarkemmat ohjeet päivitetään sivulle kevään aikana.

VAKAVA-kokeen aineisto

VAKAVA-kokeessa ei ole ennakkoon luettavaa valintakoekirjaa. 

Kokeessa arvioidaan kasvatustieteellisessä koulutuksessa tarvittavia akateemisia opiskelutaitoja. VAKAVA-kokeen tehtävät ovat tyypiltään monivalintatehtäviä. 

Katso edellisten vuosien aineistot ja kokeet →

Kevään 2023 VAKAVA-kokeen tarkemmat ohjeet päivitetään sivulle kevään aikana.

Ota valintakokeeseen mukaan:

 • Henkilöllisyystodistus:
  • minkä tahansa valtion passi
  • suomalainen henkilökortti
  • EU-/ETA-maan myöntämä henkilökortti
  • suomalainen ajokortti

Myös vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa, jos sen voimassaolo on päättynyt enintään vuosi sitten. Sinut täytyy kuitenkin voida tunnistaa asiakirjassa olevasta kuvasta.

 • Kannettava tietokone ja virtajohto
 • Tunniste (QR-koodi)

 

Sinulla saa lisäksi olla mukana:

 • Kirjoitusvälineet (lyijykynä tai lyijytäytekynä, teroitin, pyyhekumi, viivoitin) muistiinpanoja varten
 • Kasvomaski (varamaskit läpinäkyvässä pussissa)
 • Yhden korkillisen juomapullon (ei saa sisältää kahvia tai energiajuomaa)
 • Pienet eväät läpinäkyvässä kääreessä, jos sinun tarvitsee syödä kokeen aikana. Syömisen tulee tapahtua niin, että maski ei ole poissa kasvoilta tarpeettoman kauan. Vältä voimakkaasti tuoksuvia tai allergisoivia ruoka-aineita.  
 • Erillisen langallisen hiiren ja näppäimistön. Huom! Langattomien laitteiden käyttö on kielletty.
 • Kokeen aikana mahdollisesti tarvittavat lääkkeet. Lääkkeet on poistettava alkuperäisistä pakkauksista, pl. läpipainopakkaukset. Esitä lääkkeet valvojalle saliin mennessäsi.
 • Kertakäyttöiset korvatulpat. Ota huomioon, että tällöin et mahdollisesti kuule kokeessa annettavia lisäohjeita.
 • Suojavisiirin, kertakäyttöiset suojakäsineet ja käsidesin pienessä läpinäkyvässä pullossa. 

Muut kuin yllämainitut tarvikkeet ovat kiellettyjä istumapaikallasi.

Muiden kuin listassa mainittujen tarvikkeiden mukaan ottaminen ja käyttäminen kokeessa on kiellettyä.

 

Kiellettyjä ovat esimerkiksi:

 • Oma kello (oli sitten älykello tai tavallinen rannekello). Näet jäljellä olevan koeaikasi valintakoejärjestelmästä.
 • Nuuskan ja purukumin käyttö.
 • Omat nenäliinat. Nenäliinoja on saatavilla valintakoesaleissa.
 • Valintakokeessa ei saa käyttää värikyniä tai yliviivaustusseja.

Kevään 2023 VAKAVA-kokeen tarkemmat ohjeet päivitetään sivulle kevään aikana.

Turvallisuusjärjestelyt

Tutustu Terveydyn ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeisiin koronaviruksen tarttumiseen ja suojautumiseen liittyen hyvissä ajoin ennen valintakokeeseen osallistumista

Sairastuminen ja valintakokeet

 • Jos sinulla on koronavirustartunta (todettu kotitestissä tai virallisessa testissä), et voi osallistua valintakokeeseen.
 • Jos olet käynyt tartuntaepäilyn vuoksi koronavirustestissä etkä ole vielä saanut tuloksia, et voi osallistua valintakokeisiin.
 • Jos sinut on määrätty karanteeniin, et voi osallistua valintakokeisiin.
 • Vaikka sinulle ei olisi todettu koronavirustautia, mutta sinulla on flunssan oireita kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua tai kuumetta, sinun ei tule osallistua valintakokeeseen.

Jos saavut valintakokeisiin ulkomailta, tarkista etukäteen Valtioneuvoston ohjeet maahan saapumiseen.

Kasvomaski

Suosittelemme, että käytät kasvomaskia VAKAVA-kokeessa. Tarvittaessa saat kirurgisen maskin koepaikalta valintakokeen valvojalta. Koronaviruksen riskiryhmään kuuluville ja rokottamattomille tai vajaan koronavirusrokotussarjan saaneille suositellaan sellaista maskia, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti (FFP2/FFP3). Sinun tulee ottaa mukaan oma maski, jos tarvitset muun kuin kirurgisen maskin. Tietoa suu-nenäsuojuksesta ja hengityksensuojaimista (Työterveyslaitos).

Valintakokeesta poistuminen

Valintakokeesta saa poistua aikaisintaan puoli tuntia kokeen ilmoitetusta alkamisajasta.

Jos tarvitset todistuksen kokeeseen osallistumisesta esimerkiksi armeijaa varten, pyydä todistus valvojalta koetta palauttaessasi.

Digitaalinen valintakoe

Valintakoetta varten hakijoille luodaan yksilöity tunniste. Tarvitset tunnisteen valintakoepäivänä ilmoittautumisessa. Tunniste sisältää QR-koodin ja tiedon valintakokeesi ajasta ja tarkasta paikasta. Linkki tunnisteeseen toimitetaan sinulle tekstiviestillä ja sähköpostilla hakulomakkeella ilmoittamiesi yhteystietojen perusteella viimeistään viikkoa ennen valintakoetta.

Sinulla tulee olla tunniste mukana valintakoetilaisuudessa, joten varaudu esittämään saamasi tunniste puhelimen näytöltä tai paperille tulostettuna. Linkin tunnisteeseen löydät myös omalta hakemukseltasi Oma Opintopolku -palvelusta viimeistään viikkoa ennen valintakoetta.

Kevään 2023 VAKAVA-kokeen tarkemmat ohjeet päivitetään sivulle kevään aikana.

Valintakoe on digitaalinen koe, jonka suoritat omalla kannettavalla tietokoneella yliopiston tilassa valintakoepäivänä. Et voi osallistua valintakokeeseen ilman kannettavaa tietokonetta. Valintakoe suoritetaan yliopiston tarjoamassa langattomassa verkossa. Lataa valintakoetta varten tietokoneesi akku täyteen. Ota mukaan tietokoneesi virtajohto, jotta voit ladata tietokonettasi tarvittaessa. Valintakokeeseen et voi osallistua tabletilla tai puhelimella (Microsoft Surface -laite hyväksytään).

Laitteisto- ja verkkovaatimukset

Valintakokeen toimivuus riippuu ensi sijassa sopivan selaimen käyttämisestä.

Suosittelemme käyttämään seuraavien selainten ajantasaisia versioita:

 • Edge
 • Chrome
 • Firefox
 • Safari

Selaimessa on oltava JavaScript ja evästeet käytössä. Voit tarkistaa sivulta https://selain.korkeakouluun.fi/ selaimesi version sekä sen, ovatko JavaScript ja evästeet käytössä. Tarkista selaimen asetuksista, että selainversiosi on ajan tasalla ja päivitä tarvittaessa.

Internetselainten lisäosat voivat estää kirjautumisen. Niiden poistamista tai kytkemistä pois päältä suositellaan ennen kokeeseen kirjautumista. Katso tarkemmat ohjeet Firefox- ja Chrome-selaimen lisäosien käytöstä poistamiseen: Näin otat selaimen lisäosat pois päältä.pdfMahdolliset VPN-ohjelmistot tulee ottaa pois päältä ennen kokeeseen kirjautumista.

Suosittelemme seuraavia käyttöjärjestelmiä tai niiden uudempia versioita:

 • Windows 10
 • macOS 10.14
 • Ubuntu Linux 18.04 LTS

Emme suosittele valintakokeen suorittamista Chromebook-tietokoneella Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmän ja valintakoejärjestelmän yhteensopivuusongelmien vuoksi.

Valintakoetilaan saa tuoda ainoastaan kannettavan tietokoneen ja suljetun matkapuhelimen. Langattomia verkkoyhteyksiä hyödyntäviä laitteita, esimerkiksi Bluetooth-yhteyksiä käyttäviä hiiriä, näppäimistöjä, kuulokkeita, älykelloja tai aktiivisuusrannekkeita ei saa tuoda koetilaan. Voit halutessasi ottaa mukaan erillisen langallisen hiiren.

Tietokoneen ruudun suojakalvoa ei saa olla valintakokeessa mukana.

Valintakokeessa voi olla pdf-muodossa olevaa aineistoa. Aineiston saa avata ainoastaan verkkoselaimella.

 • Jos käyttämäsi selain tarjoaa mahdollisuutta etsiä tekstiä pdf-tiedostosta, voit mahdollisuutta käyttää. Etsi-toiminto saattaa käynnistyä esimerkiksi näppäinyhdistelmällä Ctrl+F tai Cmd+F. Etsi-toiminto ei välttämättä löydä kaikkea tekstiä, esimerkiksi kuvissa olevaa tekstiä.
 • Sinulla saa kokeen aikana olla auki ainoastaan valintakoejärjestelmä ja järjestelmästä avautuvat pdf-tiedostot. Avatun välilehden saa vetää erilliseen ikkunaan kysymysten rinnalle.
Saapumisohjeet

Voit osallistua valintakokeeseen vain sillä paikkakunnalla, jonka olet hakulomakkeella valinnut koepaikaksesi. Saavuthan koepaikalle ajoissa. Myöhässä saapuvia ei oteta kokeeseen.