VTT ja Helsingin yliopisto kehittävät helppokäyttöisiä suojauskeinoja pandemioiden varalle ja arkeen

Koronapandemia paljasti yhteiskuntamme haavoittuvuuden: viranomaisilta odotetaan nopeaa reagointia uhkaaviin tilanteisiin ja kansalaisilta suojauskeinojen käyttöä. Suomen Akatemia on myöntänyt VTT:lle ja Helsingin yliopistolle rahoituksen kansalaissuojan kehittämiseen. Tutkimuksessa selvitetään teknologisia, käyttäytymistieteellisiä ja yhteiskunnallisia suojausratkaisuja pandemioiden varalta.

Helppokäyttöiset suojauskeinot lisäisivät turvallisuutta myös tavallisessa arjessa esimerkiksi kausi-influenssan aikana.

– Ennakointi ja ehkäiseminen on paras ratkaisu, sillä aktiivinenkaan testaaminen tai jäljittäminen ei pysäytä alkanutta pandemiaa. Suojautuminen tarttuvilta taudeilta voi tuoda meille turvallisemman ja mukavamman arjen myös muulloin kuin pandemian aikana, sanoo tutkimusprofessori Ali Harlin VTT:ltä.



– Kausi-influenssojen vuoksi menetetään runsaasti työpäiviä eikä kaikkia tauteja voida torjua rokottamalla. Monet arjen turvallisuuteen liittyvät tapamme aiheuttivat aikanaan vastarintaa – esimerkiksi turvavyön käyttö. Kun suojautumiseen totutaan, siitä on ihmisille ja yhteiskunnalle hyötyä joka päivä.

Käyttäytyminen avainasemassa



Tehokas taudeilta suojautuminen vaatii sekä materiaaliosaamista että ymmärrystä ihmisten käyttäytymisestä. Tarvitaan miellyttäviä, helppokäyttöisiä ja edullisia suojausvälineitä, joiden saatavuus pystytään varmistamaan. Lisäksi nämä keinot on todella otettava käyttöön.  

– Pandemiassa tartunnat siirtyvät ihmiseltä toiselle ja ennen kuin tehokkaita lääkkeitä tai rokotteita on saatavilla, leviämistä voidaan estää vain käyttäytymistä muuttamalla. Silti keinoja vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen kriisitilanteessa on tutkittu erittäin vähän, huomauttaa apulaisprofessori Nelli Hankonen Helsingin yliopistosta.

– Nyt selvitämme tekijöitä, jotka vaikuttavat ihmisten päätöksiin suojauskeinojen käytöstä. Tarkastelemme myös erilaisia strategioita ja niiden tehoa käyttäytymisen muuttamisessa. Tältä pohjalta koostamme julkishallinnon ja muiden kumppaneidemme kanssa ohjenuoria hyödynnettäväksi politiikkatoimien suunnittelussa tulevissa kriisitilanteissa, Hankonen kertoo.



Erityisrahoitusta Suomen Akatemialta

Suomen Akatemia on jakanut 20 miljoonaa euroa erityisrahoitusta kriisivalmiuden ja huoltovarmuuden tieteelliseen tutkimukseen. VTT:n ja Helsingin yliopiston tutkimus on yksi 16 rahoitetusta hankkeesta. Akatemia-rahoituksen osuus hankkeen 1,3 miljoonan euron kokonaisbudjetista on lähes 800 000 euroa.

- Olemme tänä vuonna nähneet, kuinka suuri merkitys korkeatasoisella tutkimuksella on kriiseihin varautumisessa ja kriisinaikaisten toimintaratkaisujen kehittämisen tukena. Siksi tämä Suomen Akatemian ensimmäinen kriisivalmiuden ja huoltovarmuuden erityishaku on tärkeä, Suomen Akatemian tutkimusylijohtaja Riitta Maijala muistuttaa.



Lisätietoja:

Teknologian tutkimuskeskus VTT

Tutkimusprofessori Ali Harlin, puh. 040 533 2179, ali.harlin@vtt.fi

Helsingin yliopisto

Apulaisprofessori Nelli Hankonen, puh. 02941 24895, nelli.hankonen@helsinki.fi