Yhteistyö rakentuu viestinnän ja muun yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen, opetuksen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen varaan.
Viestinnän tieteenalan tutkijat ja opettajat ovat tehneet yli kymmenen vuotta aktiivista yhteistyötä Säteilyturvakeskuksen kautta yhteiskunnan varautumiseen liittyvissä ydinonnettomuusharjoituksissa, joihin myös tiedekunnan opiskelijat ovat osallistuneet. Tällä sopimuksella vakiinnutetaan opetus- ja koulutusyhteistyötä, joka voi sisältää monipuolisesti eri yhteistyömuotoja, kuten viranomaisten viestintäharjoituksia ja työharjoittelua osana työelämäopintoja sekä opinnäytteitä ja molemminpuolisia vierailuluentoja. Myös yhteiskunnan varautumiseen sekä säteily- ja ydinturvallisuuteen, strategiseen viestintään ja kriisiviestintään liittyvät tutkimushankkeet ja julkiset keskustelutilaisuudet ovat osa uutta kumppanuusohjelmaa.
Yliopistolle tämä merkitsee uudenlaista strategista kumppanuussopimusta, joita voidaan solmia yhteistyötahojen kanssa.
– Strateginen kumppanuus STUKin kanssa merkitsee yhteistyön jatkuvuutta yhteiskunnan varautumiseen ja turvallisuuteen liittyvissä teemoissa, jotka tiedekunnan opetuksessa ja tutkimuksessa ovat ajankohtaisia. Viestinnän tieteenala on luonut hyvät käytännöt, joissa opiskelijat pääsevät osallistumaan yhteistyössä STUKin ja sen kautta muiden viranomaisten kanssa varautumisharjoituksiin, sanoo dekaani Marjaana Seppänen valtiotieteellisestä tiedekunnasta.
– Säteily ja ydinturvallisuus aiheina kiinnostavat ihmisiä ja näihin liittyy paljon erilaisia käsityksiä, myös pelkoja. Ydinvoima, pienydinvoimalaitokset ja ydinaseet ovat nousseet uudella tavalla julkiseen keskusteluun sekä globaalisti että Suomessa. Meille on tärkeää antaa ihmisille oikeaa tietoa säteilystä ja sen hyödyistä, mutta myös auttaa ymmärtämään siihen liittyvät riskit, toteaa viestinnästä ja yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Karim Peltonen STUKista.
Tiedekunnan ja STUKin yhteinen Ydinturvallisuus, pelko ja Ukrainan kriisi -seminaari toukokuussa
Uuden sopimuksen ensimmäisenä yhteistyömuotona järjestetään toukokuussa Tiedekulmassa seminaari ydinturvallisuudesta ja Ukrainan kriisistä osana ydinuhkaa. Yliopistolla seminaari liittyy myös viestinnän tieteenalan suosittuun kurssiin, Kriisiviestintä ja johtaminen, josta vastaa tutkijatohtori Minttu Tikka. Seminaarissa asiantuntijoina puhuvat Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta, johtaja Karim Peltonen sekä Ukrainan ja Venäjän ydinvoimaan erikoistunut johtava asiantuntija Aapo Tanskanen STUKista, ja kriisiviestinnän tutkija VTT Salli Hakala ja tutkijatohtori Minttu Tikka viestinnän tieteenalalta Helsingin yliopistosta.
Seminaarista tiedotetaan erikseen.
Kumppanuussopimuksen yhteyshenkilö Helsingin yliopistossa on Politiikan ja viestinnän kandiohjelman johtaja dosentti Janne Matikainen ja STUKissa viestintäpäällikkö Piia Kaijanto.