Tutkimus: Visuaalinen ammattitaito on opittua ja kokemuksellista ammatillista tietoa

Visuaalisuuden merkitys mediassa ja laajemmin yhteiskunnassa on kasvanut mutta samaan aikaan kuvajournalismin ammattilaisten asema on muuttunut entistä epävarmemmaksi työmarkkinoilla.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa esitetään neljä kuvajournalistisen työn osa-aluetta, joissa ammattimainen, harjaantunut näkeminen (skilled vision) kehittyy. Näitä ovat 1) jatkuva uutisseuranta, 2) oppiminen aiemmin julkaistuja kuvia seuraamalla, 3) kokonaisuuksien ja yksityiskohtien hahmottaminen tietokoneohjelman avulla ja 4) vertaisoppiminen ja kuvista käydyt keskustelut.

– Alalla jaettu, ammattimainen tapa nähdä ja katsoa kuvia  on kuvajournalistien professionaalisuuden keskeinen edellytys mutta samaan aikaan se voi aiheuttaa mediakuvaston yksipuolistumista, tutkijatohtori Jenni Mäenpää kertoo.

Mäenpää on selvittänyt, mitä on visuaalinen ammattitaito uutiskuvatoimittamisen kontekstissa. Hän on tehnyt haastattelu- ja havainnointitutkimusta uutiskuvatoimittajien ja muiden kuvajournalismin ammattilaisten kanssa kuvatoimisto Thomson Reutersilla sekä Suomessa STT-Lehtikuvassa ja Suomen Kuvalehdessä.

Artikkelissa avataan tutkimuksen avulla visuaalisen ammattitaidon eri osa-alueita, jotka kytkeytyvät työn rutiineihin ja ovat pitkälti hiljaiseen tietoon, kokemukselliseen oppimiseen ja ammatilliseen intuitioon perustuvia.

– Kyse on ammatillisen tiedon kartuttamisesta ja oppimisesta työuran aikana, Mäenpää toteaa.

Artikkeli on ilmestynyt Open access -julkaisuna Visual Communication -lehdessä:

Mäenpää, J. (2020). In search of visual expertise: examining skilled vision in the work of news photo professionals. Visual Communication. https://doi.org/10.1177/1470357220901855

 

Lisätietoja:

Jenni Mäenpää

jenni.k.maenpaa@helsinki.fi