Yliopistotutkija ja Väki Insightin tieteellinen johtaja Mikko Rask, mitä yrityksenne tekee ja mistä idea sen perustamiseen syntyi?
Väki Insight kehittää ja tarjoaa työkaluja, jotka tukevat kaupunkien demokraattisia prosesseja. Työkalumme mahdollistavat jatkuvan analyysin ja arvioinnin, tukevat tietoon perustuvaa päätöksentekoa ja edistävät avoimuutta. Autamme kaupunkeja hyödyntämään kollektiivista älykkyyttä demokratian vahvistamiseksi.
Yrityksemme perustamisen taustalla on osallisuuden arvioinnin tutkimustyömme. Havaitsimme kasvavan tarpeen systemaattiselle toiminnalle, ja yhdistimme sen yliopistossa kehittämiimme innovaatioihin. Tämä muodosti yrityksen perustan. Tälle palvelulle on selkeästi kysyntää.
Sait yrityksenne kasvupotentiaalin kartoittamiseen joulukuussa 2022 Business Finlandin rahoittamaan hankkeeseen 700 000 euron rahoituksen. Miten käytit sen, ja tekisitkö nyt jotakin toisin? Miten rahoitusinstrumenttia voisi mielestäsi kehittää?
Rahoituksen avulla teimme 20 kuukauden aikana useita tutkimuksia ja prototyyppejä. Ne kattoivat markkinoiden koon, kilpailija-analyysin, IPR-kysymykset ja kansainvälisen kaupankäynnin haasteet. Otimme huomioon myös tekoälyn vaikutukset liiketoimintamme laajennusmahdollisuuksiin. Tärkeässä roolissa oli lisäksi palaute kaupungeilta, jotka ovat keskeinen kohderyhmämme.
Jälkikäteen ajatellen painottaisin vielä enemmän nopeaa prototypointia ja tiiviimpää vuoropuhelua kaupunkien kanssa heidän tarpeidensa ymmärtämiseksi. Rahoitusinstrumenttiin lisäisin ehtojen joustavuutta, erityisesti verkostoitumiseen ja ulkoisten palvelujen käyttöön, jotta ne vastaisivat paremmin kaupallistamisvaiheen vaatimuksia.
Olet yrityksenne tieteellinen johtaja ja osallistut sen globaaliin markkinointiin. Olit hiljattain myös Slushissa tapaamassa pääomasijoittajia. Miltä tämä "pöhinä" tuntuu tutkijasta, ja miten pysyt vauhdissa mukana?
Olen pitkään keskittynyt tutkimukseen, joten on virkistävää sukeltaa liiketoiminnan maailmaan. On ollut jännittävää nähdä, millaisia mahdollisuuksia avautuu, kun tarjoamme palvelujamme kaupungeille ja organisaatioille, jotka ovat kiinnostuneita demokratian ja osallisuuden kehittämisestä.
Slush-tapahtuma oli tässä mielessä erinomainen: kohtasimme monia innostuneita tahoja, kuten kaupunkien edustajia, ministereitä ja julkishallinnon organisaatioita, kuten Ylen, ja saimme paljon kannustavaa palautetta. Se vahvisti luottamusta tekemäämme.
Jonglööratessani tutkijan ja yritysjohtajan roolieni välillä tuntuu välillä siltä, että vuorokauden tunnit loppuvat kesken. Jännittävää tämä silti ehdottomasti on, ja oppimiskäyrä on ollut jyrkkä. Uudet roolit, kuten yrityksen hallituksen puheenjohtajuus, ovat opettaneet paljon. Yrityksessämme on täysipalkkaisia työntekijöitä, jotka hoitavat päivittäisen toiminnan. Näin voin keskittyä sekä yliopistotutkimukseen että yrityksen kehittämiseen.
Olen kiitollinen mahdollisuudesta olla mukana rakentamassa jotakin uutta ja tärkeää. Se pitää minut vahvasti motivoituneena.
Yrityksellänne on lähtökohtaisesti globaalit markkinat. Mistä palvelujenne kysyntä syntyy? Miten yrityksenne asettuu monessa maassa vallitsevaan toimintaympäristöön, jossa demokraattiseen hallintomalliin kohdistuu tyytymättömyyttä? Onko riskinä, että demokratiainnovaatiot ja niiden arviointi alkavat näyttää ylellisyyshyödykkeeltä, johon taloudellisen niukkuuden oloissa ei ole varaa satsata?
Palvelujemme kysyntä johtuu monista tekijöistä. Kaupungeille lakisääteiset velvoitteet osallisuuden ja sen arvioinnin järjestämisestä ovat keskeisiä, mutta osallisuus on myös arvo sinänsä. Tavoittelemme sitä, että kaupungit näkevät osallisuuden keskeisenä voimavarana, johon kannattaa investoida.
Lisäksi tuomme markkinoille uudenlaisia ratkaisuja, kuten tekoälypohjaisia malleja. Ne integroivat reaaliaikaisen arvioinnin verkkokeskusteluihin tai mittaavat tilastollisesti investointien vaikutuksia.
Maailmalla autoritarismi nostaa päätään, kuten Etelä-Koreassa juuri nähty demokratian kriisi osoittaa. Olemme tästä huolissamme. Viime keväänä vierailumme Seoulin ja Suwonin kaupungeissa vahvistivat, että kiinnostus demokratiaa tukeviin digiratkaisuihin on suurta. Vaikka emme muuta suuria poliittisia trendejä, edistämme kaupunkien välistä kilpailua parhaista demokratia- ja osallisuusratkaisuista. Tämä voi nähdäksemme vaikuttaa merkittävästi kehitykseen.
On hyvä tiedostaa, että demokratiainnovaatiot eivät ole vain länsimainen tai ylellinen ilmiö. Esimerkiksi osallistuva budjetointi, suosittu innovaatio maailmalla, on alkujaan peräisin Brasiliasta.
Yrityksenne sijaitsee fyysisesti valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa, ja miten omistussuhteet muodostuvat tutkimuspohjaisissa spinout-yrityksissä?
Väki Insightin sijainti luo ihanteelliset edellytykset tutkimuksen ja liiketoiminnan yhdistämiselle. Yrityksemme toiminta nojaa tutkimuspohjaisuuteen, ja tämä yhteys avaa ovia uusien tutkimustulosten nopealle hyödyntämiselle palveluissamme. Yhteistyömme yliopiston ja sidosryhmien kanssa vahvistaa molempien toimintaa ja tuo synergiaetuja, kuten mahdollisuuden yhteisiin hankkeisiin ja tiiviiseen vuoropuheluun.
Omistussuhteet määrittyvät yliopiston ja perustajatiimimme välisissä neuvotteluissa. Siirsimme yliopistolle kaupallistettavaksi 13 keksintöämme ja lunastimme niiden oikeudet, mikä mahdollisti taloudellisen korvauksen sekä yliopistolle että keksijöille. Yliopiston rooli osakkaana antaa yrityksellemme vahvan akateemisen maineen ja tukee kansainvälistä laajentumista. Tämä voi avata mahdollisuuksia lisärahoituksen hankkimiseen tulevaisuudessa.
Yrityksenne tarina kuulostaa innostavalta. Miten rohkaisisit tutkijakollegoita, jotka puntaroivat vastaavaan ryhtymistä?
Tutkimuksen ja liiketoiminnan yhdistäminen ei välttämättä sovi kaikille, jos intohimona on esimerkiksi sukeltaa syvemmälle teoriaan tai vaikkapa maailmankaikkeuden rakenteisiin. Kuitenkin maailmanlaajuisten haasteiden, kuten demokratian kriisien ja ympäristöongelmien, edessä tutkimustulosten soveltaminen voi olla ratkaisevan tärkeää.
Liiketoiminta tarjoaa mahdollisuuden tehokkuuteen ja skaalautuvuuteen, avaten uusia rahoitusväyliä ja lisäten ratkaisujen näkyvyyttä ja saatavuutta. Suomessa on myös monipuolisia rahoitusmekanismeja, jotka tukevat tutkimuspohjaista liiketoimintaa, tarjoten uusia resursseja.
Yrittäminen mahdollistaa nopeat päätökset. Se voi myös tuoda luovaan työhön uutta iloa ja dynaamisuutta. Suosittelen keskustelemaan näistä mahdollisuuksista ja haasteista etukäteen. Mekin olemme valmiita tukemaan ja jakamaan oppejamme.