Professori Teivo Teivaiselle palkinto tieteestä ja yhteiskunnallisesta aktivismista

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen saa kansainvälisten suhteiden tieteenalan suurimman kansainvälisen tiedejärjestön palkinnon.

Outstanding Activist Scholar Award myönnetään tällä viikolla International Studies Associationin vuosittaisessa pääkonferenssissa Nashvillessä, Yhdysvalloissa. Palkinto myönnetään vuosittain henkilölle, jonka tutkimus on tiedeyhteisön käyttämää ja tunnustamaa ja joka on tutkimuksellaan vaikuttanut myös yhteiskunnalliseen aktivismiin. Teivo Teivaisen palkitsemisen perusteissa korostetaan hänen tieteellisten ansioidensa lisäksi sitä, että hänen työnsä on vaikuttanut sekä globaalien yhteiskunnallisten liikkeiden toimintaan että perulaiseen ja suomalaiseen aktivismiin.  

Palkinto on aiemmin myönnetty kansainvälisesti merkittäville tutkija-aktivisteille kuten Richard Falk, Naomi Klein, Angela Davis ja David Graeber. Suomalaisista sen on saanut aiemmin Teivaisen kollega Heikki Patomäki. International Studies Associationissa palkinnon saajan valitsee järjestön suurimpiin kuuluva Kansainvälisen poliittisen talouden jaosto.  

Teivainen pitää palkintoa yhtenä tärkeimmistä, joita hän on saanut.

- Se ja Patomäen aiemmin saama palkinto ovat osoituksia siitä, että suomalaista poliittisen talouden tutkimusta arvostetaan kansainvälisessä tiedeyhteisössä, Teivainen toteaa.

Lisäksi Teivainen pitää sitä kauniina osoituksena siitä, että kansainvälinen tiedeyhteisö haluaa korostaa myös yhteiskunnallisen vaikuttavuuden merkitystä yhtenä tieteellisen toiminnan päämääristä. 

Nyt myönnettävä uusin palkinto on teemoiltaan lähellä Teivaisen johtaman Suomen Akatemian tutkimushankkeen teemoja. Hanke käsittelee demokratiaa poikkikansallisissa yhteiskunnallisissa liikkeissä.  

Teivainen on aiemmin saanut American Sociological Associationin Terence K. Hopkins -palkinnon ja yhdessä Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan yliopistonlehtorin Matti Ylösen kanssa Yalen yliopiston Amartya Sen -palkinnon. Suomessa hän on saanut esimerkiksi Suomen Akatemian tunnustuspalkinnon ja Helsingin yliopiston J.V. Snellman -palkinnon. 

Pandemiatilanteen vuoksi Teivainen osallistuu konferenssiin etänä Suomesta käsin. Palkinnonjako tapahtuu erillistilaisuudessa perjantaina 1. huhtikuuta. Palkinnon noutaa konferenssiin muutoinkin osallistuva yliopistonlehtori Matti Ylönen Helsingin yliopistosta.
 

Lisätiedot:

Teivo Teivainen
050-3505120
teivo.teivainen@helsinki.fi