Liberaalin demokratian kestävyys ja demokraattisen osallistumisen esteiden ylittäminen pinnalla tiedekunnan johtamissa hankkeissa

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) on myöntänyt yhteensä 29 miljoonaa euroa demokratian tulevaisuuden sekä vesiturvan tutkimukseen. Neljää hanketta johdetaan Helsingin yliopistosta, joissa kahta valtiotieteellisestä tiedekunnasta.

Demokratian tulevaisuus (DEMOC) -ohjelman tutkimushankkeissa keskitytään demokratian nykyisiin ja tuleviin haasteisiin Suomessa ja kansainvälisesti. Den liberala demokratins resiliens i Finland (RESLIDE) -hankekokonaisuus arvioi liberaalin demokratian kestävyyttä Suomessa ja esittää ratkaisuja sen suojelemiseksi. Kokonaisuutta johtaa valtiotieteellisestä tiedekunnasta Åsa von Schoultz, jolle myönnetty rahoitus on reilut 700 000 euroa.

Demokraattisen osallistumisen esteiden ylittäminen yhdessä marginalisoitujen ja vähemmistöryhmien kanssa (OBAMA) -hankkeessa tutkitaan demokraattiseen osallistumiseen ja osallisuuteen liittyvää eriarvoisuutta sekä kehitetään tutkimukseen pohjautuvia malleja osallistumisen vahvistamiseksi. Hankekokonaisuutta johtaa valtiotieteellisestä tiedekunnasta Meri Kulmala, jolle myönnetty rahoitus on reilut 860 000 euroa.

Polarisaation torjuminen materiaalisen osallisuuden avulla -hanke (MaterialDemocracy) keskittyy demokratian tulevaisuuteen kehittämällä tietoperustaa ja asiantuntijuutta vastaamaan ilmastonmuutokseen, kaupungistumiseen, vihreään siirtymään ja lajikatoon liittyvin radikaaleihin yhteiskunnallisiin murroksiin. Kokonaisuudessa on mukana Eva Heiskanen valtiotieteellisestä tiedekunnasta, jolle myönnetty rahoitus on vajaat 500 000 euroa. 

STN:n rahoitushaussa rahoitusta sai nyt yhteensä kymmenen hankekokonaisuutta, joissa tutkimusta tehdään eri organisaatiossa. Helsingin yliopiston tutkijat saivat rahoitusta yhteensä noin 3,2 miljoonaa euroa. Rahoitukset ovat kaudelle 2024–2027.

Katso kaikki ohjelmassa rahoitusta saaneet hankekokonaisuudet.