Kahdeksan valtsikan alumnia ja opiskelijaa nimetty yliopiston ensimmäiselle 30 alle 30 -listalle

Helsingin yliopisto julkaisi 13.2.2025 Tulevaisuusfoorumi Kipinässä ensimmäistä kertaa listauksen 30 alle 30-vuotiaasta lupaavasta nuoresta eri aloilta. Kahdeksan 30 nimestä oli valtiotieteellisen tiedekunnan alumneja ja opiskelijoita.

Tulevaisuusfoorumi Kipinä on kutsuvierastilaisuus, joka kokoaa yhteen päättäjät, yrityselämän, tutkijat ja nuoret tulevaisuuden toivot. Tulevaisuusfoorumin teemana on inhimillisen pääoman rooli tulevaisuuden talous- ja osaamispolitiikassa.

30 alle 30 -listalle päässeet on valittu yliopistoyhteisön ehdotusten perusteella. Listaus sisältää HY-taustaisia tutkijoita, yrittäjiä, yhteiskunnallisia keskustelijoita ja vaikuttajia. Listalaisia yhdistää paitsi poikkeuksellinen toiminta maailman parhaaksi, myös halu jättää positiivinen vaikutus yhteisöön tai yhteiskuntaan ympärillään.

Valtiotieteellisestä tiedekunnasta nimetyt henkilöt ovat seuraavat:

Benjamin Pitkänen (s. 1997), tietokirjailija ja Viral Vegans ry:n toiminnanjohtaja

Valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2023. 

Benjamin on eläinoikeusvaikuttaja ja eläinten oikeuksia puolustavan järjestön perustajajäsen. Hänestä tuli vaikuttaja, kun hän havahtui yhteiskunnan ristiriitaiseen tapaan kohdella eläimiä. Hänestä eläintuotanto on aikakautemme musta piste, jota ei usein uskalleta tarkastella kriittisesti. Benjamin julkaisi hiljattain tietokirjan Rakkaat eläimet, joita syömme. Hän kirjoitti teoksen yhdessä Pavel Tahkovuoren kanssa. Kirja tuo esille konkreettisia ja kestäviä ratkaisuja ruuantuotannon uudistamiseen. Benjamin pitää varmana, että suomalaisen ruuantuotannon tulevaisuus on kasvipohjainen, ja hän puhuu reilusta siirtymästä ruokamurroksessa. Hänen tavoitteenaan on maailma ilman eläinteollisuutta.  

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Työni ansiosta monet ylioppilaskunnat, järjestöt ja muut toimijat ovat tehneet kasvipohjaisuuslinjauksia eli sitoutuneet tarjoamaan tilaisuksissaan täysin vegaanista ruokaa.”  

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Saada tehdä työtä, joka ei tunnu puurtamiselta vaan intohimoprojektilta.”

Emilia Uljas (s. 2001), yhteiskunnallinen vaikuttaja

Opiskelee valtiotieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa politiikan ja viestinnän kandiohjelmassa.  

Emilia on Ylen Aamu-tv:n Jälkiviisaat-ohjelman vakiopanelisti. Panelistit keskustelevat ruudussa viikon ajankohtaisista aiheista. Emilia aloitti panelistina 20-vuotiaana ollen ohjelman historian nuorin panelisti. Emilian sydäntä lähellä ovat erityisesti tasa-arvo- ja koulutuspolitiikka, jotka hän näkee suomalaisen yhteiskunnan kulmakivinä. Hänestä tärkeitä asioita ovat myös EU-politiikka ja kansainvälinen yhteistyö. Emilialla ei ole vielä tarkkoja urasuunnitelmia, mutta yhteiskunnallinen vaikuttaminen kiinnostaa häntä. Aiemmin Emilia on toiminut Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtajana.  

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Lukiolaisten puheenjohtajuus, jossa pääsin vaikuttavasti muuttamaan koko koronakeskustelun narratiivia.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Lähdin maalta Helsinkiin lukioon 16-vuotiaana niin, etten tuntenut täältä oikeastaan ketään. Olen luonut täällä itselleni yhteisön, uran ja elämän, joka tuntuu tosi omalta.”  

Iida Lounela (s. 2003), yleisurheilija

Valtiotieteiden opiskelija Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. 

Iida osallistui vuonna 2024 Pariisissa uransa ensimmäisiin paralympialaisiin, joissa hän saavutti neljännen sijan pituushypyssä. Pituushypyn lisäksi hänen lajinsa on juoksu. Iida kilpailee vaikeasti heikkonäköisten T12-luokassa. Hän on kaksinkertainen nuorten maailmanmestari: hän on voittanut yleisurheilun nuorten MM-kilpailuissa sekä pituushypyn että 400 metrin juoksun. Lisäksi hän on aikuisten EM-hopeamitalisti 400 metrin juoksussa. Iida opiskelee Helsingin yliopistossa sosiaalitieteiden kandiohjelmassa. Kiinnostavinta opinnoissa on ollut oppia jäsentämään paremmin eriarvoisuuteen liittyviä näkökulmia. Iida ajattelee, että yhteiskunnassa asenteita tulisi muokata siihen suuntaan, että esteettömyyden ja saavutettavuuden huomioiminen tulisi nykyistä automaattisemmaksi. Hän haluaa tulevaisuuden työssään vaikuttaa esimerkiksi vammaisten lasten mahdollisuuksiin.  

Mikä on toistaiseksi suurin saavutukseksi urallasi? ”Tässä vaiheessa on vielä hyvin vaikeata vastata.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Se, miten saan toteuttaa unelmiani yhtä aikaa niin urheilussa kuin opiskeluissakin. Kuitenkaan se ei olisi mahdollista ilman tiivistä tukiverkostoa.” 

Jenni Luoto (s. 2002) valtiotieteiden maisteriopiskelija

Valmistunut valtiotieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2023. 

Jenni opiskelee maailmanpolitiikkaa Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan Politiikan ja viestinnän maisteriohjelmassa. Hän oli mukana tiedekunnan Women in Global Security -vaihto-ohjelmassa keväällä 2024. Ohjelman rahoitti Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystö. Sen tarkoitus oli edistää demokratialle tärkeää naisten osallistumista diplomatiassa, konfliktinratkaisussa ja puolustuksessa. Jenni haki mukaan ohjelmaan, sillä naisten osallistumisen edellytysten, esteiden ja edistämisen kysymykset ovat hänelle sekä henkilökohtaisesti että yhteiskunnallisesti tärkeitä. 

Jenni opiskelee paraikaa maisterintutkintoa myös Aalto-yliopistossa strategisen johtamisen ohjelmassa. Yhteiskunnallisten ja globaalien ilmiöiden ymmärtämisen lisäksi hän halusi oppia lisää siitä, miten erilaiset organisaatiot voivat reagoida muuttuvaan maailmaan. Jenni on toiminut Helsingin yliopiston politiikan ja viestinnän opiskelijoiden yhdistyksen Valta ry: hallituksen puheenjohtajana. 

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? "Vaihto-ohjelmaan osallistuminen ja opinnoissa menestyminen. Lisäksi erityisen merkitykselliseltä tuntui mahdollisuus toimia opiskelijayhteisömme hyväksi ainejärjestön puheenjohtajana.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Ajattelen, että olen vasta matkalla kohti tavoitteitani, ja työskentelen niiden eteen pitkäjänteisesti.” 

Juuso Kilpinen (s. 1995), EU-erityisavustaja

Valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2023.

Juusoa on aina motivoinut halu ymmärtää, miten Euroopan unioni toimii ja kuinka sen päätökset heijastuvat sekä kansalaisten arkeen että globaaliin todellisuuteen.

Niinpä hän päätti hakeutua töihin sinne, missä tärkeitä päätöksiä tehdään. Aluksi hän työskenteli Euroopan parlamentissa suomalaisen mepin avustajana. Sen jälkeen hän siirtyi Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen, ja nykyisin hän työskentelee pääministerin EU-erityisavustajana. 

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Osallistuminen kolmikantaneuvotteluihin Ukrainan tukivälineen perustamisen yhteydessä.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Olen ollut äärimmäisen onnekas, että elämässäni on ollut vahva tukiverkosto, joka on mahdollistanut unelmieni tavoittelun. Lisäksi minulla on ollut vuosien varrella mahtavia kollegoita, joiden kanssa olen saanut jakaa työelämän onnistumiset ja epäonnistumiset.” 

Milja Kalliosaari (s. 1998), teknologiapolitiikan asiantuntija ja kvanttitietokoneyritys IQM:n yhteiskuntasuhdevastaava

Valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2022. 

Milja kuuluu työ- ja elinkeinoministeriön asettamaan työryhmään, joka valmistelee valtion strategiaa kvanttiteknologioiden tutkimukselle, kehittämiselle ja hyödyntämiselle. Hän on myös Suomen edustaja Naton Transatlanttisessa kvanttiyhteisössä. Kvanttilaskenta ratkoo tulevaisuuden laskentaongelmia, jotka ovat tällä hetkellä ihmiskunnalle liian haastavia. 

Miljalle merkityksellisintä omassa työssä on mahdollisuus työskennellä sellaisten ajattelijoiden kanssa, joiden hän kokee kuuluvan maailman terävimpiin ja rohkeimpiin. Se on myös haastavaa: Milja toimii teknologian ja turvallisuuden parissa nuorena naisena, jonka tausta on valtiotieteissä eikä esimerkiksi insinöörialalla tai matematiikan opinnoissa. Milja pyrkii kysymään itseltään mieluummin ’miksi en minä’ kuin ’mitä täällä teen’. 

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Työskennellessäni vahvasti akateemisella ja tohtoriosaamista huokuvalla alalla olen kuin maailman parvekkeella. Ympärilläni olevat ihmiset avaavat ajatuksillaan uusia näkökulmia, jotka voivat tarjota myös minulle uudenlaisen ulottuvuuden tarkastella yhteiskuntaa, universumia ja olemisen luonnetta.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Suurin saavutukseni on ollut oppia määrittelemään itseni ilman ulkoisia titteleitä tai meriittejä.” 

Oskari Nivala (s. 1996) pelinkehitysyhtiö Rovion PR-päällikkö

Valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2023. 

Oskari on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, joka on puhunut ja kirjoittanut paljon erityisesti seksuaalivähemmistöjen tasa-arvoisista ihmisoikeuksista. Hän on osallistunut myös kirkolliskokouksen lakivaliokunnan asiantuntijakuulemiseen kirkkojärjestyksen uudistamisesta siten, että siihen lisättäisiin säännös rinnakkaisista avioliittokäsityksistä. Toinen niistä olisi sukupuolineutraali.  

Opinnot talous- ja sosiaalihistorian opintosuunnassa antoivat hyvät eväät maailmanparannusvimmaan, jota Oskari kokee. Hän ajattelee, että parhaat yhteiskunnat tarjoavat ihmisille mahdollisuuden elää näköistään elämää. Hän tahtoo osaltaan edistää todellisuutta, jossa kaikilla on vapaus ja mahdollisuus valita elämänsä suunta. Kirkon avioliittokäsitystä koskevasta keskustelusta syntynyt valtava huomio tuli hänelle yllätyksenä ja tuotti kiitosten ohella ikävää palautetta. Oskari tahtoi kuitenkin olla keskustelussa kuuluva ääni myös heille, joilla ei ole mahdollisuutta puolustaa oikeuksiaan.  

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Olen onnistunut luomaan verrattain lyhyessä ajassa uniikin ja monipuolisen urapolun sekä kerryttänyt merkittävää vastuuta suuressa kansainvälisessä yrityksessä.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? ”Ehdottomasti se, että olen löytänyt tasapainon ja näkemyksen siitä, kuka olen ja millaista elämää tahdon elää.” 

Sanchi Mehra (s. 1998), sosiologi, yrittäjä ja kansainvälinen opintoneuvoja

Valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2024. 

Sanchi saapui Suomeen vuonna 2022 opiskellakseen sosiologiaa Contemporary Societies -maisteriohjelmassa Helsingin yliopistossa. Hän valmistui kandidaatiksi vuonna 2020 Mumbaissa sijaitsevasta St. Xavier’s Collegesta synnyinmaassaan Intiassa. Sanchi tutki maisterintutkielmassaan queer-ihmisiksi identifioituvien työntekijöiden kokemuksia intialaisissa yrityksissä. Sanchi on työskennellyt kansainvälisenä opintoneuvojana Helsingin yliopiston vuonna 2023 käynnistämässä hankkeessa. Lisäksi hän toimii vapaaehtoisena Helsinki Pride -järjestössä, sillä hänelle on tärkeätä olla mukana luomassa turvallisia tiloja kansainvälisille queer-ihmisille suomalaiseen yhteiskuntaan. Paraikaa Sanchi on perustamassa Beyond Wool -yritystä, joka kehittää ei-eläinperäisiä vaihtoehtoja perinteisille villahuiveille.  

Mikä on toistaiseksi suurin saavutuksesi urallasi? ”Mahdollisuus toimia eri rooleissa: toisaalta sosiologina, joka haluaa muuttaa työpaikkoja aiempaa monimuotoisemmiksi, ja toisaalta yrittäjänä kestävän muodin alalla.” 

Entä suurin saavutuksesi muussa elämässä? “Olen ylpeä siitä, että olen muuttanut uuteen maahan, jonka kulttuuriin olen asettunut säilyttäen kuitenkin omat arvoni ja identiteettini.”