Tervetuloa vuosipäivän juhlaan 2022!

Kutsu vuosipäivän juhlaan ja seuraamaan Helsingin yliopiston syntymäpäiväviikon ohjelmaa verkossa ma 21. – pe 25.3.2022. 
Kutsu

Arvoisat yliopistolaiset ja yliopiston ystävät,

Teidät on lämpimästi kutsuttu juhlistamaan 382 vuotta täyttävää Helsingin yliopistoa ja seuraamaan Helsingin yliopiston syntymäpäiväviikon etätapahtumia yliopiston YouTube-kanavalla sekä Tiedekulman verkkosivuilla ma 21. – pe 25.3.2022. 

Syntymäpäiväviikon ohjelmassa ovat rehtori Sari Lindblomin juhlapuheiden sekä J. V. Snellman -palkinnon saajan julkistuksen ja palkitun puheen lisäksi mm. videotervehdyksiä yliopistomme opiskelijoilta ja alumneilta, mukaan lukien puhe Helsingin kaupungin pormestari Juhana Vartiaiselta. Tutkija-”liven” kautta pääsemme kurkistamaan tutkijoiden työhön kampuksilla ja tutkimusasemilla. Juhlaviikko huipentuu perjantaina rehtori Sari Lindblomin yliopiston 382. vuosipäivän juhlapuheeseen.

Maanantaista 21.3. alkaen voimme myös antaa oman ehdotuksemme yliopiston päärakennukseen talletettavan aikakapselin sisällöksi. Aikakapseli avataan vuonna 2082 päärakennuksen täyttäessä 250 vuotta. Anna ehdotuksesi kapselin sisällöksi yliopiston sosiaalisen median tileillä tai lähettämällä sähköpostia yliopistomuseolle os. yo-museo(at)helsinki.fi otsikolla Aikakapseli. Anna ehdotuksesi aikakapselin sisällöksi viimeistään 26.3. Kansleri Kaarle Hämerin johtama valintaraati valitsee aikakapseliin sijoitettavat esineet ja tieto kapseliin talletettavasta sisällöstä julkaistaan kevään 2022 aikana.

Tutustu tarkemmin syntymäpäiväviikon päivittäiseen ohjelmaan alla. Voit jakaa syntymäpäiväviikon aikana kuvia, ajatuksia ja terveisiä yliopistolle ja yliopistolaisille sosiaalisessa mediassa tunnisteella #WeAreHelsinkiUni ja mainitsemalla yliopiston tilin. 

Tapaamisiin siis verkossa ja sosiaalisessa mediassa!

Maanantai 21.3.

Viikon ohjelman aloittaa maanantaina 21.3. klo 10 opiskelijalähettiläs Jussi Sokkanen ja pääsemme vauhdikkaalla videolla näkemään yliopiston kampukset skeittaajan silmin. Päivän ohjelma jatkuu klo 11 rehtori Sari Lindblomin syntymäpäiväviikon avauspuheella. Videot ovat katsottavissa yliopiston YouTube-kanavalla.

Tiistai 22.3.

Tiistaina 22.3. vietetään Helsingin yliopiston alumnipäivää ja klo 11 pääsemme kuulemaan alumnien videotervehdyksiä otsikolla ”Mukavia muistoja yliopistolta”. Sen jälkeen kuulemme alumnimme, Helsingin kaupungin pormestari Juhana Vartiaisen puheen. Videot ovat katsottavissa yliopiston YouTube- kanavalla klo 11 alkaen. 

Samana iltana Tiedekulmasta klo 17.30 alkaen striimattavassa, alumneille suunnatussa tilaisuudessa keskustellaan kestävän kehityksen ja erityisesti työelämän kestävyysmurroksen teemoista. Alumnipäivä 2022: Mitä kestävyysmurros tarkoittaa työelämän kannalta?: lisätiedot ja ilmoittautuminen tapahtumaan.

Keskiviikko 23.3.

Keskiviikkona 23.3. klo 11 yliopiston Youtube-kanavalla äänessä ovat opiskelijat, jotka paljastavat mitä opiskelijuus ja opiskelijayhteisö merkitsevät niin yksittäisille opiskelijoille kuin järjestöille.

Samana päivänä striimataan Tiedekulmasta Muutoksen mahdollistajat - Yliopistojen rooli kestävyysmuutoksessa –keskustelutilaisuus klo 13 alkaen. Tilaisuudessa pohditaan sitä, millaisia rooleja yliopistoilla on kestävämmän maailman rakentamisessa. Tilaisuuden yhteydessä julkaistaan Helsingin yliopiston ensimmäinen kestävyys ja vastuullisuus –ohjelma sekä kestävyys- ja vastuullisuustyötä yhteen kokoava raportti.  Aiheesta keskustelemassa ovat Riikka Heikinheimo (EK), Susanna Lehvävirta (HELSUS), Suvituuli Lundmark (SYL) sekä Mari Pantsar (Sitra). Mukana myös Anita Lehikoinen (OKM), Tom Böhling (Helsingin yliopisto) ja Riina Koivuranta (Helsingin yliopisto). Tilaisuuden juontaa toimittaja Jari Hanska. Tilaisuus on suomenkielinen, mutta siitä julkaistaan tallenne, joka tekstitetään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Seuraa tilaisuutta tästä linkistä

Torstai 24.3.

Torstaina 24.3. julkistetaan tieteen popularisoijalle jaettavan J. V. Snellman –palkinnon saaja ja kuulemme palkitun puheen klo 11 yliopiston YouTube-kanavalla

Helsingin yliopisto on myöntänyt J. V. Snellmanin nimeä kantavan tiedonjulkistamispalkinnon laskennallisen avaruusfysiikan professori Minna Palmrothille. Muun muassa satukirjan ja revontulioppaan kirjoittanut huippuyksikön johtaja haluaa panostaa tieteestä viestimiseen.

Klo 12 starttaa YouTubessa tutkija-”live”, jossa kurkistamme tutkijoiden arkeen kampuksilla ja tutkimusasemilla. Tutkija-”live” näkyy torstaina myös kampusten infonäytöillä!

Perjantai 25.3.

Perjantaina 25.3. yliopiston 382. vuosipäivän juhlapuheen pitää rehtori Sari Lindblom. Puhe on katsottavissa yliopiston YouTube-kanavalla klo 11.